Totuus löytyy syvältä, pohjasta

Edellinen Seuraava

Edellä tuli jo tutkittua erään Star Wars -shakkinappulan pohjaa, joten tutkitaanpa muidenkin pohjia.

Mustan joukot

Mustalle on nappuloita tähän mennessä kertynyt 12 kpl, eli 4 vielä puuttuu. Ensin ne mustat raskaat upseerit jotka ovat jo ilmestyneet. Vain toinen torni puuttuu. Musta kuningas, Emperor Palpatine (suomeksi Keisari Palpatine). Kuningatar, Darth Vader. Torni, Royal Guard ( suomeksi Keisarillinen kaartilainen ).

Valitettavasti suuret kontrastit kuvassa tuhoavat Palpatinen niin kauniit kasvonpiirteet.

Sitten mustan kevyet upseerit jotka ovatkin jo kaikki neljä kasassa.

Lähetit ovat Gran Moff Tarkin (suomeksi Suurmoffi Tarkin) ja General Veers (suomeksi Kenraali Veers). Ratsut ovat tuttavallisesti pelkillä erisnimillä Bossk ja Boba Fett. Ja hevosennaamaisilta nuo hiukan näyttävätkin.

Sitten mustat ne sotilaat jotka ovat ilmestyneet, yhteensä viisi kappaletta, eli kolme mustan sotilasta vielä uupuu.

Mustan sotilaat ovat nappuloiden pohjien tekstien mukaan Stormtrooper, Scout Trooper, Imperial Gunner, Sandtrooper ja Snowtrooper.

Suomeksi nämä ovat lehden mukaan nimiltään Iskusotilas, Tiedustelusotilas, Imperiumin tykkimies, Hiekkasotilas ja Lumisotilas.

Valkean joukot

Valkealla on tässä vaiheessa määrällinen ylivoima, kaikkiaan 14 nappulaa, mutta tilannehan tasoittuu jatkossa väkisinkin. Vain kaksi valkean nappulaa enää puuttuu täydestä miehityksestä, 2 sotilasta.

Valkean täysilukuiset raskaat upseerit eivät välttämättä näytä kovin raskailta, mielestäni enemmänkin surkuhupaisilta. Kuningas Luke Skywalker. Kuningatar Princess Leia. Tornit ovat robotit C-3PO (englanniksi lausutaan suunnilleen [si: thri: pi: ou]) ja R2-D2 (englanniksi suunnilleen [a:r tu: di: tu:]). Englanninkielen taidostaan kuuluisa suomalainen poliitikko Ahti Karjalainen tilasi kuulemma hotellissa kaksi teetä huoneeseen 32 yksinkertaisesti [tu: ti: tu tö:ti-tu:].

Minun on kylläkin erittäin vaikea uskoa että nuo avuttomat robotit olisivat kukin viiden sotilaan arvoisia, kuten torni-nappulan tehokkuus shakkilaudalla edellyttäisi. Mutta kaiketi valkean puolen raskaiden upseereiden pitäisi edustaa painollisesti hyvyyttä ja nämä reppanat voivat olla vain hyviä - koska eivät ole tahallaan pahoja?

Valkean täysilukuiset neljä kevyttä upseeria näyttävät jo hiukan vahvemmilta.

Ratsut ovat Yoda ja Obi-Wan Kenobi. Lähetit ovat erottamaton parivaljakko Chewbacca ja Han Solo. Suomennosta ei kaivata.

Valkoisen 6 sotilasta jää täydestä vahvuudesta vajaaksi vain kaksi nappulaa. Sotilaat ovat Sullustan, Lando Calrissian, Rebel Hoth Soldier, Rebel Soldier, Captain Antilles ja Rebel Pilot.

Ehkä nämäkin ovat enemmän persoonallisuuksia ja yksilöitä verrattuna mustan kasvottomiin, joskin tehokkaammilta ja kurinalaisemmalta tiimiltä vaikuttaviin sotilaisiin.

