Pian sekoan tässä karmeassa helteessä, mutta vielä kirjoitan

Edellinen Seuraava

Periaatteessa suhtaudun melko pidättyväisesti ja epäilevästi kovin suljettuun SoTe-alaan ja sen alan ihmisiin. Porin kaupunginkirjastossa oli kuitenkin tällainen näyttely joten kai sitä täytyy kuvata. Suomen Terveydenhoitajaliitto täyttää 80 vuotta.

Näen tämän kuitenkin laajemmassa asiayhteydessä, paremminkin yleispolitiikan kannalta, SoTe-sotkujen yhteydessä. Veikkaanpa että SoTe-sekoilulla Suomen toivorikasta kansaa vedetään retkuun pahemmin kuin miesmuistiin. Paljon puhutusta SoTe-uudistuksesta tulee vuosisadan suurin kusetus. Varmaan SoTe-alalla on nytkin puutteita, mutta se ei suinkaan todista etteikö se "uudistamalla" voisi mennä vieläkin huonommaksi.

Eikä edes terveydenhoitajaliitto voi piiloutua virkamiesten ja poliitikkojen selän taakse.

Jos et ole meidän puolellamme, niin olet meitä vastaan!

Kun haluaa rujossa ja sirpaloituneessa nykymaailmassa, joukkotyöttömyyden ja sosiaaliturvan alasajon oloissa omaksua yhteiskunnan väkivaltakoneiston roolin ja nipottaa siellä mukana pikkuvirkamiehenä, niin sen roolin mukana tulee tietty vastuu.

SoTe-alalla ilmeisesti kuvitellaan että se voi maksaa mitä tahansa. He järjestelevät sinne itselleen mukavat suojatyöpaikkansa ja kansa maksaa. Kokoomus on heidän kaverinsa ja edessä oleva SoTe-alan erittäin raju yksityistäminen on jättipotti alan yksityiselle sektorille.

SoTe-jengistä tulee markkinatalouden virkamiehiä, yksityisbyrokraatteja, eläviä rahastusautomaatteja. Rahan valta saavuttaa täydellisyytensä. Toimii ikäänkuin turmeltuneen kirkon periaatteella: Kun kolikko verokirstuun kilahtaa niin - ellei sielu niin ainakin - ruumis taivaaseen vilahtaa.

No minkäs tekee. Maailman muutos etenee omaan tahtiinsa, eikä siinä köyhällä kansalla ole nokan koputtamista.

Pistäpä lauma byrokraatteja yhdessä miettimään ja katso, tuloksena on : LISÄÄ BYROKRATIAA!

Byrokratia paisuu paisumistaan ja yhä enemmän byrokratia on naimisissa ison rahan kanssa. Virkamiehet ja kapitalismi ovat viimein löytäneet toisensa ja onnistuneet liittoutumaan kansaa vastaan. Hyvinvointia yksille, kurjuutta toisille.

Lievää katkeruutta havaittavissa. En vaan pidä niistä ilmiöistä joita Pyhän Euron yhteydessä tapahtuu. Rikkaat rikastuvat, köyhät köyhtyvät.

Työttömät halutaan työntää yhteiskunnan ulkopuolelle, enkä sanoisi ettäkö SoTe-ala olisi siinä täysin sivullinen ja viaton. Paremminkin SoTe-ala kaikkine pikku sosiaalitoimistoineen on hyvinkin keskeisessä roolissa suomalaisten syrjäyttämisessä ja tuuppaamisessa yhteiskunnasta sivuun.

Eiväthän Itä-Saksan rajavartijatkaan olleet viattomia vaikka noudattivat esimiesten käskyjä. Esimiehet käskivät ampua ja he ampuivat. Jos eivät olisi ampuneet, niin ehkä heidät olisi ammuttu? Noh, minkäs tekee, suo siellä, vetelä täällä.

En myöskään osaa arvostaa AY-lähtöistä ajattelua tässä joukkotyöttömyyden maailmassa. Suljettu sektori ja AY-politrukin arvot, se on jo liikaa. "Liittoudutaan yhdessä julkisin verovaroin työttömien armeijaa vastaan".

Kalliiksi tulee saksalaisten Pyhä Euro maamme köyhälistölle.

Juu, kyllä valtio kyytin maksaa. Paitsi että valtio ei oikeasti maksa mitään. Vain veronmaksajat maksavat.

No juu, varmaan se terveydenhoitajan homma on joskus ollut raskastakin. Potkukelkalla ryynäten pitkin maaseutua? Ja elämän uhreja olemme toki kaikki. Pieni ihminen ei paljoa merkitse maailman myllerryksissä.

Tippa-iita ja piikki-iita ovat mielestäni käypiä nimityksiä tässä yhteydessä. Pistetään nyt ainakin ruiskuista kuvia, noista pienten koululaisten perinteellisistä kauhuista.


Sähkön hinta on nolla (0) mutta samalla se on myös ääretön ( )

Kesäinen ilmiö on sällit jotka haluaisivat myydä (muka) halvempaa sähköä. Tehdäänpä tämä asia nyt kertaheitolla selväksi, ettei tarvitse tuhlata näihin neropatteihin sen enempää aikaa.

