"Rakenna oma aurinkokunta" - rakennussarjan ensimmäisen osan
messinkilevyjen fanisivut
Alku Levyt Projekteja Planeetat Kuu Tähdet Taustaa Hakemisto Historia Muuta

Eroa alkuperäiseen konseptiin nähden

Messinkilevyjen valmistaja on tarkoittanut ne osaksi heliosentristä aurinkokunnan mallia. Näillä sivuilla levyjä kuitenkin palvotaan sellaisinaan. Niinpä pidämme parempana geosentristä näkökulmaa. Tästä aiheutuu eräitä eroja siihen tapaan jolla levyjä tulkitsemme, verrattuna valmistajan tarkoitukseen.

Tässä käsitelty "Rakenna oma aurinkokunta"-rakennussarjan ensimmäinen osa on siis tarkoitettu osaksi aurinkokunnan mallia, jossa keskellä olisi aurinko ja kaikki planeetat - meidän maapallomme muiden joukossa - kieppuvat auringon ympäri. Tuollainen malli olisi tietysti fysikaalisesti havainnollinen ja realistinen, ainakin jos mittasuhteet, ratatasot ja ratojen muodot olisivat oikein. Se ei ehkä kuitenkaan olisi mahdollisimman havainnollinen ajatellen planeettojen näkymistä maapallolle.

Valmistajan tarkoitus siis on että levyjen keskipisteessä olisi aurinko, mutta me asetamme keskipisteeseen mieluummin maapallon, eli valitsemme geosentrisen näkökulman. Me pidämme täällä kiinni siitä että planeettoja on huomattavasti mukavampaa tarkastella maapallolta kuin auringosta käsin.

Tällä keskipisteen valinnallamme ei käytännössä ole vaikutusta tähtien ja tähdistöjen näkymiseen, sillä tähdet ovat niin kaukana että tässä riittävällä yhden asteen luokkaa olevalla tarkkuudella niiden parallaksi on merkityksetön. Tähdet ovat kevättasauspisteeseen ja ekliptikatasoon nähden jokseenkin samalla suunnalla riippumatta siitä tarkastelemmeko niitä auringosta vaiko maasta käsin.

Keskipisteen valinnalla ei myöskään ole kovin suurta vaikutusta aurinkokunnan kaikkein uloimpien planeettojen (kuten Uranus ja Neptunus) suuntiin, mutta se vaikuttaa ratkaisevasti sisempien planeettojen suuntiin. Toisin sanoen esim. Venuksen ja Marsin suunnat ovat yleensä aika erilaisia riippuen siitä ajatellaanko niitä auringosta vaiko maapallolta nähtyinä.

Kuun suhteen valintamme on aivan OK, sillä miksi olisimme erikseen kiinnostuneita kuun heliosentrisestä suunnasta? Valmistaja ei tässä ole ollut aivan johdonmukainen merkitessään levyille planeettojen heliosentriset suunnat ja kuun geosentrisen suunnan!