Sullustan on sarjan lehdessä saanut oikein erisnimen Nien Nunb sen lisäksi että häntä nimitetään avoimen rasistisesti sullustanilaiseksi. Taisipa jossakin vanhassa esitteessä olla jopa saksankieliseltä kalskaltava muoto Sullustaner.

Rebel Hoth Soldier on saanut suomennoksen "Kapinallisten sotilas Hothin taistelussa" ja Rebel Pilot on lehteen suomennettu "Kapinallisten pilotti". Taitaapa olla nimistössä pientä horjuvuutta ja vaihtelua sarjan vanhassa brosyyrissä?

Mahdollisesti vielä palaan nimistöasiaan myöhemmässä jutussa esimerkiksi siitä syystä että Wedge ei ole kapteeni Antillesin oikea etunimi.


On ehkä hauska merkitä muistiin missä järjestyksessä Star Wars -shakkinappulat ovat ilmestyneet:

## Valkeat Mustat
 1. Darth Vader (kuningatar)
 2. Luke Skywalker (kuningas)

R2-D2 (torni)
 3. Boba Fett (ratsu)
 4. Palpatine (kuningas)
 5. C-3PO (torni)
 6. Hiekkasotilas (sotilas)
 7. Yoda (ratsu)
 8. Han Solo (lähetti)
 9. Keisarillinen kaartilainen (torni)
10. Chewbacca (lähetti)
11. Leia Organa (kuningatar)
12. Tiedustelusotilas (sotilas)
13. Obi-Wan Kenobi (ratsu)
14. Iskusotilas (sotilas)
15. Kapinallisten sotilas (sotilas)
16. Imperiumin tykkimies (sotilas)
17. Lando Calrissian (sotilas)
18. Kapinallisten sotilas
Hothin taistelussa (sotilas)
19. Suurmoffi Tarkin (lähetti)
20. Kapinallisten pilotti (sotilas)
21. Bossk (ratsu)
22. Kapteeni Antilles (sotilas)
23. Lumisotilas (sotilas)
24. Nien Nunb (sotilas)
25. Kenraali Veers (lähetti)
   ... ja vielä ilmestymättömät ensimmäisen sarjan loput nappulat ...
26. AT-AT -komentaja (sotilas)
27. Amiraali Ackbar (sotilas)
28. Imperiumin pilotti (sotilas)
29. Kapinallisten sotilas (sotilas)
30. AT-AT-Pilotti (torni)
31. Kuolemantähden sotilas (sotilas)
## Valkeat Mustat


Luku sinänsä olisivat nappuloiden alkuperäiset pakkaukset. Jokaisella nappulalla oli pakkauksessaan ainakin 2-osainen tyköistuva muovikaapu eli ne ovat ilmeisesti kaikki erilaisia. Jos nappuloita joskus täytyy pakata takaisin alkuperäisiin pakkauksiinsa niin siinäpä lie iso homma löytää sovittelemalla jokaiselle oikea kotelo. Joku irtonainen muoviklipare on tosin saattanut jo mennä hukkaankin.


AT-AT-Talsijat

Raskaat AT-AT-Talsijat, nuo revanssin ja romahduksen, voiton ja tappion hurmeisten kenttien futuristiset taistelunorsut ovat varmaankin Star Wars -elokuvan vaikuttavimpia ajoneuvoja.

Lehdet ovat ryppyisiä ja kiiltäväpintaisia joka tekee pokkarin salamalla kuvauksen haastavaksi. Suoraan lehden kuvan pintaa vasten ei voi kuvata salaman heijastuksen vuoksi, vaan kuvat täytyy ottaa vinosti. Kamera alivalottaa kiiltäviä pintoja, joten järkiään täytyy kuvankäsittelyssä valoisuutta lisätä.


DeAgostinin shakkinappulat tekee erikoisiksi se että kuningasta ja kuningatarta lukuunottamatta kussakin nappulatyypissä on kaksi tai useampi erilaista nappulaa. Tavallisen shakkilaudan kaikki sotilaat ovat keskenään samanlaisia. DeAgostinin kaikki sotilaat ovat ulkonäöltään erilaisia, persoonallisia.

