Taka

Edellinen Seuraava

Otsikon tulee olla ytimekäs. "Taka-taka taka-taka takaapäin", lauloi Reetu. Ei liity tähän paljon mitenkään, mutta minun täytyi se saada merkitä ylös. Onpahan sellainenkin letkautus sitten merkittynä muistiin niin ettei virnistelevän kansan oivallus mene hukkaan.

Oikeastaan minun pitäisi kirjoittaa mallin #105 takaluukusta, joka oli erikoinen, mutta päätinkin kirjoittaa mallien taustoista, niistä jotka ovat siellä taka-alalla.

Taustoja en varmaan ole käsitellyt riittävän hyvin, mutta tuntuupa dioraaman tekijälläkin olevan jotakin pientä viilailtavaa, ainakin joissakin tapauksissa.

Noh, oikeastaan, voipa olla että on toisinaan aika mahdotonta tehdä sellaista 3-ulotteista ympäristöä esittävää taustaa joka näyttäisi joka suunnasta katsoen olevan aivan OK, eli presiis pärfekt på svenska.

Jos taustassa on kuvattu esim. rautatiekiskot jotka liittyvät mallin pohjassa oleviin "oikeisiin" kiskoihin, niin mitenkäs teet ne niin että tällainen yhdistelmä näkyy joka suuntaan oikein. Junilla voi olla kulussaan pienoisia vaikeuksia jos kiskot tekevät äkkimutkia.

Näin hupaisaksi paljastui Mersu-mallin #23 tausta. On muuten juhlallisen kokoiset kiskot kun vertaa joihinkin taustan henkilöihin!

Jotkut taustakuvan ukot näyttävät aika hassuilta kun niitä katselee tarkemmin. Jokin tuossa mättää, perspektiivissäkö?

Voin avoimesti tunnustaa etten tiedä perspektiivistä paljon mitään, koska olen joskus työskennellyt Valtion Rautateillä ja VR:llä ei ole ollenkaan perspektiiviä!

Tietysti voi olla ettei tällainen julma asiayhteydestä irrottaminen ja yksityiskohtien katselu kuin suurennuslasilla ole oikein reilua. Hauskaa silti.

Seuraava Aston Martin on malli #25.

Ongelmia näissä voi sinänsä olla vaikka huru mycket, mutta seuraavissa ei mielestäni ole karkeita virheitä. Ajattelin vain että ne voisivat sopia valaisemaan asiaan liittyvää problematiikkaa.

Pitäisikö noihin taustoihin ottaa kaunosielun vaiko inhorealistin asenne? En ole oikein saanut niistä otetta.

Terävyysaluekin voi joskus olla omituinen. Koko tausta on samalla etäisyydellä? Pienoismallissa terävyysalueen rajallisuus näkyy, mutta ei taustassa?

Jotenkin tuntuu että tässä on minulle liian paljon vapausasteita, liian paljon mahdollisuuksia tehdä väärin.

Seuraava Mustang on malli #30.

Missä kulmassa taustapahvin täytyisi kuvattaessa olla auki että se olisi parhaimmillaan? Valokuvaus olisi helpointa jos taustapahvin levittäisi suoraksi, mutta eihän sellainen voisi mitenkään olla oikein.

Tuota hienoa efektiä en koskaan lakkaa ihailemasta kun salamavalolla kuvattuna öisen taustakuvan "lamput" näyttävät oikeasti valaisevan!

Mutta mistä suunnasta sitä taustapahvia oikein on tarkoitus katsella, 45 asteen kulmassako molempiin sivuihin nähden? Ja miten kaukaa, äärettömyydestäkö? Joo no ei tietenkään äärettömyydestä.

Seuraava Jeeppi on malli #46.

Pitäisikö taustakuva kuvata niin että sen yläreuna näkyy suorana vai pitäisikö alareunan näkyä suorana? Vaikka pahvi onkin taitetuna noin 90 asteen kulmaan niin kyllähän ylä- tai alareunan saa näkymään suorana, mutta ei molempia samanaikaisesti. Vai pitäisikö kuvan olla kompromissi, siitä välistä vaan, rennolla vartalolla?

Näin sivumennen mainiten: Jeepin dioraamassa on virhe.
Bond ei antanut heittää itseään korpeille, joten hänen kaiketi pitäisi vielä makailla Jeepin takaosan päällä kangaspussin sisällä, kuollutta ruumista näytellen. Se vaan että Jeepin "tarakalla" ei ole mitään, se on tyhjä.

Taustakuvan taite ei ole keskellä, sivut ovat eripitkiä. Pitäisikö taustakuva kuvata niin että ... hää ... sivut näkyvät kuvassa yhtä pitkinä? ... niin että päädyt näkyvät yhtä korkeina? Molemmat ei onnaa samanaikaisesti. Ja koko taustakuvako pitäisi näkyä, reunoihin asti joka suunnassa?

Kauheaksi temppuiluksi menee.

Äiti, auta! 
Ei äiti [-vainaa] nyt ehdi.
Äitin pitää mennä setien ja tätien kanssa soittamaan harppua pilven reunalle.

Mutta yksi hassu tapaus täytyy kyllä vielä lisätä näiden jatkoksi. Nimittäin malli #48.

Osasyynä on varmaan se että aika iso malli on sijoitettu tavallisen kokoiseen koteloon. Ja ehkä se että lisäksi on yritetty esittää taustakuvassa suuria etäisyyseroja?

Henkilöt auton keulan edessä näyttävät hassuilta katselee heitä sitten mallin takaa melkein mistä suunnasta tahansa.

Jotenkin hassulta näyttää myös Mr. Solo, niin vakavasta asiasta kuin tässä hänen osaltaan onkin kysymys. Miesparka on menossa kohti varmaa kuolemaa. Siinä ei tietoisuus auton tavaratilaan sijoitetusta kultaharkosta paljon lämmitä. Mutta onko Mr. Solo jättiläinen herra Kultasormeen verrattuna?