09.05.2011
Etehiset!

Ainakin 1960-luvun lopussa ja 1970-luvun alussa paappa Salamon nukkui tuvassa olevan kerrossängyn alapetillä. En usko että hän on voinut nukkua siellä jalat suorana sillä hän oli pitkä mies.

Paapan sängyn yläpetiä käytettiin jonkinlaisena varastona. Siellä säilytettiin mm. Veikon luvilla ollutta Sakon .25-20 kaliiperista kiikarikivääriä.

Veikko oli siirtänyt paapan sängyn kanttuuriin, sahannut jalat lyhyemmiksi ja alapetin pohjalaudat olivat huonot, niitä oli ilmeisesti käytetty betonin valussa. Paapan sängyn paikalla oli suttuinen sohva jonka perikunta lähetti kaatopaikalle.

Kun minusta tuli talon isäntä vuonna 2006 niin erääksi ensi töikseni palautin Salamonin sängyn oikealle paikalleen tuvan ovensuuhun.

Ainakaan minun puusepäntaidoillani sängyn jalkoja ei pysty korjaamaan, mutta myöhemmin olen asetellut lankkuja niin että alasänky on käyttökelpoinen. Yläsänkyä minun ei ylipainoisena henkilönä tee mieli edes kokeilla.

Alasängyn koristeellisista laidoista on säilynyt vain pieni osa. Alkuperäinen patja on luultavasti ollut oljilla täytetty kangaspussi kuten muissakin talon vuoteissa.

Äitini Armi touhusi aina kauheasti verhojen kanssa. Hänestä oli tärkeää että taloon saadaan nopeasti hyvät verhot.

Äiti teki myös heti-kohta perinnönjaon jälkeen vuonna 2006 paapan sänkyyn uudet vihreät etehiset, jotka otin käyttöön vasta vuonna 2010, lähes kolme vuotta äitin kuoleman jälkeen. Paapan sängyssä oli silloin aikoinaan etehiset, mutta ne vanhat etehiset eivät lie säilyneet.

Etehiset ovat kerrossängyn alemman vuoteen eteen vedettävät verhot. Niitä pidetään normaalisti suljettuna, myös nukuttaessa.

Olen aivan hullu kirjojen keräilijä. Niinpä kirjoja minulle kertyy. Keväällä 2010 vanhoja kirjoja oli kertynyt erikoisen paljon koska Rauman kaupunginkirjasto pisti talvella, Lainan päivän viikolla, poistomyyntiin mm. useita tietosanakirjasarjoja. Pakkohan minun oli ne ostaa pois kuleksimasta.

Salamonin sängystä tulikin sitten kirjahylly koska siellä oli vapaata tilaa. Mahtuu sinne etehisten taakse vielä jotenkuten kyljellään makaamaankin. Ja sängyn pohjana olevat "kakkosneloset" kyllä kestävät vaikka eivät ehkä tyydytä kaikkein vaativinta esteettistä makua.

Nimitän paapan sänkyä nykyisin Salamonin viisaus(*)käsikirjastoksi. Tarkoitus on kehittää sinne laadukas sisältö. Tietosanakirjat ovat nykyisin yliedustettuna, niitä täytyy vähentää.

* Antti, veljenpoikani, keksi lapsena termin [Vesa-sedän] viisauskirja. Tällä hän ilmeisesti tarkoitti melko kielteisessä mielessä, hiukan halveksuen vanhoja, kuivia, asiapitoisia kirjoja joita minä parantumaton hamsteri haalin mm. antikvariaateista.

Sisältö

ALKU