Vastaus käräjäoikeudelle

Edellinen Seuraava

AsiaNro S 14/4675

Vastaan seuraavaa haasteen sekä huoneenvuokrien ulosotosta ja asunnosta häädöstä ilmoituksen johdosta :

Vaatimus poistua raumalaisesta vuokra-asunnosta välittömästi on uusi ja yllättävä. Aiemmin vuokranantaja on sanonut että voin asua kaikessa rauhassa ja koettaa järjestellä asioita, mitään kiirettä ei ole ollut, hänen oman ilmoituksensa mukaan. Sikäli tämä yllättävä välittömän poistumisen vaatimus on mielestäni kohtuuton. Tarvitsen enemmän aikaa koska nyt ei ole rahaa jolla pystyisin muuttamaan.

Kun minä ilmoitin vuokranantajalle vuokrarästeistä, ei hän edes ollut niistä tietoinen, vaan oli sitä mieltä että mitään vuokria ei ole maksamatta. Sittemmin olen kertonut vuokranantajalle että pyrin toki parhaani mukaan selviytymään kaikista veloistani, sairaala- ja poliklinikkamaksut, laina, yllättävän suuret sähkölaskut, lisäverot, tulossa oleva työttömyysetuuden takaisinperintä, erilaiset muut laskut ja nämä vuokrarästit mukaanlukien.

Sinänsä kyllä poistuisin Raumalta kovin mielelläni. Raumalta en ole saanut mitään uutta työtä liki kahteenkymmeneen vuoteen. Opiskelupaikka ei ole Raumalla, vaan Porissa. Oikea kotini ei ole Raumalla, vaan Etelä-Pohjanmaalla, mutta sieltä en pystyisi kulkemaan Porissa opiskelemassa. Rauma on pelkkä rasite ja toivoton köyhyysloukku. Mitään tulevaisuutta minulle täällä tuskin koskaan enää on. Hulluksihan täällä tulisin. Niinpä olenkin jo pitkään pyrkinyt täältä pois, mutta velkojen puristuksessa se on vaikeaa. Raumalla asuminen tulee kohtuuttoman kalliiksi eikä johda mihinkään.

Olen runsaasti etsinyt ratkaisua velkaongelmiin Raumalta ja selvitellyt asiaa. Vaikuttaa kuitenkin siltä että täältä en mitään apua tule saamaan. Opintotukea en saa. Rauman velkaneuvonnasta saatavat "neuvot" ovat luokkaa "osta ässä-arpoja niin rikastut". Diakoniatoimisto auttoi kerran, mutta ei auta enää toista kertaa samaan kriisiin, se on heillä periaate. Opintolainaa en ole saanut koska opiskelen työttömyysetuudella (korkeintaan 24 kk, eli ei tutkintoon saakka). Pankkilainaa olen hakenut kahdesta pankista, mutta kaikki uuden lainan hakeminen on jokseenkin toivotonta kun mitään palkkatuloja ei ole, eikä varmaan ole ainakaan Raumalta tulossakaan. Porista voisi työtä yrittää, mutta tilanteeni työmarkkinoilla tuskin on parantunut sillä että olen täyttänyt 55 vuotta. Toimeentulotukea en näköjään voi Raumalla saada vaikka olen sitä hakenut. Opintososiaalista luottoa en voi saada koska en ole opintotukikelpoinen.

Viimeksi olen pistänyt toivoni sosiaaliseen luottoon jota voi hakea sosiaalitoimistosta. Tämä ei ole mitään lahjarahaa, vaan se maksetaan takaisin. Valitettavasti siitäkin neuvotteleminen on vaikeaa. Henkilökohtainen viholliseni sosiaalityöntekijä Nina Välimäki pystyy estämään myönteiset ratkaisut, eikä hänen esimiehensä näe siinä ongelmaa. Sosiaalityöntekijä Nina Välimäki ilmeisesti syvästi vihaa maaseutua ja maaseudulta kotoisin olevia ja on antanut ymmärtää että Raumalla en tule saamaan minkäänlaista mahdollisuutta selviytyä veloistani. Kuulosti aluksi yllättävältä, mutta sen mukaan tämä todellakin näkyy menevän, joten ilmeisesti ko. sosiaalityöntekijä puhui totta.

Vuokranantaja näköjään haluaa veloittaa vuokran korkoineen ja viimeisen kuukauden vuokran tuplana. Muistutan että vuonna 1997 maksettu vuokratakuu 1500 markkaa silloista rahaa on sovittu olevan se viimeisen kuukauden vuokra. kokonaan Viimeisen kuukauden vuokra on siis sopimuksen mukaan maksettu jo vuonna 1997. Asiasta sovittiin suullisesti vuokravälitysfirman edustajan ehdotuksesta ja hänen läsnäollessaan. Suullinen sopimus on yhtä pätevä kuin kirjallinenkin. Jos vuokranantaja haluaa periä korkoa saatavistaan, niin haluan että sama korko huomioidaan myös tuolle 17 vuotta sitten maksetulle vuokratakuulle, joka oli silloisen yhden kuukausivuokran suuruinen.

