Kui?

Edellinen Seuraava

Porilaiset kysyvät KUI? He kysyvät myös KEKÄ? Kysymyssanojen koko merkitys kaikkine hienovaraisine nyansseineen ei ole minulle auennut, mutta tässä nyt kuitenkin on tarkoitus dokumentoida miten sivuston kuvat on tehty. Ihan vaan selvyyden vuoksi.

On kuvattu lähikuvia pokkarin salamaa käyttäen. Pokkari on vuosia vanha Canon PowerShot A400 jonka ostin alunperin äidilleni. Äidin kuoltua muutaman vuoden kuluttua vuonna 2007 on pokkari ollut minun käytössäni. Äiti ei kuitenkaan kuollut pokkariin joten ei se nyt niin huono kamera ole.

Canon-pokkari sopii makrokuvaukseenkin sen verran kuin tällaisissa pienoismalleissa on tarpeen. Kuvat on otettu resoluutiolla 1600 * 1200 pikseliä, joka on mielestäni täysin riittävä joskaan ei aivan "paras" mihin kamera pystyy. Kamera ei ehkä toista sinistä väriä kovin hyvin?

Pokkarin objektiivissa (polttoväli 5.9 - 13.2 mm, valovoima 1:3.8) on optinen zoom, mutta lähikuvat on yleensä otettu lyhimmällä polttovälillä. Teleasennossa objektiivi ei oikein tarkennu tarpeeksi lähelle James Bondin Autokokoelman malleja ajatellen.

Tarkennus ja valotus jää "tietysti" yleensä automatiikan hoidettavaksi. Olen tietoinen sellaisesta tekniikasta että tarkennetaan erikseen laukaisin puolivälissä ja sitten siirretään kameraa, mutta en juurikaan ole sitä käyttänyt koska se tuntuu käsivaralta aika vaativalta.

Kuvaan melkein pelkästään kameran takana olevaa näyttöä rajaukseen käyttäen. Salamakuvaus lähietäisyydeltä on paljolti kokeilua, yrittämistä ja erehtymistä, jos kuvaan yritetään saada esim. pienoismalliauton sisätiloja. Kuva otetaan erilaisessa valossa - salaman valossa - kuin mitä tähdättäessä vallitsee. En välttämättä usko että rengassalamakaan aina auttaisi.

Lähikuvassa tilanne käy yleensä lopulta mahdottomaksi ; vaikka objektiivin kautta näkeekin mallin sisään, ei salaman valo osu sinne kun ollaan hyvin lähellä kohdetta. Salaman valo tulee eri suunnasta. Automaattivalotus tekee myös omat temppunsa, varsinkin jos mallin sisätiloja yrittää kuvata lasin/muovin läpi.

Kuvankäsittelyyn olen käyttänyt Paint Shop Pro -ohjelmaa, sen kait jo vanhahkoa versiota 6. Vieläkin vanhempi versio, kuten 3, minulle luultavasti riittäisi aivan hyvin, eli en oikeasti tarvitse uudemman version kaikkia ominaisuuksia.

Yleensä olen ensin tehnyt valinnan Image | Noise | Median Cut. Tämä vähentää häiriöitä kuvassa (ja ehkä uhraa joitakin epäoleellisia yksityiskohtia, kuten pölyä). Se ehkäisee erästä kiusallista efektiä joka tietyntyyppisissä kuvissa ilmenee.

Taustakuvissa on "reikiä" joita olen koettanut häivyttää välttämällä liian suuria suurennoksia ja pehmentämällä kuvaa aika rajusti esim. Image | Blur | Soften More. Näin "reiät menevät tukkoon". Kameran tuottamaa rajausta on muutettu lähinnä taustakuvissa.

Sitten yleensä teen valinnan Colors | Histogram Functions | Stretch, joka usein tekee kuvan paremman näköiseksi venyttäen valoisuusarvoja. Se yleensä lisää kuvan kontrastia. Vaikeissa tapauksissa olen lisäksi "manuaalisesti" muuttanut kuvan kirkkautta ja kontrastia Colors | Adjust | Brightness/Contrast.

Yleensä pienennän kuvan kokoon 800*600 pikseliä. Tämä on sivustolla yleensä suurin kuvan koko. Sitten teen valinnan Image | Sharpen | Unsharp Mask, eli terävöitän kuvan epäterävällä maskilla. Strength lie yleensä ollut 30% ... 40%. Epäterävä maski saa kuvan eri alueiden reunat erottumaan selvemmin.

Tallennan standardissa jpg-muodossa ja pakkaussuhde (Compression) on yleensä ollut 40 ... 60. Vaikeimpia pakattavia tuntuvat olevan punaiset värit joiden sävy voi muuttua rumaksi ja musta joka pakkautuu huonosti. Isoimmatkin kuvat pyrin pakkaamaan alle 100 kilotavun kokoon, mutta se ei aina onnistu jos kuvassa on paljon oleellisia pieniä yksityiskohtia kuten pientä tekstiä.

Tuosta suurimmasta koosta teen monasti erilaisia pienempiä versioita, esim "puolikokoa" 400*300 (pinta-ala 1/4 alkuperäisestä) tai "kolmanneskokoa" 267*200 (pinta-ala 1/9 alkuperäisestä). Kuvan pienennyksen jälkeen näihin tulee lisäksi samanlainen epäterävä maski kuin isompaankin kuvaan, jota on käytetty niissä lähtökohtana, eli pienemmissä kuvissa epäterävää maskia on käytetty kahdesti, mutta en usko että se eka enää pienessä kuvassa paljon vaikuttaa. En pyri yksityiskohtien säilymiseen pikkukuvissa, niiden tehtävä on vain edustaa isomman kuvan yleispiirteitä nätisti, taloudellisesti ja tehokkaasti.

Kuvat on todella otettu pokkarin salamalla, joka ei tuloksen kannalta aina ole ideaalinen vaihtoehto, mutta kadun mies on tottunut laukaisemaan lonkalta kuin legendaarinen revolverisankari Wild-Bill Hickock, suuri idolini.