Ohjeita ja selitystä ampumissimulaatiolle

Alkuperäiset ohjeet olivat esperantonkielisiä, mutta koetan tässä hätäisesti tehdä jonkinlaisen yhteenvedon suomeksi.

Ideana on simuloida tarkka-ammuntaa graafisella ohjelmalla. Kaliipereja on valittavissa kaksi erilaista, pienoiskivääri .22LR ja rynnäkkökiväärin kaliiperi 7,62x39. Ampumamatkat sovitetaan kaliiperin mukaan koska kukaan tuskin ampuu pienoiskiväärillä puoleen kilometriin. "Rynnäkkökiväärin" oletetaan olevan keskimääräistä parempaa laatua niin että sillä on realistista tarkka-ampujan ampua tuollaisillekin etäisyyksille.

MILDOT-tähtäimen ominaisuudet kannattaa opetella, mutta voihan niitä opiskella tässäkin. Voinemme olettaa että kiväärimme MILDOT -tähtäimen asteikkoon voi luottaa joten voimme jättää kohdan Skalo oletusasetukseen 100%. MIL tarkoittaa milliradiaania, eli se on kulma.

Ammuttava maali valitaan kohdasta Celo jossa on muutamia vaihtoehtoja. Parhaiten ne selvinnevät kokeilemalla. Maalit ovat ihmisiä, vaarallisia vihollisia jotka täytyy eliminoida.

Maalin etäisyys metreinä asetetaan tekstiruutuun jonka edessä on teksti Distanco. Järkeviä ovat esimerkiksi etäisyydet välillä 100 ... 200 metriä. Isommalla kaliiperilla voi käyttää isompiakin etäisyyksiä. Jos ruutu Marku internaj distancoj on ruksattuna niin tähtäimen kuvaan piirretään putoamat tiheämmällä välillä.

Centro de celilo por distanco ... tarkoittaa sitä etäisyyttä jolle ase on kohdistettu. Tämä on siis se matka jolle ase normaalisti ampuu tähtäimen keskustassa olevan ristikon keskikohtaan (tai ainakin jollekin kohdalle tähtäinristikon vaakaviivaalle jos tuulee sivulta).

T olisi lämpötila mutta sillä ei toistaiseksi ole merkitystä.

Voitaisiin manuaalisesti asettaa Cela punkto eli koordinaatit johon tähdätään, mutta ensin ...

Selektita punkto tarkoittaa valittua tähtäyspistettä. Tähän voisi asettaa manuaalisesti halutut MIL-lukemat X- ja Y-koordinaateiksi, mutta varmaankin on mielenkiintoisempaa kokeilla automaattisia tuuli- ja korotuskorjauksia.

X lau vento on kohta jolla valitaan automaattinen tuulikorjaus X-suuntaan. Tuulen nopeus metreinä sekunnissa valitaan pudotuslistasta tämän perästä. Sitten valitaan puhaltaako tuuli oikealle (dekstren) vaiko vasemmalle (maldekstren). Sitten vielä valitaan miten ison kulman tuuli muodostaa ampumasuunnan kanssa. Jos tuulee suoraan sivulta, on kulma 90°. Jos tuulee suoraan edestä tai suoraan takaa, on kulma nolla. Ei tarvitse välittää onko tuuli myötäinen vai vastainen, koska sillä ei ole suurta vaikutusta. Luoti liikkuu tuulen mukaan tähtäinristikon keskustaan nähden oikealle jos tuulee vasemmalta oikealle ja vasemmalle jos tuule oikealta vasemmalle.

Y lau la selektita distanco aiheuttaa sen että ohjelma tekee automaattisesti korotuskorjauksen maalin valitun etäisyyden mukaisesti.

Ja luodin osumapiste maalin etäisyydellä merkitään tähtäinkuvaan punaisella pisteellä joka normaalisti tulee lähelle ristikon keskustaa.

PAFU LA BASTARDON! - ammu sitä paskiaista!

Tähtäinkuvassa näkyy oikealla ylhäällä valittu etäisyys, esim. @200m. Vasemmassa alanurkassa näkyy kohdistusetäisyys, esim. O=300m. Tähtäimen reunoilla näkyy myös eräänlainen viivamittakaava joka pätee valitulle etäisyydelle. Tähtäinristikossa on merkittynä luodin putoamat eri etäisyyksille. Ja tietysti siinä näkyy normaali MILDOT-tähtäin jonka pallukoista voi päätellä jotakin.

Tarkka-ampujan tavoitteena on tietenkin osua maaliin yhdellä laukauksella. Punainen pallukka pitäisi siis sijoittaa vaarallisen vihollisen vitaalialueelle (keskushermosto tai sydän). Voi olla tarpeen harkita onko maalilla luodinkestävä liivi ja olisiko mahdollista ampua suojaamattomaan kohtaan. Esimerkiksi päähän osuminen on vaikeaa suurimmilla etäisyyksillä. Ehkä tämä tekee ampumisen hiukan liiankin helpoksi, sillä tavallinen MILDOT-tähtäin ei todellakaan tällaista automatiikkaa tarjoa!

Parempia lähdetietoja.