Kaava

Edellinen Seuraava

James Bondin Autokokoelman pienoismallien normaali mittakaava on 1:43, joten todellisuudessa esim. 430 cm pituisesta autosta tulee 10 cm pituinen malli.

Eräiden keräilysarjan mallien mittakaava kuitenkin poikkeaa tavanomaisesta. Niitä - tähän mennessä kertyneitä - kolmea pienoismallia esittelemme tässä.

Bondolin mittakaava on tiettävästi 1:72, eli sitä on pienennetty tavanomaista enemmän. 10 senttiä pienoismallissa vastaa todellisuudessa 7,20 metrin pituutta.

Bondolille tarvitaan siltikin pitkä kotelo ja siitä on vaikeaa ottaa yhtä kuvaa joka esittäisi kokonaisuuden riittävien yksityiskohtien kanssa.

Itse en ole näitä malleja tarkkaan mitannut. Mittakaavatietojen lähteenä on toiminut keräilysarjan enkunkielinen sivu   http://en.wikipedia.org/wiki/James_Bond_Car_Collection

Sarjan suomennetussa osassa on kaksi mallia joissa oli poikkeava mittakaava.

Eräänlainen kuuauton prototyyppi - ehkä humoristiseksi tarkoitettu - on lähteen mukaan kuvattu mittakaavassa 1:58 ja erikoisen korkeutensa vuoksi se on korkeassa kotelossa.

Mikä sitten pitäisi olla dioraaman taustakuvan mittakaava? Öööh, liian vaikea kysymys tässä vaiheessa. Taustakuvassa lähellä olevien kohteiden mittakaava pitäisi varmaan olla aika sama kuin mallissakin. Ja kauempana olevien kohteiden mittakaava? ... no se riippuu perspektiivistä, josta minun ei tarvitsekaan tietää mitään, koska olen joskus työskennellyt VR:llä, jossa ei edes saa olla mitään perspektiiviä ...

Kolmannessa mittakaavaltaan muista poikkeavassa mallissa ei kuitenkaan voi olla mitään ongelmaa taustakuvan kanssa koska se ei ole lainkaan dioraama, vaan pelkkä pienoismalli. Taisteluvaunu T-55 on tiettävästi kuvattu mittakaavassa 1:50