Tämä epäilemättä on jonkinlainen häiriötekijä jos joku ihan oikeasti yrittää näillä pelata shakkia. Toisaalta sen voisi kääntää eduksi muokkaamalla shakkipelin sääntöjä niin että huomioidaan nappuloiden faktinen erilaisuus. Shakkilaudalle saisi täten ehkä huomattavastikin lisää säpinää?

Kummallakin puolella on 2 erilaista tornia, 2 erilaista lähettiä, 2 erilaista ratsua ja 8 erilaista sotilasta. Kertomaa, jonka lyhennys on huutomerkki, käyttäen voimme laskea että kumpikin voisi siis sijoitella nappulansa 2 * 2 * 2 * 8! erilaiseen alkuasetelmaan eli kummallakin olisi mahdollista 8 * 40320 eli 322'560 erilaista alkuasetelmaa. Jos kumpikin osapuoli valitsee nappulat normaalin shakin sääntöjen mukaiseen alkuasetelmaan toisistaan riippumatta, on erilaisten kombinaatioiden määrä kokonaista 104'044'953'600. No tämähän ei vielä sinänsä merkitse mitään, mutta jos näillä persoonallisilla nappuloilla olisi hiukan toisistaan poikkeava luonne (eri säännöt) ja ehkä jopa riippuen siitä missä ruudussa ko.nappula alunperin sijaitsi, niin shakki ei enää tuntuisi niin tylsältä ja "rajalliselta" peliltä. Ainakin minua vaivaa se että normaaliin shakkiin täytyy kadun miehen logiikan mukaan olla olemassa jokin ideaalinen ratkaisu joka on yksinkertaisempi kuin kaikkein surkeimmankin ameeban geenikartta tjsp. Vaikka en mikään sen kummoisempi pelaaja olekaan. Shakkipeli ei mitenkään voi olla maailmankaikkeuden monimutkaisin problematiikka.

Ei kuitenkaan lie ihan helppo keksiä sellaisia uusia sääntöjä jotka aiheuttaisivat melko merkittävän muutoksen peliin olematta ylenmäärin mutkikkaita? Esimerkiksi sotilaan voimaa ei kannattane kovin paljon kasvattaa ja toisistaan poikkeavia vaihtoehtoja lie vaikea keksiä kahdeksalle kun sotilaan normaali perusliike on vain yhdellä askeleella eteneminen (alkuasemassa optio kahdelle askeleelle, ohestalyöntiriskillä laimennettuna) ja yhden askeleen päähän etuviistoon lyöminen. Normaalisti shakkipelin sotilas ei siis voi lyödä suoraan edessään olevaa nappulaa eikä se tällöin pääse myöskään etenemään. Shakkilaudan sotilas ei koskaan peräänny eli siirry taaksepäin, siinä suhteessa se muistuttaa suomalaista sotilasta?

Upseereiden tehoa olisi varaa hiukan vähentääkin. Esimerkiksi ratsun normaalista liikkeestä "2 ruutua pysty/vaakasuuntaan ja 1 askel oikealle/vasemmalle" voisi ehkä ottaa puolet pois. Lähetin ja tornin liikkeen pituutta voisi rajoittaa parillisiin askelmääriin. Upseereille voisi kuitenkin sallia myös siirtymisen kaikkiin (vapaisiin) lähiruutuihin. Oman puolen nappulaa ei tietenkään saa lyödä pois laudalta. Kuninkaan edestä, suojaamasta sitä uhkaavalta vihollisen nappulalta, ei tietenkään mikään oma nappula koskaan saa siirtyä.

