06.05.2011
Hautakivi Pjoella


Peräseinäjoen hautausmaalla oleva hautakivi kertoo isän puolen viimeisimmät tiedot. Kivi lienee uusittu paappa Salamonin hautaa varten. Aiemmin samassa kivessä lie ollut vanhempiakin tekstejä, mahdollisesti Salamonin vanhempien?

Paappa Salamonia monasti kutsuttiin nimellä Salomon. Itse hän on ainakin nuorempana usein kirjoittanut nimensä muodossa Salmon, joka englanninkielisen erikoismerkityksensä "LOHI" (se kalalaji) vuoksi on ehkä peruja nuoruusvuosien 7 vuotta kestäneeltä Amerikanturneelta?

Näin sivumennen mainiten Kihniänjokeen on joitakin vuosia sitten yritetty istuttaa lohia (näin kertoi jo edesmennyt alavallilainen Kalakosken Mauno), tuloksista en tiedä.

Isä Veikolla on toisena nimenään isänsä nimi ja niin on minullakin, minä olen Vesa Veikko. Liekö tuo perua siitä että ennen ihmisiä nimettiin tyyliin "Veikko Salamoninpoika" ja "Vesa Veikonpoika"?

Tämä kivi edustaa Jalasjärven Jokipiistä peräisin olevan Sameli Yli-Petäyksen nuorimman pojan Salamonin perhettä. Sameli oli jonkin aikaa alkuperäisestä tilasta lohkotun Yli-Petäyksen isäntä siellä Jalasjärvellä, mutta siirtyi sitten perheineen naapurikuntaan Peräseinäjoelle ja sukunimi pelkistyi lyhyempään muotoon, ehkä merkiksi siitä että Yli-Petäyksen isäntä hän ei enää ole.

Salamonin ja Helgan perheeseen syntyi kaikkiaan 6 lasta. Veikon ja Sanelman lisäksi oli vuonna 1957 luullakseni syöpään kuollut Arvo ja jatkosodan tulimyrskyssä Kiteellä 1941 menehtynyt Väinö. Helgan kaksi ensimmäistä lasta kuolivat hyvin nuorina.

Jalasjärven Jokipiistä aina 1600-luvulta saakka peräisin olevaa Petäyksen sukua (alunperin tilan nimi oli Petäjäluoma) on tutkittu runsaasti ja niinpä minun isäni isän isästä Samelista ja hänen taustastaan on tietoja helposti saatavissa mm. tuhdissa sukukirjassa jota on toimittanut mm. seinäjokelainen Esa Mäki-Petäys. Niihin tietoihin ehkä vielä palaan myöhemmin.

Salamon ja Helga (os. Koskinen) Petäyksen jälkeläisistä minä, sisareni Taina ja veljeni Pasi sekä Pasin kaksi poikaa Antti ja Paavo olemme ainoat. Isän sisar Sanelma oli naimaton ja myöskään isän kahdella aiemmin kuolleella veljellä ei tiettävästi ollut lapsia. Isän puolella lähimmät elävät sukulaiset ovat pikkuserkkuja, Salamonin sisarusten jälkeläisiä. Paappa Salamonin sisarusten jälkeläisiä on myös "Amerikassa", mutta ei ole uusia tietoja.

Äidin puolella sensijaan enoja, tätejä ja serkkuja riittää vaikka huru mycket.

Sisältö

ALKU