Linssioptiikan mallinnuksen kehittelyä

Vielä ei olla paljon missään, mutta tavoitteet ovat korkeat. Pitemmällä tähtäimellä tarkoitus on kehittää ns. "ray-tracing" MILDOT-kiikaritähtäimen linssioptiikalle, okulaari mukaanlukien. En voi luvata että tämä malli tulisi koskaan kaupan hyllylle tai edes optikon linssien hiontapenkkiin.

Pitemmän aikavälin tavoite on siis seurata erilaisten valonsäteiden kulkua esim. 2-linssisestä objektiivista ja useampilinssisestä okulaarista sekä MILDOT-tähtäinristikosta koostuvassa systeemissä. Mielellään tulisi parallaksi olla korjattavissa niin ettei ampujan silmän paikka hiukan sivussa optisesta akselista vaikuta tähtäykseen. Zoom-okulaari on jo aika vaativa tavoite, mutta olisi hauskaa jos systeemin saisi toimimaan niin että MILDOT-asteikko on skarppi ja näyttää kulmat oikein suhteessa maaliin zoomauksesta riippumatta. En aio todellisuudessa valmistaa tällaista tähtäintä, mutta haluaisin ymmärtää sen rakenteen ja toiminnan.

Ohut linssi ; Lasin taitekerroin   Etupinnan kaareutumissäde   Takapinnan kaareutumissäde   Linssin halkaisija  

Linssit ovat tässä aksiaalisia, taso- tai pallopintaisia ja sikäli yksinkertaisia. Ennen kaikkea täytyy oppia mielivaltaisen valonsäteen leikkauspisteen sujuva laskenta pallopinnan kanssa. Kaksi ulottuvuutta riittää tässä sillä käsittelemme tilannetta sivukuvana pyörähdyssymmetristen samankeskisesti ja optiseen akseliin nähden kohtisuorasti asetettujen linssien halkileikkausviivojen suhteen. Linssien kaikki erilaiset halkileikkausviivat ovat siis samanlaisia, joten kolmatta ulottuvuutta ei tarvita, se ei tuota lisäarvoa.

Tavoitteeseen voi olla pitkä matka ja niinpä tässä tarvitaan erilaista kokeilua ja kehittelyä. Joutunee perehtymään esim. optisten lasien taitekertoimiin. Kaikki ei varmaankaan kolahda kertalaakista kohdalleen. Eli ihan perustoimintojakin vielä huutaa. Maailmassa ei kuitenkaan lopulta ole muuta tärkeää kuin ihmisten ampuminen, joten pakkohan tätäkin on yrittää. Perheettömän on pakko yrittää!


Takaisin