Täällä Tekunkorvessa taloussähkö sisältyy vuokraan, joten minulle sähkön hinta näyttää täällä olevan kulutuksesta riippumatta tasan nolla. Saattaa olla aika vaikea myydä halvempaa sähköä, varsinkaan kun ei täällä ole henkilökohtaista sähkösopimusta.

Isäpapan vanhalla mökillä sähkön kulutus on vuosien ajan ollut tasan nolla eli 0 kWh. Sen nollan kilowattitunnin siirto tulee kuitenkin kalliiksi. Sähkön "siirtomaksua" peritään jatkuvasti vaikka mitään ei oikeasti siirretä. Hauskinta jutussa on se että sähkön siirtomaksua ei voi kilpailuttaa, se on vakio valitusta sähkön toimittajasta riippumatta. Kun 0 kWh sähköä maksaa jotakin, niin tuostahan tulee sähkölle ääretön hinta per kilowattitunti, nollaa suurempi luku euroja jaettuna tasan nollalla kilowattitunnilla, konkreettisena esimerkkinä tämän tästä tyyliin (100 €) / (0 kWh) ; paljonko tulee euroja yhtä kilowattituntia kohti? Mitä laskin kertoo (jos järki vaikenee)?

Tämä tiedoksi innokkaille pikku sähkövirkamiehille. Minulle ei voi myydä halvempaa sähköä, eikä myöskään kalliimpaa sähköä. Sähkö maksaa jo minulle nollan ja samalla äärettömästi. En hyödy tästä paljon puhutusta kilpailuttamisesta yhtään mitään. Uskokaa nilkit tällä puheella niin verenpaineeni ei tarpeettomasti nouse jolloin voitte elää pitkään ja terveinä.


Pelle Miljoonantie Porissa

Musiikillisesti sivistymättömänä en osaa sanoa mitä Pelle Miljoona merkitsee Porin kaupungille.

Vähäraumassa kauppareissulla Tekunkorvesta siihen toiseen vaihtoehtoiseen K-kauppaan eksyttävän sekavan asuntoalueen halki tapaa kuitenkin Pelle Miljoonantien. Kyseinen hiukan syrjäisesti sijaitseva kauppa näkyy tienviitan taka-alalla.

Kun Aurinko paistaa niin ei pääse eksymään, vaan suunnat säilyvät. Pilvisellä säällä olen tuolla reissulla hiukan eksynytkin. Alueen tiet ovat oikea porilaisen liikennesuunnittelun helmi ja suursaavutus.

Porissa on myös Pelle-Hermannin leikkipuisto, mutta se on aivan eri asia.

Yleisesti ottaen yksityiset porilaiset eivät ole mitään pellejä, kaupungin virkamiehiä ja ulkomaanpellejä lukuunottamatta. Satakunnassa tosin on Parkano Pellet, mutta se ei tarkoita ettäkö parkanolaiset yleisesti ottaen olisivat pelkkiä pellejä, vaan kyseessä on puupellettejä valmistavan yrityksen nimi.


Härregud, skogsfolket har redan övertagit Björneborg totalt!

Olen kai joskus tullut maininneeksi että Porin Suomalaisesta kirjakaupasta löytyy ruotsinkielisiä pokkareita. Eipä löydy enää. Olen vuosien varrella ostanut niitä useita, eikä uusia näköjään enää tule. Kilpi "pocketböcker" on poistettu ilmeisen aiheettomana.

Valitettavaa kehitystä, väärää suomalaisuutta. Suomalaisuuden ei mielestäni pitäisi merkitä tyhmyyttä ja rajoittuneisuutta. Vain suomi ja englanti vaikuttavat olevan sallittuja kieliä. Maamme on siis todellakin 2-kielinen: suomi ja englanti.

Saksankielisiä kirjoja ei täällä kaupasta "tietenkään" löydä, sillä sehän olisi paheksuttavaa antisionismia, äärioikeistolaisuutta, rasismia, natsismia ja juutalaisvastaisuutta! On niillä sakemanneilla otsaa kun eivät ymmärrä hävetä saksalaisuuttaan! Hirmuista!

Suomalaisen kirjakaupan ainoa ruotsinkielinen kirja on ohessa kuvattu porilaisittainkin merkittävästä industrialistista "KRAFTkarln" Sven-Erik Rosenlewistä kertova kirja. Varmaan sitä löytyy suomeksikin koska tämä on käännös suomesta ruotsiksi. Rosenlew eli vuosina 1902 - 1963. Hän koki mm. sisällissodan kauhut ja oli nuorempana tiukka suojeluskuntalainen 1930-luvulla. Loivensi kuitenkin linjaansa vanhemmiten. Kuuluu aivan eri yhteiskuntaluokkaan kuin minä ja sukupolvikin on erilainen, joten en tästä ilmeisesti viimeisestä suuresta Rosenlewistä jaksa kovasti kiinnostua, niin merkittävä porilainen kuin aikoinaan olikin.

