Pölyisiä? kirjoja

Edellinen Seuraava

Mikko Seppä paheksui aikoinaan kirjojen pölyä Alavallin koululla. Minulle sellainenkin pöly kyllä kelpaisi, mutta eipä uusissa kirjoissa yleensä pölyä ole.

Joulun jälkeen on kirjoja alennusmyynnissä joten pakkohan silloin on käydä kirjakauppakierroksella. Roger Moore on kirjoitellut ahkerasti. Oheinen alennusmyyntiopus on kirjoitettu 2008 ja suomennettu vuonna 2009.

Kirjan vahvasti Bondiin viittaava nimi Nimeni on Moore, Roger Moore jää tässä kuvassa valitettavasti näkymättömiin. Se on painettu mustalla kiiltävälle taustalle ja kiiltävät pinnat kun ovat ongelmallisia kuvattavia. Kullankeltaisena kiiltävä pinta näkyy tässä tummana, samoin kuin kirjailijan nimi.

Tulkoon tässä yhteydessä mainituksi myös Kiroilevan Siilin piirtäjä, vaikka hän ei olekaan alennusmyyntitavaraa.

Kuulemani mukaan Milla näytti kieltä äidilleni hänen selkänsä takana ollessaan pienenä tyttönä tutustumassa kouluun. Tämän jo nuorella iällä, alle kouluikäisenä, ilmenneen taiteellisuuden ilmauksen Kunniallisina Alavallilaisina hänelle auliisti suomme, emme kanna kaunaa.


Peter von Bagh on ymmärtääkseni jonkinlainen kotimainen auktoriteetti elokuva-alalla. Valitettavasti hän ei noteeraa James Bond -elokuvia vuoden 1989 kirjassaan Elämää suuremmat elokuvat, jonka löysin Rauman Kaupunginkirjaston poistokirjahyllystä.

Hän tuntuu arvostavan paremminkin vanhempia elokuvia, mutta kyllä vanhemmat Bond-filmit mielestäni tuolle aikavälille ja ehkä "tyylien välillekin" mahtuisivat, sillä kirjassa on mukana myös Kubrickin 2001: avaruusseikkailu. No jaa, ehkä Bondit eivät ole hänelle riittävän taiteellisia filmejä. Humanistit saavat näppyjä elokuvista joissa pyssyt ja nyrkit heiluvat.


1000 Makers of the Cinema vuodelta 1997 sentään jossakin määrin huomioi James Bondin. Tämäkin on Rauman Kaupunginkirjaston käytöstä poistettujen kirjojen antia hintaan 1€.

Tosin useimpien bondien ohi ajavat sellaiset filmimaailman kuuluisuudet kuin Rin Tin Tin, Mikki Hiiri, King Kong, Ohukainen ja Paksukainen, Väiski Vemmelsääri, Tom ja Jerry, Walt Disney.

Pierce Brosnan saa tyytyä pelkkään mainintaan Cubby Broccolista kertovassa tekstissä, ei ole herunut omaa juttua hänelle.

Filmitähtien kuvat ovat aika nuorista kasvoista. Monen tähden kuvan kanssa saa pinnistellä ennenkuin hänen nuoret kasvonsa tunnistaa. Joukossa on myös suurehkoja jonkinlaisia pilapiirroksia.

Nopeasti katsellen luulenpa että bondeista vain Connery ja Moore on noteerattu omien juttujensa arvoisiksi. En löytänyt myöskään Lazenbya ja Daltonia. Craig on tähän vuoteen 1997 nähden vielä liian nuori.

Galleria