Luokka ...

Edellinen Seuraava

Olen elänyt herkkää lapsuuttani 1960- ja 1970-luvulla, joten sanan "luokka" merkityksillä on minulle tietty punainen poliittinen vivahde.

Tosin olenpa kuullut ihan tosissaan puhuttavan luokkavihollisesta vielä 1990-luvullakin telakalla Raumalla, eikä puhuja edes ollut varsinainen kommunisti.

Tällä kertaa murehdin kuitenkin lähinnä pienoismallien luokittelua joka on ajautunut hunningolle. Sille tarvitsisi tehdä jotakin. Mitä?

Ja kyllä, olen tietoinen siitä että viimeisin lisäys, malli 105 on nyt tavallaan luokiteltu väärin luokkaan 5, "Konna-auto", vaikka Bondia kuljetettiin tuolla autolla, joten sen täytyisi kuulua luokkaan 3, "Bond mukana". Kyseessä ei kuitenkaan ole Bondin ystävän auto, vaan kuljetus oli eräänlainen vankikuljetus. Joten olen hämmentynyt.

Ja - kappas vaan - huomaanpa nyt että sama ongelma on autossa 33 jonka kuski puraisi tappavalla syanidilla maustettua savukkeen filtteriä kuljetettuaan ensin Bondia. Eeeh ... ja itse asiassahan Bondin on tämän jälkeen täytynyt itse ajaa tuota ajoneuvoa ... joten pitäisikö auton olla luokassa "Konna-auto", "Bond mukana" vaiko "Bond ajaa"?

Luulenpa että noilla luokkasivuilla täytyy säästää tilaa leveyssuunnassa siten että Bondin roolihahmoa näytelleen henkilön oikea nimi esitetään "pystysuunnassa", kuten näin:

T
.
D
a
l
t
o
n

Tämä kuitenkin tarjoaa oikeasti lisää tilaa vain jos sarakkeen otsikko "James Bond" jätetään pois. Ehkä elokuvan vuosiluku täytyisi myös saneerata pois, elokuvan linkin title-tekstin lisäykseksi?

Tavoite on saada mallien kuville enemmän tilaa. Kuvien tilankäyttö on ongelmallista, varsinkin kun suomennettu mallisarja ja enkut ovat omissa karsinoissaan. Lisätila leveyssuunnassa ehkä lieventää ongelmaa. Hmmm, ovatkohan ne pystysuuntaiset bondien nimet sitten kaikki sopivat pituisia mallien kuvien viemään tilaan nähden? Monet valinnat vaikuttavat tässä toisiinsa ja pitäisi löytää kyllin siisti vaihtoehto.

Kaikista peruskuvista löytyy valmiiksi eräänlaiset (leveyden suhteen) 1/2, 1/3, 1/4, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10 ja 1/12 versiot, joten sikäli kuvien kokojen vaihtaminen pitäisi olla joustavaa, mutta jotenkin tämä vielä tökkii. Ja vielä pitäisi ajatella että asiakkaan ruudun resoluutio on ehkä erilainen kuin minulla.

Nyt kuvien koot ovat ehkä liian vaihtelevia. Olen käyttänyt pienempiä kuvia kun karsinaan on kertynyt monta mallia. Kokonaisuus on kehittynyt sekavaksi koska sitä ei ole mietitty kun enkkuja on lisäilty yksi kerrallaan.

Ehkä olisi parempi käyttää kaikille samankokoisia kuvia riippumatta siitä montako kuvaa karsinaan tulee. Saapa nähdä löydänkö paremman kompromissin.

Mallien "toinen luokittelu" on jäänyt hiukan kehityksessä jälkeen, se ei ole uusimpien lisäysten tasalla.

Luokittelussa on eräitä kiistanalaisia tapauksia. Niin varmaan tulee aina olemaan.

Asiaa täytyy vielä miettiä, nukkua yön yli ja silleen.

Luokkaristiriidat ovat aina vakavia. Luokkakokouksiin en ole osallistunut. Luokkani on vuosien varrella laskenut hoidon puutteessa kuin puhdistamatta jääneen rynkyn piipun luokitus.

Adjektiivi "luokaton" on selvästi kielteinen arvio, mutta silti sanonta "sinussa on luokkaa" ei mielestäni toimi suoraan enkusta ('You have class') suomeksi käännettynä. En tiedä toimisiko "sinussa on luokkaristiriita" paremmin toiseen suuntaan, 'you have a class-controversy'? Hmmm, ehkä en sittenkään ole vielä sisäistänyt luokka-sanan oikeaa merkitystä? Minulla oli lyhyt lapsuus ja kaipaan edelleen rintaruokintaa.