Näin on käyty, kulttuurimme köyhtyy.

Joskus Porin Suomalaisesta kirjakaupasta pystyi tilaamaan ulkomaisia kirjoja varsin hyvin. Eipä toimi enää. Kehoittavat ostamaan netistä. Ja miksei voisikin jos olisi luottokortti.

Jotkut suomenruotsalaiset rannikon asukaat viittaavat maamme kantaväestöön nimellä Skogsfolket, metsän väki. Ihan hyvä nimitys, metsiä mitenkään halveksimatta.

Joitakin haaveita, kirjoja, yleviä periaatteita ja karua todellisuutta

Elokuussa on todettava että taitaapa maailmamme vaan olla menossa yhä hullumpaan suuntaan. Valtionvarainministerin mielestä työttömyys ilmeisesti helpottaa ja työllisyys paranee ihmisiä piiskaamalla. Keppi on siis se keino, enemmän keppiä vaan niin hyvä tulee. Työttömien elämä on siis aivan liian helppoa. Liian on leveä leipä työttömällä, täytyy leikata. Piiskaamalla he työllistyvät? On kuitenkin hauska havaita etten ole ainoa jolle tämä helle on jo liikaa.

Nyt on vaan niin etten voi uskoa ettäkö ilman muuta automatisoinnin ranking-listan kärjessä olevista haista-paskan duuneista voisi syntyä toimeentulo kestävällä pohjalla. Työ jota ihmiset eivät halua tehdä, ei voi olla tulevaisuuden toimeentulon uskottava pohja. Se on pelkkä elämän turha rasite joka estää toimivien ratkaisujen saavuttamisen. Vain vahva ammattitaito, korkea koulutus ja korkea osaaminen tarjoaa kunnon edellytykset tulevalle toimeentulolle. Haista-paskan duunissa kärvistely on resurssien tuhlausta, oman tulevaisuuden heittämistä menemään.

Noh, suuret herrat tirehtöörit elävät aivan omassa kuplassaan siellä norsunluutorneissaan ja verovaroilla lämmitettyjen höyryävien lihapatojen äärellä. Köyhän kansan ainoita huvituksia on tunnetun laulun mukaisesti vilkas mielikuvitus.

Kirjasto on niitä harvoja julkisia palveluita joihin köyhätkin pääsevät. Kiireesti ennenkuin Orpo ehtii nekin lakkauttaa, haluan valittaa Porin kaupunginkirjaston vaihtokirjapolitiikasta jota olen muutamassa aiemmassa jutussa sivunnut.

On sinänsä hyvä että kirjastosta poistetut kirjat myydään huokealla pois. Niitä ei kuitenkaan pitäisi leimata kirjastosta myydyiksi ennenkuin ne todella on myyty pois kirjastosta. Kirjakirppu on täynnä kirjoja jotka ovat vasta myytävänä, mutta kirjaan lyödyn leiman mukaan ne on jo myyty. Poistokirjasta ei siis tämän byrokraattien järjettömyyden vuoksi pysty sanomaan onko se oikeasti myyty vaiko ei, molemmissa tapauksissa sama leima.

Asiakkaiden vaihtokirjahylly on hiukan ristiriitainen juttu. Kun ostan Kirjakirpusta kirjastosta poistetun kirjan, on se minun ja minun kannaltani aivan käypä vaihtokirja. Kun raaputan siitä hintalapun pois ja pistän sen asiakkaiden vaihtokirjahyllyyn, kirja ei mielestäni suinkaan muutu kirjaston omaisuudeksi. Kirjasto kuitenkin haluaa palauttaa vaihtokirjahyllystä löytyvät entiset kirjaston kirjat Kirjakirppuun ja ilmeisesti myydä ne uudelleen. Myymistä vartenhan se Kirjakirppu on olemassa. Kirjassahan on se leima POISTETTU tai MYYTY KIRJASTOSTA, ehkä molemmatkin, mutta niinhän kaikissa Kirjakirpun kirjoissa on, joten eihän se mitään todista! Hintalappu puuttuu, mutta eipä se tunnu vaikuttavan asiaan, sitä ei kassalla tarkisteta.

Joten ei ole aivan helppo enää keksiä sellaisia omia kirjoja jotka kelpaisivat asiakkaiden vaihtokirjahyllyyn, kun kirjasto ei kelpuuta sinne Kirjakirpusta ostettuja kirjoja, vaan nähtävästi pitää niitä edelleen omana omaisuutenaan.

Näin tyhmästi pystyvät virkamiehet toimimaan. He ovat arvostelun yläpuolella. Kirjaston poistokirjoja ei hyväksytä asiakkaiden vaihtokirjahyllyyn. Juu-uh. Julkinen sektori ei ole koskaan väärässä, silloinkaan kun se on täysin metsässä. Protokolla mättää aivan kuvottavalla intensiteetillä. Kirjastossa pitäisi haaveiden lisäksi olla myös järkeä. Eikä se valtakunnan politiikassakaan pahaa tekisi.


Galleria