Lisävaihtelua sotilaalle saisi ehkä sillä miksi upseeriksi sotilaan voi korottaa jos/kun se pääsee viimeiselle riville. Kahden askeleen alkusiirron voisi kieltää joiltakin sotilailta ja toisaalta ohestalyöminen voisi olla kiellettyäkin nappulasta riippuen. Joillekin sotilaille voisi kahden askeleen eteneminen olla aina sallittua ja/tai kahden askeleen päähän etuviistoon lyöminen, liikkuen ehkä jopa välissä olevan nappulan yli, kuin ratsu. Ehkä kahden askeleen päähän lyöminen olisi sallittua vain oikealle tai vasemmalle? Jopa suoraan eteen lyöminen voisi olla sallittua joillekin sotilaille, ei ehkä kuitenkaan pelilaudan tärkeässä keskustassa. Hmmm, ehkä noista todellakin saisi syntymään jokaiselle sotilaalle omansa eli 8 mukavaa yhdistelmää jotka eivät liiaksi muuttaisi pelin luonnetta?Vesa-sedän uusimmat "viisauskirjat"

Oheiset viisi periaatteessa uutta (joskin ehkä pitkäänkin kaupan hyllyssä viipyneitä) Rauman kauppakeskus Potkur:in kirjakaupan kirjaa - Esa Seppäsen venäjänkielinen kirja joukosta poislukien - maksoivat yhteensä 5€. Kirjakauppiatar vitsailikin kassalla että kauppa on molemmille osapuolille edullinen koska he pääsevät kirjoista eroon ...

Juhani Lompolon nuo kaksi itämaista aihetta käsittelevää kirjaa ovat Raumalla painettuja. Ehkä niitä juuri siksi on kertynyt niin runsaasti raumalaiseen kirjakauppaan. Siellä olisi nyt yhden euron laarissa tarjolla varmaan parikymmentä Juhani Lompolon ja Marton Taigan "kombikirjaa" (kaikki samoja) joista innokas investoiva spekulantti ehkä voisi saada sievoisen myyntikatteen kymmenen vuoden kuluttua pimeillä kirjamarkkinoilla?

Rauman pääkirjaston eräs ihan omaksi annettava ilmainen ranskankielinen kirja sitten vaan tuli haettua sieltä pois. Oikeastaan siinä on kaksikin kirjaa samoissa kansissa.

Tämä erä omaksi annettavia kirjoja lienevät jonkinlainen kirjastolle tullut lahjoitus, näin olen eräistä henkilökunnan kommenteista aistinut, vaikka en olekaan asiaa yksityiskohtaisemmin tiedustellut.

Terminus les Étoiles kuulostaa todella kohtalokkaalta. Tunsin heti - varmaan 40 vuotta tähtiä harrastettuani - että vakavalta kuulostavalle asialle on tehtävä jotakin ja että tämä kirja kuuluu juuri minun vastuulleni. Mitä tekisin ilman tähtiä? Suunnittelen hyökkääväni ranskiskirjan tekstin kimppuun kansikuvan ohessa kuvatun "sanakirjan" kanssa. No joo, myönnettäköön että tuo vaatimaton "sanaviuhka" vuodelta 1993 ei välttämättä riitä tarkoitukseen.

Kirjahan ei kuitenkaan ole mitään varsinaista tähtitiedettä, vaan scifiä eli fiktiivistä tieteiskirjallisuutta. Tähdet eivät oikeasti ole vaarassa!

Venäjästä on kirjoitettu aika reippaita romaaneja. Eduard Topol kirjoittaa oikein värikkäästi ja hauskasti. Kolme päivää lokakuussa ... ei ole kovinkaan vanha. Punainen Tori on painettu suomeksi 1986 ja on kyllä tuolloin NL:n aikaan vielä saattanut aiheuttaa Moskovassa hiukan verenpaineen nousua, otsasuonten pullistelua ja yhteenpuristettujen hampaiden kirskuntaa?

Venäjästä tulee mieleen että Rauman Kansalaisopiston venäjän kielen kurssi alkaa taas varmaan syksyn tullen. Neljä talvea olen jo siellä kulkenut ja kyllä se "meidän" alkuperäinen ryhmä yritettäneen taas polkaista käyntiin maanantai-iltaisin Pyynpään koululla, mutta nyt valitettavasti tuskin pystyn siinä jatkamaan koska aloitan iltaopiskelun Porissa.

