Porin kaupunginkirjaston ötökkänäyttely

Edellinen Seuraava

Porin kirjastossa on kesällä ollut esillä mittava ötökkänäyttely, joten täytyyhän sitä kuvata. Tämä on osa yksityistä kokoelmaa. Ilmeisesti kokoelma ei ole aivan uusi.

Kuvaan ilman salamaa koska sääntöjen mukaan salamavaloa ei sallita.

Ötökkäkokoelma ei kuulemma kestä salamavaloa ja aurinkoa.

Kuvaan tavanomaiseen kadun miehen tapaan käsivaralta, ilman jalustaa.

Jalustasta olisi kylläkin hyötyä kuvauksessa. Tavallisen kameran valotusajat voivat olla liian pitkiä käsivaralta, mutta en viitsi raahata jalustaa mukanani. Hyvin herkällä kameralla tilassa olisi voinut hyvinkin kuvata käsivaralta.

Tila ei ole kovin valoisa. En silti ruuvaa 10 vuotta vanhan pokkarin herkkyyttä ihan tappiin. Tyydyn asetukseen 200 ASA. Joistakin kuvista voi tulla hiukan tärähtäneitä. Kokemukseni mukaan suunnilleen joka kolmas kuva onnistuu tuollaisissa olosuhteissa, joten pyrin ottamaan kaikista kiinnostavista kohteista ainakin kolme kuvaa.

Tässä ei suinkaan ole kuvattu yksityiskohtaisesti kaikkia esillä olleita ötököitä. Olen koettanut valikoida kuviin suurimpia ja näyttävimpiä. Pieniäkin ötököitä oli silti esillä.

Korostettakoon tässäkin että kaikki näyttelyn "ötökät" eivät suinkaan ole hyönteisiä sanan tarkassa merkityksessä.

Ötökkä ei ole täsmällinen termi. Voisin ajatella että se tarkoittaa myös mm. perhosia, matoja, hämähäkkieläimiä ja erilaisia selkärangattomia hömmiäisiä. Lähinnä pieniä eläimiä, mutta jotkut voivat olla kookkaampiakin, jopa 100 grammaa massaltaan.

Näyttelytaulujen tekstit ovat yleensä niin pieniä ettei niistä saa näistä kuvista selvää. Nämä kuvat eivät ole kovin läheltä otettuja. Ehkä tekstit silti ovat paikan päällä norminäkökykyisen henkilön luettavissa.

Heijastukset ötökkälaatikoiden laseista tekevät kiusaa kuvaajalle. Lasien pinnasta heijastuu mm. lamppuja ja kirjaston valoisia ikkunoita. Pelkkää katselijaa ne eivät varmaan paljonkaan haittaa paikan päällä.

Mitään värikorjauksia en näihin kuviin ole karuna kadun miehenä (joka ei kadu mitään) yrittänyt tehdä. Tila oli osittain kellertävää valoa tuottavilla loisteputkilla valaistu. Kuvien valaistus on siten ... hmmm ... melko vaihteleva.

Kuvat eivät välttämättä esitä täysin totuudenmukaisesti ötököiden todellisia värejä.

Yleisömenestys vaikutti hyvältä vaikka ei suinkaan ollut näyttelyn ensimmäinen päivä. Esille asetetut ja vaarattomiksi tehdyt ötökät selvästikin kiinnostavat ihmisiä. Elävinä ja vapaina kulkien osa niistä olisi varmaan ainakin pienimpien näyttelyvieraiden keskuudessa herättänyt pelkoa. Eräs tampio kuulutti kokevansa kauhua näiden elottomien näytteidenkin äärellä.

Ötökät ovat sikälikin nyt ajankohtaisia että 22.07. pitäisi laskujeni mukaan tulla lehtipisteisiin ötököiden keräilysarjan kymmenes numero ja ensimmäinen ötökkäkeräilylaatikko täyteen. Vaikka vaatimattomiahan ne keräilyötökät ovat näihin näyttelyn ötököihin verrattuna, niin määrältään kuin kooltaankin.Kymmenen ötökän keräilylaatikko tuli täyteen

Jutussa #252 aloiteltu ötököiden keräilysarja "HYÖNTEISET" on saavuttanut eräänlaisen virstanpylvään.

Kymmenes ötökkä ilmestyi R-kioskeihin keskiviikkona 30.07.2014 (eli viikkoa myöhemmin kuin edellä arvioin) ja näin tuli kymmenen ötökän pahvinen keräilylaatikko täyteen. Laatikko tuli ensimmäisen osan mukana ja seuraavan ötökän #11 mukana ilmeisesti myös tulee kymmenen ötökän laatikko, joten se on hiukan enemmän tilaa vievä.

Tästä eteenpäin mahdollisuuteni seurata keräilysarjaa ovat rajallisemmat. Täytyy keskittyä enemmänkin luonnon eläviin ötököihin Kihniänkylässä. Sudenkorentoja siellä kosken partaalla ainakin on ollut. Paarmat liiskaan armotta hengettömiksi.
Galleria