Bondit Quinlanin silmin

Edellinen Valikko

Rauman Kaupunginkirjaston poistettu kirja Quinlan's ( illustrated Directory of ) Film Stars, kirjoittanut David Quinlan, neljäs editio vuodelta 1996 ei tunne lainkaan viimeisintä elokuvien Bondia Daniel Craigia, mutta se tuntee muut 5.

Toki kirja tuntee myös useita Bond-elokuvien muita näyttelijöitä, mutta keskitymme tässä jutussa pääosan esittäjiin. Löydämmekö tästä objektiivisen totuuden, koko totuuden ja vain totuuden? Sellaisen tavoitteleminen on joka tapauksessa ylvästä ja jaloa, luulisin.

Elokuvien luettelo on jätetty pois muilta paitsi Lazenbylta. Tämä vaan ihan sen vuoksi että voidaan todistaa että kyllä George Lazenby on näytellyt muissakin elokuvissa (Huom: Emmanuelle!). Hiukan muita lajitovereitaan erikoisemmassa kuvassa Lazenby näyttäisi olevan heittämässä veistä kuten Bond-elokuvassa.

Kaikki viralliset James Bond -näyttelijät vuoteen 1996 mennessäMonet kirjan kuvista eivät olleet kovinkaan hyviä, älyttömän sävyttömiä, joten olen koettanut niitä parannella. Kuvien ikä on vaihteleva. Tuskin Roger Moore ihan tuolta näytti 1996?

No mitä tästä opimme? Ainakaan Quinlan ei tunnu arvostavan Roger Mooren näyttelijän lahjoja kovin korkealle. Ja Dalton oli 1970-luvun seksisymboli? Hmmm....

Käy samoin kuten aiemmassa elokuva-arvostelujen jutussa 153, eli totuus ei välttämättä tässä ilmesty meille välittömästi puhtaan täydellisenä, vaan asia vaatii jatkotutkimuksia.


Mutta täytyyhän myös hallitsevan James Bondin eli Daniel Craigin jollakin tavalla esiintyä tässä yhteydessä. Niinpä kävin kuvaamassa talvisen Vanhan Rauman laidalla elokuvateatteri Iso-Hannun seinässä roikkuvaa Skyfall-lakanaa.

Skyfall -elokuva pyörii siellä edelleen yli 5 viikkoa ensi-illan jälkeen, joten ilmeisesti sitä käydään katsomassa. En kylläkään tiedä että miksi, mutta enpä minä tiedä montaa muutakaan asiaa.

Minusta Skyfall on Bondien kaikkien aikojen pohjanoteeraus. Ja ennenkaikkea se on häpeällinen jatko kahdelle aiemmalle Craig-Bondille. Ensimmäisiin Craig-Bondeihin totutteleminen kesti aikansa, mutta lopulta ne tuntuivat hyviltä. Tämän rimanalittajan en koskaan usko tuntuvat hyvältä. Aiempia Craig-Bondeja teki mieli katsoa monta kertaa uudelleen että pääsisi niistä kunnolla jyvälle. Tätä huijausta ei tee mieli nähdä kolmatta kertaa. Toinenkin kerta oli liikaa.