Venäjän 5-kurssin oppilaiden määrä taitaa Raumalla olla jo ihan siinä rajoilla että pystyykö kurssia jatkamaan (muistaakseni luokkaa 5 - 7 opiskelijaa), mutta ainahan voi joukkoon löytyä uusia vetreitä sieluja ja vereksiä voimia jotka nostavat osallistujamäärän kriittisen rajan turvalliselle puolelle? Vanhoja "nukkuvia" ja melko hyvän pohjan omaavia venäjänlukijoita kuitenkin aina voi yllättäen rynnätä paikalle ikäänkuin jostakin puskista tai puiden takaa?

Kansalaisopiston kursseillahan edetään aika leppoisaa tahtia, eikä lukuvuosi ole pitkä. Venäjää on vain yksi kaksoistunti viikossa. Ihan turha potea rimakauhua siitä että alkava kurssi on viidennen vuoden kurssi. Lukiossa kuulemma edetään paljon nopeammin.

Pyynpään soturikansa ei hevin luovuta! (Lapset olivat Pyynpään koululla kirjoittaneet tuon provokatiivisen ilmauksen)

Bioteknologia vuodelta 1963 ei ole ihan sitä mitä nykyisin voisi kuvitella.

Nykyisin tuohon tarkoitukseen käytettäisiin ehkä paremminkin termiä "ergonomia"? Bioteknologia sanan nykyisessä merkityksessä (se solujen sorkkiminen ja geenien manipulointi tjsp) lie 50 vuotta sitten ollut jokseenkin tuntematon käsite?

Arvaan että se erä Rauman pääkirjaston asiakkaille ilmaiseksi omaksi annettavia kirjoja johon "Bioteknologia" lukeutui on peräisin jonkin paikallisen ammattioppilaitoksen kammioiden kätköistä, sillä eräässä (toistaiseksi häveliäästi kirjaston hyllyyn jättämässäni) oppikirjassa oli sellainen vanha leima.

Näitä kirjan aihepiirin sinänsä tärkeitä asioita ei aina nykyisin tule niin ajatelleeksi koska tuntuu että ne yleensä ovat jo "valmiiksi" aika hyvällä mallilla. Poikkeuksena ehkä jos joutuu esim. kipeän selkänsä kanssa istumaan yhteen menoon kaksoistunnin eli 1½ tuntia (2 * 45 minuuttia) Rauman kaupungin Pyynpään kaupunginosan nuoren soturikansan koululuokan pienessä ja ahtaassa pulpetissa, jota tuskinpa vaan on normimittaiselle aikuiselle tarkoitettu.

Mutta onhan jokaisen normikansalaisen tärkeää tietää että jos esim. kantaa 20 kilon säkkiä kainalossaan niin joka 270 metrin välein täytyy nauttia 5 gramman sokerinpala ettei pääse laihtumaan. Ja ilman säkkiä 420 metrin välein. Näin minä tuon viimeisen kuvan kuitenkin tulkitsisin, näin karuna kadun miehenä jota ei mikään kaduta.

Uusi nappula

DeAgostinin Star Wars -keräilysarjan 27. shakkinappula ilmestyi ison marketin lehtihyllyyn syyskuun ekana tiistaina 03.09.2013 sarjan lehden #26 kanssa.

Tiukkailmeinen AT-AT COMMANDER eli AT-AT-Komentaja on shakkilaudan mustan puolen sotilas ja poseeraa oheisessa kuvassa eräiden taistelutovereidensa kanssa. Hänet on varustettu BlasTech Industriesin SE-14-sädepistoolilla, mutta ase hänellä ilmeisesti on kotelossaan.

Sarjan seuraava nappula #27 pitäisi oleman persoonallisella ulkonäöllä varustettu Ackbar, joka on sotilasarvoltaan vallan täysi Amiraali, mutta saa kuitenkin shakkilaudalla tyytyä valkoisen sotilaan huomattavasti vaatimattomampaan titteliin. Ulkonäöstä kyllä kuitenkin huomaa että hän on laivaston miehiä. Kuiville nostetun kalan näköinen.
Galleria