'Höystettä'

Edellinen Seuraava

Olisi paljonkin tehtävää elokuvien ja pienoismallien teksteissä, joten työstä ei ole akuuttia pulaa, mutta tulevaisuutta ajatellen vaivaa se että uusien pienoismallien saatavuus näyttää kyseenalaiselta.

Niinpä olen miettinyt mitä aihetta sopivasti sivuavaa oheismateriaalia tänne voisi kehitellä.

Hmmm ... mietitäänpä ... James Bond on siis Salainen Agentti ... Hmmmm ...

Osa ratkaisusta löytyi 12 euroa maksaneesta lasten kirjasta AGENTOLOGIA, SUURI VAKOILUKIRJA, josta oheisena muutama näytekuva. Se käsittelee lyhyesti myös salakirjoitusta.

Hiukan leikkimielellä siis ollaan liikkeellä - kuten tässä toki muutenkin on ollut ja on eräänlaisesta leikistä kysymys.

Kryptografialla ei ole Bond-elokuvissa ollut suurta roolia, mutta se on nyt valintani. Tarkoitus on vähitellen kehitellä James Bond-aiheisia salakirjoitustehtäviä, joissa käytetään mm. "One Time Pad" -avainta. Muitakin menetelmiä on harkinnassa.

Tehtävien koodeja ei suinkaan tarvitse murtaa, vaan tehtävät ovat aivan rutiinia. Avaimet, ohjeet ja metodit tarjotaan käytettäviksi. Jokainen pystyy ratkaisemaan tehtävät, ne eivät ole vaikeita, vaikka ne pyrinkin tekemään mahdottomiksi (tai ainakin hyvin vaikeiksi) murtaa. Jippo on siinä että koodin murtajalla ei ole avaimia ...

Tällä saitilla esiteltävien menetelmien pitäisi olla kryptografisesti turvallisia. Vaikka virike tulikin lasten kirjasta, eivät tällä saitilla käytettävät menetelmät ole siitä peräisin. Erikoisesti kirjan salakirjoituskiekon käyttötapa ei ole turvallinen!

Yksinkertainen OTP-salakirjoitusviesti on mahdoton murtaa jos se on tehty oikein, eli esim. avain on kertakäyttöinen ja aidosti satunnainen, eikä viestin pituus tai kirjainten ryhmittely paljasta viestin sisältöä.

OTP-menetelmän käyttöön ei edes tarvita tietokonetta, mutta tietokone ei tule koskaan murtamaan OTP-menetelmää, hämmästyttävää mutta totta. Kun OTP on riittävän hyvä ydinsukellusveneille niin se on riittävän hyvä myös tälle saitille :-)

... Tämä siis on saitin tulevaisuudenvisio, jonka realisoimiseen kuluu vielä aikaa. Välittömästi ei tapahdu mitään näkyvää ...