Lisätietoja keräilysarjasta

Vuoden 2008 syyskuussa alkoi Suomessa ilmestyä brittiläistä alkuperää oleva suhteellisen edullinen sarja virallisten James Bond -elokuvien autojen (ym laitteiden) pienoismalleja / dioraamoja nimellä James Bondin autokokoelma.

1. mainospahvi Suomessa keräilysarjasta vastaava yhtiö on DM-Database Oy, mutta projektin varsinainen isäntä on brittiläinen yhtiö GE FABBRI Ltd. Suomen pienoismallit on valmistanut kiinalainen yhtiö Universal Hobbies. 1. mainospahvi takaa

Kaksi ensimmäistä osaa tulivat myyntiin irtonumeroina näyttävien isojen mainospahvien kanssa, joiden etu- ja takapuolesta oheisena on kuvat (lehti ja dioraama irroitettuna). Pienoismallit ovat yleensä elokuvalavastekotelossa.

Sarjan ensimmäinen osa oli erikoisen halpa, 5,95 euroa. Normaalisti irtonumerohinta on ollut 12,95 euroa. Uusi dioraama on tullut irtonumeromyyntiin melko säännöllisesti kahden viikon välein.

Tilaajat ovat maksaneet sarjan yhdestä osasta 11,70 euroa ja lisäksi he ovat saaneet 3 mallia "ilmaiseksi" tilaajalahjoina, joita ei ole ollut irtonumeromyynnissä.

Sarjan irtonumeroita on ollut myynnissä mm. tavarataloissa ja lehtipisteissä. R-kioskeissa malleja oli aluksi tarjolla aika yleisestikin, mutta sarjan edetessä tarjonta romahti.

2. mainospahvi Dioraaman mukana tulee värikäs ja informatiivinen lehti, joka suomalaisen sarjan numeroissa on suomenkielinen. Lehti sisältää tietysti juttua ko. autosta, mutta myös yleistä "sisäpiiritietoa" James Bond -elokuvista. 2. mainospahvi takaa

Lehtiä varten on ollut myynnissä keräilykansioita. Ne eivät kuitenkaan kestä niin paljon lehtiä kuin niihin mahtuu, sillä lehdet ovat yllättävän painavia.

Vuoden 2010 heinäkuun loppuun mennessä Suomessa on ilmestynyt 48 irtonumeroa (+3 tilaajalahjaa). Suomalaisen sarjan viimeinen numero (#60) ilmestyi irtonumeromyyntiin tammikuussa 2011. Tilauksen numerot ovat havaintojeni mukaan tulleet myöhemmin, joten vuoden 2011 alussa tilaus vielä jatkui. Suomalaisen sarjan tilaus lienee kuitenkin loppunut vuoden 2011 kesään mennessä?

Keräilysarjan lehtiä on käännetty suomeksi vain numeroon 60 saakka. Virallisesti James Bondin Autokokoelma loppui Suomessa numeroon 60. Tämän jälkeisiä sarjan numeroita on kuitenkin vielä Suomeenkin tilattavissa englanninkielisen lehden kanssa sarjan brittiläisten nettisivujen kautta.

Kaikkiaan keräilysarjaan kuuluu jo yli 100 Bond-elokuviin liittyvää autoa ja muuta laitetta. Briteissä sarjan julkaiseminen alkoi jo vuonna 2007 ja siellä sarja on edennyt pitemmälle kuin täällä Suomessa. Suomalaisen sarjan loputtua tällä samalla sivustolla on tarkoitus seurata Brittien sarjan kehitystä.

007-logo

Keräilysarjan mallien mittakaava on yleensä 1:43 ja ne ovat metallirakenteisia. Pienoismallit ovat yleensä läpinäkyvässä, 007-logolla varustetussa muovikotelossa, jossa on elokuvan tapahtumiin liittyvä taustakuva ja muutakin elokuvalavastusta. Koteloita

Normaalin dioraaman kotelon pohja on kooltaan noin 150 mm * 87 mm. Kotelon yläosa on hiukan kapeampi.

Dioraaman kotelo on yleensä noin 64 mm korkea, mutta muutamat kotelot ovat tavallista korkeampia. Suomalaisessa sarjassa on kuitenkin vain yksi korkea kotelo, nimittäin mallissa #31.

Normaalisti kotelon yläosa sopii toisen kotelon alaosan syvennyksen sisään. Muutamia koteloita voi siten pinota päällekkäin, mutta kaikkien koteloiden pohja ei ole aivan tasainen, joten korkea pino ei välttämättä ole vakaa.

Numeroltaan yli 60:n menevissä malleissa (jotka eivät sisälly suomalaiseen keräilysarjaan) on useita korkeita koteloita ja myös tavallista pitempiä koteloita. Pienoismalleilla on muitakin valmistajia kuin Universal Hobbies.

Pienoismallien laatu on hiukan vaihteleva, mutta hintaansa nähden ne yleensä ovat Bond-elokuvien ystävälle tuntuneet hankinnan arvoisilta. Jotkut malleista kieltämättä kaipaavat pientä siistimistä ja "fiksailua". Rikkinäiset kotelot eivät ole aivan tavattomia. Joidenkin tilattujen mallien kotelon on täytynyt olla rikki jo pakattaessa koska paketti on vahingoittumaton.

PÄÄSIVULLE


Tällä sivustolla on tarkoitus antaa keräilysarjasta enemmän kuin mitä satunnaisen tarkailijan siitä voisi olettaa saavan irti.

Toivottavasti nämä sivut auttavat kaikkia nauttimaan James Bondin autokokoelmasta ja James Bond -elokuvista entistä enemmän!

Selkeyden vuoksi on ehkä vielä korostettava sitä että minä - Vesa Petäys - olen yksityinen henkilö, enkä tässä yhteydessä edusta mitään yritystä. Erikoisesti minulla ei ole James Bondin autokokoelmaa edustaviin kaupallisiin tahoihin muuta suhdetta kuin se että olen eräs tavallinen asiakas. kuva