Tervetullos tultuasi vuosi 2015

Edellinen Seuraava

Kihniänjoen Hiirikoski höyryää Loppiaisen aaton pakkasessa

Uusi vuosi 2015 on saapunut seitsemän peninkulman saappain. Wau, kolmesataa juttua on täynnä alkaen JBA-galleriasta. Wau, vihdoin tulee tilaisuus oikeasti jatkaa opiskelua Porissa.

Täytyy hiukan loiventaa aiempaa lausumaani siitä etteikö Peräseinäjoen Kihniänkylässä muka enää lainkaan ole julkista liikennettä. Kyllä täältä pitäisi koulupäivinä muutama linja-auto mennä Seinäjoen keskustaan eli kantakaupunkiin. Niihin toivoni pistän. Tai sitten taksiin jos ei muu auta.

Poriin pitää päästä vaikka väkisin. Tie käy Seinäjoen ja Tampereen kautta. Ensin täältä Kihniänkylästä pitää mennä 40 km aivan väärään suuntaan että voi päästä lähtemään junalla melkein oikeaan suuntaan eli Tampereelle.

Kihniänkylän keskivartalolihavat pikkulinnut aterioimassa

Tehtävää komplisoi se että tällä ekalla kerralla täytyy ehtiä Poriin isännöintitoimistoon hakemaan opiskelija-asunnon avain "virka-ajan" puitteissa. Jalasjärven suuntaan lähteminen olisi ehkä järkevämpää, mutta tässä tapauksessa pitäisi lähteä liikkeelle järjettömän aikaisin (linja-auto Jalasjärveltä Tampereelle lähtisi klo 04:10) ja alkuun parinkymmenen kilsan taksimatka.

En tiedä pystynkö enää äänestämään vaaleissa, mutta eipä tuolla ole suurta merkitystä. Sota ei ole koskaan yhtä miestä kaivannut. Poliittinen urani oli lyhyt ja kapea, kuin VR:läisen leipä nykyisin (ennen se oli pitkä ja kapea). Sitäpaitsi en enää kannata samaa puoluetta (kepua) jossa olen ollut jäsen. Ja ehkäpä kaikkikin puolueet ovat aika lailla sitä samaa höttöä, virkamiesyhteiskunnan kulisseja. Julmaa kusetusta, näennäisvaihtoehtoja. Ei niihin voi sitoutua.

No, se kansalaisyhteiskunta ei sitten vaan toteutunut. Kokoomus, demarit ja kepu tykkäävät että byrokraattinen virkamiesyhteiskunta on parempi. Virkamiesten etu ennen kaikkea, halle-lujaa! Kansa on tarpeeton, virkamiehet ovat pääasia.

Tässä istun enkä paljon muuta voi. Taidan jo käytännössä olla sosiaali- ja terveyspalveluiden ulkopuolella. Tältä pohjalta täytyy kuitenkin koettaa räpistellä eteenpäin. Ei ehkä käy hyvin, mutta paikoilleenkaan ei voi jäädä. Terveystilanne tuntuu kuitenkin aivan kohtalaiselta, ei välitöntä hengenvaaraa.

Tähän olisi NEWGAL-kirjoittelu ehkä hyvä lopettaa? En tiedä, onhan näitä juttuja jo kyllä aika paljon. Ehkä pitäisi löytää jokin muu keino jatkaa tämäntyyppistä kirjoittelua, jos se jatkossa vielä hotsittaa. Varmaan välillä tekee mieli kirjoitella jotakin kevyempääkin, varsinkin jos on esittää lupaavan tuntuisia uusia valokuvia. Muitakin haasteita kuitenkin on nyt edessä. Maailmaa ei voi pelastaa valokuvaamalla. Maailmaa ei ylipäätään voi pelastaa.

Mikrovaltion lähetystön sivuston koen nyt tärkeimmäksi kehityskohteeksi opiskelun ohella ja sitä tukien. Vapaamuotoisemmalle kirjoittelulle ja kuvailulle pitäisi ehkä löytää jokin uusi kanava?

Eräänlainen talven alakuolokohta näkyy seuraavissa kuvissa. Loppiaisena keskipäivällä Rottakoski näyttäytyy melko vaimeana Niementien sillalta vastavirtaan kuvattuna yöllisten -23°C alittavien lämpötilojen jälkeen. Kyllähän tuolla jään alla kuitenkin vettä täytyy virrata, jokseenkin sama määrä kuin tämän yläpuolisessa Hiirikoskessa. Jänis ei ole uskaltanut mennä lumettomalle jäälle, arvellen sen virtapaikassa ohuemmaksi?

Kihniänjoen Rottakoski pakkasöitten jälkeen LoppiaisenaMikrovaltio Myllynsaaren jykevä kansalliseepos...

