Ixo?

Edellinen Seuraava

Edellisessä jutussa mainitaan pienoismallien uusi valmistaja Ixo sen perinteisen firman Universal Hobbies (UH) ohella.

UH lienee tehnyt kaikki Suomi-mallit, mutta viimeisimpien Enkku-mallien joukossa on yhä tiheämmin esiintynyt nimi Ixo.

Parhaiten Universal Hobbies- ja Ixo- mallit ehkä erottuvat kotelon pohjasta.

Tarkastelluissa Ixo-malleissa - tosin vain pieni otos - on käytetty kahta ruuvia kun UH-malleissa on vain yksi.

Ixo-malleissa pohja vaikuttaisi olevan suora. UH-mallien pohja voi olla monimutkaisen muotoinen, silloinkin kun siihen ei olisi ilmeistä tarvetta.

Pakkauksissa on jonkin verran eroa, mutta sitä ei ole kuvassa helppo saada näkyviin koska erot ovat läpinäkyvissä muoviosissa.

En ole kaikkia malleja käynyt läpi, mutta yleensä UH-mallien pohjassa lienee mallikohtainen sarjanumero. Kuvassa on mallin #52 pohjan merkinnät. Siellä lukee muun muassa UH ja lopussa on numerot 52.

En tiedä voisiko samasta mallista, tai sen pohjasta, olla jo olemassa erilaisia versioita? Universal Hobbies -malleja on kuitenkin jo tehty muutamia vuosia ja joitakin pienehköjä versioeroja voisi jo olla syntynyt, ainakin mallisarjan alkupäähän?

Ixo-mallien kotelon pohjissa en ole havainnut mitään tunnistetta. Ehkä heillä on erilainen tuotantoprosessi? Ehkä pohjat ovat heillä yleiskäyttöisempiä (koska ovat "suoria") ja yksilöivä mallin nimi lisätään niihin jo aiemmin niin että pohjia ei tarvitse merkitä tällä tavalla?

Mutta kuitenkin kaiketikin, ainakin eräiden Ixon tekemiksi kerrottujen mallien - tässä esimerkkeinä 104 ja 105 - ulomman pakkauksen pahvin tekstissä on edelleen mallin valmistajaksi mainittu Universal Exports ... oho ... eikun tuli vahingossa pieni kirjoitusvirhe-paholainen ... Universal Hobbies.

Mitenköhän nuo yritykset ovat asiasta sopineet? Tekeekö Ixo työtä suoraan GE Fabbrille vai onko se Universal Hobbies:in alihankkija? Jälkimmäisessä tapauksessa tuo teksti ei välttämättä olisi väärin.