Raumalaista alle 25 m2 vuokra-asuntoa, joka on kovin ahdas ja huonosti rakennettu, minun on vaikea pitää tuhansien eurojen maksun arvoisena. Talvella asunto on vetoinen. Naapurin paskat tulevat kylpyhuoneen lattiakaivosta sisään ja keittokomeron lattiaan on tahallisesti porattu viemäristä hajua tuovat reiät. Toimivaa jääkaappia asunnossa ei ole. Vanha palovaarallinen jääkaappi on muutenkin vähäistä tilaa viemässä. Se on asennettu tuuletusta ajatellen edesvastuuttoman ahtaaseen paikkaan. Kesän auringonpaisteella lämpötila saavuttaa asunnossa helposti +27° ... +28°C lukemat samalla kun ilmanvaihto lakkaa toimimasta ikkunoiden auetessa ylemmissä kerroksissa. Yöllä sellainen lämpötila on painostavan korkea. Tuuletusikkunaa asunnossa ei ole. Mielestäni vuokrasaatavia tulisi kohtuullistaa asunnon karkeat puutteet huomioiden.

Olen pahoillani vuokrarästien tilanteesta, mutta velkaisena pitkäaikaistyöttömänä olen kokenut talouden hyvin vaikeaksi jo monien vuosien ajan. Vuokrarästit ovat vain osa isompaa ongelmaa. Sikäli vihjaukset tahallisesta vuokranantajan, vanhan miehen hyväksikäytöstä tuntuvat loukkaavilta. Kaikkeni olen yrittänyt enkä olisi voinut toimia toisin. En ole pystynyt polkaisemaan maasta tuhansia euroja ja minun on ollut keskityttävä opiskeluun. Olisin toki luonnollisestikin ollut halukas sopimaan vuokrarästien maksujärjestelystä vuokranantajan kanssa, mutta vaikea on lupailla tuhansia euroja velkojille kun sellaisia rahoja ei näköjään parhaista yrityksistäni huolimatta ole minulle tulossa.

Tarvitsen terveyspalveluita koska minulla on aikuisiän diabetes ja verenpainetauti. Terveyspalveluiden saamisen turvaamiseksi en voi muuttaa todelliseen kotiini Etelä-Pohjanmaalle tänä vuonna, vaan on muutettava opiskelupaikkakunnalle Poriin. Terveyspalveluiden paikkaa voi nimittäin muuttaa vain kerran vuodessa. Porilaista vuokra-asuntoa en kuitenkaan ole vielä pystynyt hankkimaan. Rauman sisällä muuttamisessa en näe mitään hyötyä, sillä Rauma on aivan turha ja väärä paikka asua. Sosiaalipalveluitahan en ole Raumalta saanutkaan, mutta terveyspalvelut ovat välttämättömiä.

En hyväksy opiskelun häiritsemistä, koska opiskelu on elämäni ainoa valopilkku. Ainoastaan opiskelun kautta voin ehkä vielä joskus saada jotakin sellaista työtä josta saatavat tulot ylittävät tulonhankintakustannukset. Opiskelun tilanne toki vaikeutuu koska ulosoton vuoksi en ilmeisesti enää koskaan voi saada opintolainaa kun en saa valtion takausta. Opiskelu on kuitenkin ainoa suunta josta yhtään mitään valoa näkyy, joten siihen suuntaan on jatkettava niin kauan kuin henki pihisee.

Minusta tilanne näyttää kokonaisuutena jo erittäin pahalta. Vaikuttaa siltä että talvella voin jo olla asunnoton ja mitä luultavimmin olen edelleen myös työtön. Verottaja ja ulosotto haluavat ilmeisesti jakaa kaiken omaisuuteni keskenään ja pahimmassa tapauksessa minulle ei jää yhtään mitään. Etelä-pohjalaisen kotini - isältä perityn pientilan rippeet - mukana menetän viimeisenkin toimeentulomahdollisuuteni. Ilman opintolainaa opiskelun jatkaminen olisi erittäin vaikeaa vuoden kuluttua kun työttömyysetuus viimeistään loppuu.

Olen joutunut pettymään virkamiehiin ja niinpä en voi luottaa julkisen viran haltijoihin. Minusta tässä voi olla tekeillä oikeusmurha joten tulen tekemään kaikkeni saadakseni apua ja julkisuutta asialleni koska tämä voi olla jopa hätävarjelutilanne. Tulen jatkossa seuraamaan virkamiesten toimintaa erittäin tarkasti ja erikoisesti haluan muistuttaa lain julkisen viran haltijoille asettamasta hyvän hallintotavan vaatimuksesta, joka näköjään on usein unohtunut. Vastuu ei voi olla vain uhreilla. Suomalaiset virkamiehet ovat kovin hyveellisiä toisten suomalaisten virkamiesten mielestä, mutta kokemusteni perusteella en ole vakuuttunut.

Yhteenvetona haluan vielä lopuksi esittää seuraavaa:

Raumalla 07.05.2014    
Vesa Petäys    

Tämä teksti on luettavissa myös netissä osoitteessa http://vesapetays.net/NEWGAL/g258.html


Galleria