Olen yrittänyt aloitella valtiolle kansalliseeposta joskus puolitoista vuotta sitten. Tokihan kunniallisella maalla pitäisi sellainen olla. Sen piti perustuman löyhästi vanhoihin suomalaisiin luonnonjumaluuksiin ja esi-isien henkiin. Se piti yhdistämän myös astrologisiin merkkeihin ja Tarot-kortteihin.

Oikeasti sain aikaiseksi vain ensimmäisen luvun, sitten runosuoni lakkasi pulppuamasta. Ja Joomla romahti kun tietokanta lähti alta. Jonkinlainen varakopio sentään jäi. Muille luvuille ei sisällöksi riitä pelkkä eläinradan merkkien läpikäynti ja Auringon liikkeen seuraaminen. Pitäisi olla jotakin enemmän kuin Auringon longitudien luettelua.

Eihän tämä nyt ihan mikään nahkaselkäinen Kalevala ole. Tässä se nyt kuitenkin on, luultavasti kaunokirjallisen urani fiktiivinen huippusaavutus. Siitä piti tulla Kalevan Pojan tarina jolla on ylisukupolvista merkitystä, ajatonta arvokkuutta, henkistä staminaa ja myönteistä asennetta.

1. luku, Kalevan Poika

Tässä maailmassa ei näe alkua eikä loppua, ei meitä hyödytä niitä miettiä. Vain Iku-Turso tietää missä on Maailmanpuu ja missä Maailmanvuori, jos enää missään. Meille riittää tämä pieni maailma ja ihmisen elämä. Meidän ihmisten ei tarvitse kantaa huolta kaikkeudesta, se on Jumalten tehtävä.

Maailman tarkka rakenne ei ole meille tärkeä varmuudella tietää, riittää kun tiedämme miten se meille näyttäytyy, kunhan meillä on siitä toimiva ymmärrys. Saamme olla jossakin väärässäkin, se ei ole vaarallista. Loputtomasti voisi asioista kiistellä, mutta miksi turhaan. Kun on kylliksi, niin se riittää, eikä enempää tarvita.

Päivät seuraavat toistaan ja vuodenaikojen kiertokulku toistuu samanlaisena miespolvesta toiseen. Taivaankansi pyörii Taivaannaulan ympäri loputtomasti Sampo-maailmanpylvään varassa. Ja ellei Maailmanpylvästä oikeasti olekaan olemassa, niin entäpä sitten. Meidän ei tarvitse kaikkea varmuudella tietää. Meidän ihmisarvomme ei ole siitä riippuvainen.

Joka tapauksessa jokainen uusi päivä on ihme ja silti niin tavallinen. Päivät ovat aina hiukan erilaisia, mutta samat kiertokulut toistuvat kerran toisensa jälkeen. Maailma sykkii, siihen voi luottaa.

Ukko ylijumala ja vaimonsa Akka säätävät meille säät, ukkoset, tuulet ja sateet. Ihmisen osana on nauttia päivistään, niin aurinkoisista kuin pilvisistäkin. Sillä muuta meillä ei ole. Niinpä ei pidä heittää yhtään päivää hukkaan tai pahaa kaikesta etsiä. Elämä ansaitsee enemmän, tulla eletyksi, tulla koetuksi.

Päivätär Aurinko tuo meille lämmön ja kasvun. Kuutar valaisee öitä ja virkistää rytmillään ihmisen mielen. Maaemä meitä kannattaa ja taivaan Jumalat varjelevat. Tähdetär valvoo meidän untamme. Siellä pilvien yläpuolella on ikuinen ihmemaailma. Se todistaa että olemme tärkeitä. Elämä on lahja.

Kun elämme täällä Maaemän pinnalla sovussa veden väen kanssa ja metsän väen kanssa, voimme ihmisinä elää rauhassa ihmisen elämää. Kuolleita meidän on turha itkeä, sillä he eivät ole lähteneet pois. He ovat aina meidän kanssamme. Ihminen ei koskaan katoa eikä mene hukkaan.

Näin elää myös Kalevan Poika Kalevan mailla Pohjolan lähellä vuodesta toiseen, arvostaen mennyttä, sopeutuu muutokseen ja varautuu tulevaan. Ehkä puuttuu hänen elämästään miekan kalinaa, veren roisketta, suurta dramatiikkaa ja näyttäviä sankaritekoja, mutta myös jokapäiväinen arkinen elämä kysyy ihmiseltä rohkeutta ja kovaa taistelutahtoa.

Näin ovat eläneet esi-isät ja näin elää jälkikasvu hänen jälkeensä. Elämä ei aina ole vailla huolta ja murhetta, mutta myrsky aina loppuu eikä pakkanen pysy. Vastamaa ja myötämaa vuorottelevat, elämän sykli jatkuu.


