Höpökrypt

Edellinen Seuraava

On tullut syksy, on aika jatkaa Venäjän opiskelua kansalaisopistossa. Venäjän kielessä ehkä kiehtoo se että kun sen kirjoitus on niin kryptisen näköistä. Kryptografiaa se ei ole, mutta kryptografia on minua kiehtonut lapsesta asti. Aasinsilta on myös kiehtova - sanana.

James Bondiin asia ei oikeastaan liity. Bond ei paljon kryptaile. Eikä hän neukuille ja venäläisille oikeastaan ole kovin paha ollut. Enemmän häntä on kiusannut SPECTRE -niminen järjestö.

Olen valinnut hiukan väkinäisesti käsitellä kryptografiaa tämän sivuston Agenda-osuudessa koska se liittyy "vaklaamiseen" ja sen sellaiseen, salaisen agentin aihepiiriin.

Kryptografiassa on paljon järkeä ja tiukan ankaraa järjestystä. Se kolahtaa tasan kohdalleen. Ja jos ei, niin sitten ei. Monet suuret matemaattiset nerot ovat työskennelleet kryptografian parissa. Kryptografia ei ole mitään höpön-höpöä.

Mitäs jos piruuttaan tekisi hiukan sellaista kryptoa joka on aivan höpökryptausta?

Höpöcrypt?

Tällainen kerettiläinen ajatus tuli mieleeni luettuani erään Rauman kaupunginkirjaston poistetun kirjan, Perry Mason -dekkarin.

Erle Stanley Gardner kirjoitti kirjan The Case of The Borrowed Brunette vuonna 1946. Se on suomennettu nimellä Perry Mason ja tummaverikön tapaus, toinen painos vuodelta 1988.

Dekkariksi tuon kirjan voi luokitella, mutta oikeasti Perry Mason on asianajaja eikä yksityiskyttä. Kirjan kannessa on oikein vetävän näköisen mimmin kuva, viinilasi kädessään.

Sivulla 142 Perry Mason kehoittaa Della Street -nimistä sihteeriään kirjoittamaan käsin harhaanjohtavan, hajuvedellä hajustetun kirjeen, jossa on pätkä käsittämätöntä salakieltä. Käsittämätöntä koska se on täyttä höpön-pöpöä.

Salakirjoitus joka näyttää oikealta, mutta joka on tahallisesti täysin käsittämätöntä puppua josta pirukaan ei saa mitään tolkkua irti (koska hyvin suurella todennäköisyydellä siinä ei sellaista ole), olisiko siinä hauska idea Agenda-sivuille? Asiaa täytyy harkita.

Tosin eihän siitä aivan täyttä varmuutta voi olla etteikö satunnainen kryptogrammi voisi jonkin tulkintatavan mukaan jotakin järjellistä tarkoittaakin.

...
  Hämmästyneenä Della Street katsahti ylös ja  ko-
hotti kysyvästi kulmiaan.
  - Niin niin, Mason virkkoi. - Meidän on keksittävä
salakieli jota kukaan ei pysty tulkitsemaan!
  - Luulin että asiantuntijat pystyisivät tulkitsemaan 
minkä tahansa salakielen.
  - Kyllä he pystyvätkin, Mason vastasi naureskellen,
- mutta vain siinä tapauksessa että salakirjoitus merkit-
see jotakin! Della, sinä täytät lopun kirjearkista kirjaimilla
ja numeroilla, sekoitat niitä keskenään ja jaat ne ryhmiin 
joissa kussakin on viisi kirjainta ja numeroa. ...


Asianajaja Perry Mason väittää tuossa kirjassa että kaikki salakirjoitukset olisivat murrettavissa. No joo, ehkä se oli totta vuonna 1946, OTP eli kerta-avain poislukien. Mason päättelee että ainoa murtumaton salakirjoitus on sellainen joka on huiputusta, sellainen jonka ei ole tarkoituskaan sisältää mitään oikeaa viestiä.

Enpä usko että kaikki nykyiset menetelmät voivat olla helposti murrettavissa, sillä NSA on vastuussa USA:n pankkijärjestelmän turvallisuudesta.

Oletettavasti NSA on perillä kaikesta siitä tiedosta mikä kryptografiasta ylipäätään on olemassa. NSA laatii standardeja ja suosituksia koskien salakirjoitusta. Miten NSA voisi suositella mm. pankeille, suuryrityksille ja USAn valtion virastoille sellaista salausmenetelmää jonka se tietää olevan helposti murrettavissa! Brute force ei ole käyttökelpoinen menetelmä.

Taloudelliset riskit olisivat aivan hirveitä. Tieto sellaisesta salausmenetelmän puutteesta leviäisi kuin kulovalkea. Villit hevosetkaan eivät pitelisi sitä tietoa lukkojen takana. Se tieto olisi joidenkin ihmisten päässä, korvien välissä. Monet fiksut tahot ovat hyvin tietoisia kryptografiasta ja oivaltaisivat jo puolesta sanasta tuollaisen vuosituhannen tilaisuuden rikastumiseen. Heille tarvitsisi vain hiukan vihjaista, selkokieli ja rautalangan taivuttelu olisi tarpeetonta. Tilanne olisi aivan kestämätön. Monet pystyisivät saavuttamaan sellaisen tiedon avulla suuria taloudellisia etuja. Pankit olisivat yltä-päältä kusessa munaskuitaan myöten.

Jos siis sellainen tieto olisi olemassa.

USA:ssa tiettävästi edelleenkin toimii pankkeja. Ainoa mahdollinen ratkaisu: edellä mainittua tietoa ei ole olemassa. Joten monet nykyisin käytetyt salausmenetelmät ovat käytännössä turvallisia.