Kalustokiemurat

Edellinen Seuraava

Äidiltä peruja oleva Canon-kameran (siitä on vanha juttu 39) alkuperäinen akusto alkaa olla eläköitymisvaiheessa.

Vanhat akut eivät kauan pysy käyttökunnossa latauksen jälkeen. Niihin ei oikein voi luottaa ellei ole hyvää aikaa ladata ja temppuilujakin ne joskus vaativat.

Vaikka ovathan ne jo täyden päivätyön tehneet.

Kameraan menee toki vain 2 kpl AA-kokoisia akkuja kerrallaan, mutta 4 akkua on mukava, koska yksi akkupari voi olla latauksessa samalla kun toinen on käytössä. Näin voi kuvata jatkuvasti satoja kuvia päivässä akkuja vaihdellen, jos on latausmahdollisuus ja mahdollisuus purkaa muistikortti.

Kertakäyttöisten paristojen kanssa tällainen kuvaaminen olisi aivan toivotonta puuhaa. Paristoja täytyisi vaihtaa yhtenään. Ja heitellä roskiin. Digikamera tarvitsee paljon sähköä ja digikameralla kuvataan paljon koska kuva ei maksa paljon mitään.

Nykyisen vanhan kameran, Canon PowerShot A400, seuraajakin on jo valmiina astumaan remmiin jos vanha pettää. Uusi on melko samanlainen, joskin hiukan modernisoitu, kevyempi ja sutjakampi Canon PowerShot A495, jota Veikon Kone myi kesällä noinhintaan 50 €. Sievä kuin sika pienenä.

Parempaa kameraa en tarvitse, vaikka järkkäri "tietysti" on kosteiden päiväunien kohde. Järjestelmäkameran hankkisin kuitenkin vain jos minulla olisi kunnon mahdollisuus harrastaa tähtitaivaan kuvausta. Järkkärin objektiivina ehkä toimisi tällöin seurannalla varustettu tähtikaukoputki jos kuvaisin sumumaisia kohteita. Vaikka kyllähän normaaliobiskakin voisi riittää tähdistöjen kuvaukseen. Kameran automatiikkaa siinä puuhassa ei tarvita, joten vanhempikin digijärkkäri sopisi. Tähtikuvauksessa tärkeää on että järkkärin automatiikan voi kytkeä pois päältä ja käyttää manuaalisena. Mutta se tähtikuvaus-haaveilusta.

Uusikin pokkari on niitä vaatimattomimpia digipokkareita, mutta pienoismallien kuvaamiseen täysin riittävä. Optiikassa on vähän eroa, sillä uusi objektiivi on 6.6 - 21.6 mm 1:3.0-5.8 kun vanha on 5.9 - 13.2 mm 1:3.8. Valovoimassa tuntuisi olevan käytännössä merkittävä ero, uusi ei niin herkästi turvaudu salamaan.

Tai - tarkemmin ajatellen - pienihän tuo valovoiman ero täytyy olla, ei edes täyttä yhtä aukkoa, koska normaalit aukkonumerothan menee neliöjuuri kahden portain 1.4, 2.0, 2.8, 4.0, 5.6 ..., mutta uusi kamera valitsee herkemmin pitkän valotusajan ilman salamaa jos se saa itse valita. Hmmm, saattaa tosin olla että ISO-herkkyysasetuksessakin on eroa?

En ole uuden kameran temppuja vielä oikein oppinut käytännössä. Vanha pöytätietokoneeni ei osaa lukea sen isokapasiteettista muistikorttia. En ole kokeillut lukeeko uusi läppäri sitä "isoa" neljän gigan muistikorttia, ei ole vielä ollut tarvetta.

Vanhassa kamerassa on "vain" 256 megan kortti joka aikoinaan tuntui aivan karmean suurelta. Siihen mahtuu muistaakseni öbaut 400 kuvaa siinä koossa jota tässä käytän. Raakakuvan pinta-ala nelinkertainen suurimpiin sivustolla oleviin eli 800*600 pikselin kuviin nähden - pelivaraa yllin-kyllin.

Uusi kamera "tarkentaa jatkuvasti" ja mahdollisesti sen optiikka fokusoituu lyhyemmille etäisyyksille? Kovin paljon lähempää ja tarkemmin kuvia ei kuitenkaan ole tarvetta ottaa, koska se toisi vain pienoismallin epätäydellisyyden ja pikkupuutteet selvemmin esiin.

Uudella voisi ehkä ottaa lähikuvia James Bondin Autokokoelman pienoismalleista pitemmällä polttovälillä (Vanha kamera ei tällaiseen oikein kunnialla sovellu)? Kuvien perspektiivi (se jota Suomen Valtion Rautateillä ei lainkaan ole) olisi tällöin aivan erilainen.

Uusi kamera toimii vielä toistaiseksi kertakäyttöisten paristojen varassa. Sillä otettuja kuvia ei sivustolla vielä ole.

Toimintakunnossa uusi kamera on pitkänenäinen kuin narrailuun taipuvainen Pinokkio konsanaan.

Ja kyllä minä sen tiedän ettei se telkkarin vanhan sarjan pyylevä heppu Frank Cannon nimestään huolimatta ole mikään kameranvalmistaja.

Kaikki tämän sivuston (ja parin muunkin sivuston) kuvat on tähän päivään saakka otettu vanhalla kameralla joka on edelleen käyttökunnossa. Vanha kamera on siis edelleen nykyinen kamera, eikä se vielä vetäydy vanhuuden lepoon. Akut vaan kypsyivät ennen kameraa.

... niin ja vanhasta kamerasta ei ole kuvaa, koska sillä on vaikea ottaa kuvaa itsestään ... vanhan kameran kuva tullee sivuille kun alan käyttää tuota uutta ja vanha sotaratsu siirtyy vanhuuden lepoon.