Eläinradan merkit, osa yleissivistystä

Myllynsaaren vanhoista Joomla-sivuista onnistuin pelastamaan myös tämän astrologisten merkkien luettelon. Se on alunperin laadittu ruotsiksi joten miksipä kieltä suotta vaihtamaan. Hienoa että eläinradan merkeille on omat Unicode-merkkinsäkin. Ja uudemmat selaimet jopa näyttävät ne.

Zodiakens stjärntecken
Stjärntecken Latin symbol Longitud uc På finska engelska ryska tyska esperanto
Väduren Aries 0° ... 30° Oinas The Ram Овен Widder Ŝafo
Oxen Taurus 30° ... 60° Härkä The Bull Телец Stier Taŭro
Tvillingarna Gemini 60° ... 90° Kaksoset The Twins Близнецы Zwillinge Ĝemeloj
Kräftan Cancer 90° ... 120° Krapu The Crab Рак Krebs Kankro
Lejonet Leo 120° ... 150° Leijona The Lion Лев Löwe Leono
Jungfrun Virgo 150° ... 180° Neitsyt The Maiden Дева Jungfrau Virgulino
Vågen Libra 180° ... 210° Vaaka The Scales Весы Waage Pesilo
Skorpionen Scorpio 210° ... 240° Skorpioni The Scorpion Скорпион Skorpion Skorpio
Skytten Sagittarius 240° ... 270° Jousimies The Archer Стрелец Schütze Sagitario
Stenbocken Capricornus 270° ... 300° Kauris The Sea-Goat Козерог Steinbock Kaprikorno
Vattumannen Aquarius 300° ... 330° Vesimies The Water-Bearer Водолей Wassermann Akvisto
Fiskarna Pisces 330° ... 360° Kalat The Fishes Рыбы Fische Fiŝoj

Tästä näkee eläinradan merkkien longitudivälit. Longitudi on kulmaetäisyys kevättasauspisteestä ekliptikaa pitkin vastapäivään, eli siihen suuntaan johon Aurinko taivaalla liikkuu tähtien suhteen.

Mikrovaltio Myllynsaaren korttipakka-ajanlasku

Tällaista sain vielä pelastettua Joomlasta. En lainkaan pidä tavasta jolla Joomla käsittelee taulukoita.

Parille aiemmalle vuodelle olen tehnyt valtiotani varten oman kalenterin joka alkaa suunnilleen siitä kun faari palasi Amerikasta eli vuodesta 1910. Tämä oli määrä olla vuosi nolla Myllynsaaren ajanlaskun mukaan. En tiedä viitsinkö tällaista enää vuodelle 2015 ...

Kalenterin rivi ilmoittaa minä gregoriaanisen kalenterin päiväyksenä tietty korttipakka-ajanlaskun viikko alkaa. Kolmannessa sarakkeessa on suomalaisen kalenterin mukainen viikon numero.

Vuodet, vuodenajat ja viikot alkavat aina maanantaina. Korttipakka-ajanlaskussa tarvitsee muistaa lähinnä vain viikonpäivä ja mikä korttipakka-kalenterin viikko on menossa. Vuodenajan pituus on yleensä 13 viikkoa, mutta voi olla myös 12 tai 14 viikkoa, se täytyy tarkistaa taulukosta.

Vuosi 103 (Suomessa ~2013)

Viikkokalenteri korttipakka-ajanlaskun vuodelle 103
(suunnilleen sama kuin gregoriaaninen vuosi 2013)
Talvi ( risti )
Vk alkaa Ma ##
A  24.12.2012 52
2  31.12.2012 01
3  07.01.2013 02
4  14.01.2013 03
5  21.01.2013 04
6  28.01.2013 05
7  04.02.2013 06
8  11.02.2013 07
9  18.02.2013 08
10  25.02.2013 09
J  04.03.2013 10
Q  11.03.2013 11
K  18.03.2013 12
Kevät ( hertta )
Vk alkaa Ma ##
A  25.03.2013 13
2  01.04.2013 14
3  08.04.2013 15
4  15.04.2013 16
5  22.04.2013 17
6  29.04.2013 18
7  06.05.2013 19
8  13.05.2013 20
9  20.05.2013 21
10  27.05.2013 22
J  03.06.2013 23
Q  10.06.2013 24
K  17.06.2013 25
Kesä ( ruutu )
Vk alkaa Ma ##
A 24.06.2013 26
2 01.07.2013 27
3 08.07.2013 28
4 15.07.2013 29
5 22.07.2013 30
6 29.07.2013 31
7 05.08.2013 32
8 12.08.2013 33
9 19.08.2013 34
10 26.08.2013 35
J 02.09.2013 36
Q 09.09.2013 37
K 16.09.2013 38
Syksy ( pata )
Vk alkaa Ma ##
A 23.09.2013 39
2 30.09.2013 40
3 07.10.2013 41
4 14.10.2013 42
5 21.10.2013 43
6 28.10.2013 44
7 04.11.2013 45
8 11.11.2013 46
9 18.11.2013 47
10 25.11.2013 48
J 02.12.2013 49
Q 09.12.2013 50
K 16.12.2013 51

