Alakoulurakennus

Alavallin koulun alakoulurakennus on rakennettu vuonna 1930. Rakennuksen länsipäädyssä on yhden huoneen ja keittiön asunto, jossa allekirjoittanut on asunut ensimmäiset elinvuotensa. Rakennuksessa ovat toimineet koulun kaksi ensimmäistä luokkaa noin vuoteen 1972 saakka, poislukien vuoden 1971 remontti. Siellä on sijainnut myös koulukeittola mainittuun remonttiin saakka.

Vuonna 1971 suoritettu Alavallin koulun remontti ei varsinaisesti koskenut alakoulurakennusta, joten rakennus ei ole paljoakaan muuttunut sitten 1960-luvun omien lapsuusaikojeni. Rakennuksessa on ollut puulämmitys - myös remontin jälkeen - ja melkein jokaisessa huoneessa on siten lämmitysmuuri. Rakennukseen tulee kylmä vesi, mutta nykyisin asunnossa oletettavasti on jonkinlainen lämminvesiboileri?

Vuoden 1971 remontin jälkeen entisessä keittolan huoneessa on toiminut Alavallin sivukirjasto lopettamiseensa saakka noin vuonna 1975. Remontin jälkeen alakoulurakennuksessa ovat alaluokat (mm. veljeni Pasi) käyneet koulua vielä yhden vuoden, mutta sen jälkeen koulunkäynti siellä loppui. Entisessä luokkahuoneessa on kuitenkin vielä tehty poikien käsitöitä - puutöitä.

Koulun lopettamisen jälkeen tässä rakennuksessa on ollut ainakin kangaspuita, joita on käytetty kansalaisopiston kurssien puitteissa kankaan kutomiseen. Joukossa lienee ollut myös yksityisiä kangaspuita. Asunnossa on asunut kunnan vuokralainen.

Kuvia

Alakoulu pohjoisen puolelta 1975 Vasemmalla on alakoulurakennus kuvattuna pihan puolelta syksyllä 1975. Uudehkojen palotikkaiden yläosa on katkennut pois lumien sulaessa peltikatolta valuvan jään painosta. Myös yläkoulun puolella aiheutti katolta tuleva lumi ja jää keväisin ongelmia palotikkaille.

Alakouluaikoinani johti alakoulun katolle puurakenteiset tikapuut, jotka kuitenkin sijaitsivat koulun sisäänkäynnin vasemmalla puolella. Niissä oli lasten epäilemättä paljon mukavampi leikkiä kuin näissä kylmissä ja kovissa metallihirvityksissä.

Alakoulu etelän puolelta 1966

Alakoulurakennuksen eteläpuolella on ollut puutarha, joka oletettavasti on perustettu 1930-luvulla eli samoihin aikoihin kuin alakoulurakennuskin. Se kuitenkin lienee jo pahoin villiintynyt. Oikean puoleisessa kuvassa on alakoulurakennus vuonna 1966 puutarhan puolelta kuvattuna.


Alakoulu ja paloposti Alakoulurakennus ja Laina

Tulipalon varalta ala- ja yläkoulurakennusten välillä on joskus 60- ja 70 -lukujen vaiheilla ollut betonirakenteinen paloposti, joka lienee sittemmin hävinnyt. Kyseinen paloposti näkyy oheisissa, 1970-luvun puolivälistä peräisin olevissa kuvissa alakoulurakennuksen edessä.

Pasi puujaloilla ja vihreä alakoulu

Alakoulurakennus on maalattu vihreäksi 1970- ja 1980-lukujen vaihteessa. Todisteena siitä tämä kuva jossa keekoilee vuonna 1964 syntynyt veljeni Pasi puujaloilla. Tätä ennen alakoulu on ollut lähes valkoinen ainakin 1950-luvulta lähtien.Alakoulurakennuksen pohjapiirros

Alakoulun pohjapiirros (suuntaa-antava)

Oheinen piirros esittää ulkomuistista piirretyn alakoulun pohjapiirroksen. Se ei ole mittatarkka, eikä yksityiskohtainen. Esim. ovien aukeamissuunnat voivat hyvinkin olla väärin!

Koulun vanhoissa rakennuksissa mielenkiintoinen piirre - näin kadun miehen näkövinkkelistä - oli runsas ovien ja pienten huoneiden käyttö. Esimerkiksi alakoulurakennuksessa on pieni, parin neliömetrin koppero, jonka jokaisella seinällä on ovi. Yksi ovi johtaa asuntoon, toinen luokkahuoneeseen, kolmas keittolaan ja neljäs rakennuksen vintille (ullakolle).

Alakoulurakennuksen vanhasta iästä johtuen oli siellä mahdollista kulkea ovesta sisäkautta asunnon ja luokkahuoneen välillä. Tällainen ei enää nykyaikana tulisi kysymykseen!

Keittokurssilaisia alakoulun rappusilla 1935

Rakentamistyyli saattaa olla hiukan muuttunut ylä- ja alakoulurakennusten rakentamisten väliaikana. Nimittäin ainakin 1950-luvun asussaan poikkesivat ylä- ja alakoulun ulkoportaat radikaalisti toisistaan. Yläkoulun kolmen ulko-oven edessä olevat portaat olivat matalat ja vaatimattomat, kun taas alakoulun kahden ulko-oven edessä oli mahtavat metalliputkikaiteilla varustetut betoniset portaat. Aiemmin alakoulun portaat kaiteineen ovat kuitenkin olleet puuta, kuten voimme todeta oheisesta vuoden 1935 keittokurssilaisia esittävästä kuvasta.


Alavallin koulun historian aloitussivulle