Vuosi 104 (Suomessa ~2014)

Kesästä tulee tavallista pitempi, kokonaiset 14 viikkoa, joten lopuksi täytyy ruutukunuviikon K jälkeen pitää vielä toinen ruutuässäviikko A2

Viikkokalenteri korttipakka-ajanlaskun vuodelle 104
(suunnilleen sama kuin gregoriaaninen vuosi 2014)
Talvi ( risti )
Vk alkaa Ma ##
A 23.12.2013 52
2 30.12.2013 01
3 06.01.2014 02
4 13.01.2014 03
5 20.01.2014 04
6 27.01.2014 05
7 03.02.2014 06
8 10.02.2014 07
9 17.02.2014 08
10 24.02.2014 09
J 03.03.2014 10
Q 10.03.2014 11
K 17.03.2014 12
Kevät ( hertta )
Vk alkaa Ma ##
A 24.03.2014 13
2 31.03.2014 14
3 07.04.2014 15
4 14.04.2014 16
5 21.04.2014 17
6 28.04.2014 18
7 05.05.2014 19
8 12.05.2014 20
9 19.05.2014 21
10 26.05.2014 22
J 02.06.2014 23
Q 09.06.2014 24
K 16.06.2014 25
Kesä ( ruutu )
Vk alkaa Ma ##
A 23.06.2014 26
2 30.06.2014 27
3 07.07.2014 28
4 14.07.2014 29
5 21.07.2014 30
6 28.07.2014 31
7 04.08.2014 32
8 11.08.2014 33
9 18.08.2014 34
10 25.08.2014 35
J 01.09.2014 36
Q 08.09.2014 37
K 15.09.2014 38
A2 22.09.2014 39
Syksy ( pata )
Vk alkaa Ma ##
A 29.09.2014 40
2 06.10.2014 41
3 13.10.2014 42
4 20.10.2014 43
5 27.10.2014 44
6 03.11.2014 45
7 10.11.2014 46
8 17.11.2014 47
9 24.11.2014 48
10 01.12.2014 49
J 08.12.2014 50
Q 15.12.2014 51
K 22.12.2014 52

Kalenterin yleisistä periaatteista: Vuodenajat perustuvat talvipäivänseisauksen, kevätpäiväntasauksen, kesäpäivänseisauksen ja syyspäiväntasauksen ajankohtiin. Kullekin vuodenajalle on nimetty oma korttipakan maa, esimerkiksi talvelle risti.

Vuosi alkaa suunnilleen talvipäivänseisauksesta, kuitenkin niin että viikot ovat täysiä. Viikko alkaa aina maanantaina ja vuodenaika voi vaihtua vain silloin kun viikko vaihtuu. Vuosi ei vaihdu ihan samassa kohdassa kuin gregoriaanisessa kalenterissa, mutta 2015 olisi suunnilleen sama kuin Myllynsaaren kalenterin vuosi 105.

Päiviä ei numeroida vaan käytetään viikonpäivien nimiä. Viikot ilmoitetaan korttipakan korttien avulla ko. maan ässästä alkaen. Jos 13 korttia ei riitä jollekin vuodenajalle, pidetään lopuksi vielä toinen ässäviikko eli A2. Siis eräänlainen karkausviikko niin että kalenteri seuraa vuodenaikoja. Seuraava vuodenaika voidaan aloittaa vasta sitten kun seuraava Auringon tasaus tai seisaus sattuu sopivasti lähelle maanantaita. Vastaavasti joissakin vuodenajoissa voi olla vain 12 viikkoa jolloin kuningatar-viikko jää sen vuodenajan viimeiseksi eikä kuningas-viikkoa pidetä lainkaan.


Miksi maailma ei ole vieläkään valmis, Mr Bond?

Monia aiheita on kesken tai kokonaan käsittelemättä, joten pistänpä tähän listan asioista joista ajattelin täydennellä, kirjoitella ja kuvailla lähiaikoina ... tai ainakin vielä joskus jonnekin, siis eräänlainen "TO DO LIST":

Toiminnan painopiste ehkä siirtyy jatkossa mikrovaltion lähetystön uudelle sivustolle, mutta kyllä minä aion näitä galleriajuttujakin ainakin sen luvatun 300 vielä saada täyteen. Vaikka henki menisi - ja kyllähän se ennenpitkää meneekin.

Galleria