Ei enää jalkamies

Edellinen Seuraava

Jo ensimmäisessä elokuvassa Bond näyttää vieraalla maaperälläkin nykyaikaisen ja aktiivisen luonteensa hankkimalla käyttöönsä motoroidun kulkuneuvon.

Tämä auto tosin on aivan tavallinen, ilman mitään Salaisen Agentin erikoisvarusteita. Eletään 1960-luvun alkua joten autot eivät ole aivan niin yleisiä kuin nykyisin.

Avokoriset autot ovat suomalaisittain erikoisia, mutta James Bondin Autokokoelmassa Bondin jamaikalainen vuokra-auto Sunbeam Alpine, malli #17 on vain eräs monista avoautoista.

Dioraaman pohja on eräs sarjan kunnianhimoisimpia elokuvalavasteiden rakennelmia. Siihen on kuvattu erillisiä osia lisäämällä tien reunoille kalliot joista isompi on pohjan alla auki.

Isompi kallio peittää huomattavan osan taustakuvasta, mutta taustapahviin on silti uskollisesti kuvattu kallionseinämää koko matkalta.

Merkintää en dioraaman pohjasta löydä.

Dioraaman pohjaan on tehty melko uskottavia renkaanjälkiä. Tämä on se kuuluisa jamaikalainen soratie jossa auton renkaat vinkuvat takaa-ajon aikana - kuin asfaltilla!

Pienoismallin pohja ja matkustamo on ilmeisesti liimattu kiinni toisiinsa, siksi lujassa ne istuvat toisissaan. Joku ilmeisesti on pelännyt että pienoismalli hajoaa ja osat irtoavat ilman liimaa.

Liimaukselle ei kuitenkaan mielestäni ole varsinaista tarvetta sillä irrallaan dioraaman pohjasta ollessaankin metallinen valuosa pitää matkustamon kurissa. Kun valuosa ja pienoismallin pohja ovat ruuveilla toisissaan kiinni, jää matkustamo niiden väliin puristuksiin. Vaikka auton matkustamon rakenne onkin avoin niin valuosan reunat riittävät.

Valuosan alapinnalla näyttäisi kyllä periaatteessa olevan jonkinlainen yksilöivä tunniste, mutta vaikuttaa että sen kriittisen tärkeä keskiosa on jossakin suunnittelun vaiheessa uponnut kierteitetyn pylvään "juuren" alle.

Pienoismallissa on jotakin valkoista ainetta mm. etupään rekisterikilvessä niin paljon että sitä täytyy puhdistaa pois kostealla vanupuikolla.

Onkohan tuolla vaalealla aineella jotakin tekemistä sen kanssa että etupuskurin alapinta vaikuttaa karhealta?

Puunaamisen jälkeenkin malli vaikuttaa jotenkin vaikeasti puhdistuvalta. Lika näkyy maalipinnassa hyvin. En ole aiemmin esittänyt tästä mallista erikoisen paljon kuvia, ilmeisesti sen likaisen tuntuisiin pintoihin ja naarmuiseen kylkeen tympääntyneenä.

James Bond -figuuri ei ehkä erikoisesti muistuta Sean Connerya, mutta se ja auton mittaristo vaikuttavat kuitenkin lähemmässä tarkastelussa aivan kelvollisilta. Tuulilasin läpi kuvaten figuurin kasvot eivät ole kaikkein parhaimmillaan.Kuvaussession jälkeen hätkähdyn huomaamaan ettei pienoismallin oikeaa kylkeä ole kuvattu lainkaan. Mallin ollessa dioraamaan kiinnitettynä sen oikean kyljen kuvaaminen oli hankalampaa, mutta tilanne on toinen nyt kun malli on irrallaan. Oliko siellä polttoainetankin kansi kuten valuosan sisäosassa näkyvä tappi tuntuisi vihjaavan?

Valkoinen aine lähti aika hyvin vesipesussa, mutta päätän saman tien puhdistaa pienoismallin oikein käsidesillä ja vanupuikolla.

Käsidesiä tarvitsen mm. viiksien muotoiluun joten tiedän että siinä on muutakin kuin sitä ainetta joka käsiin levitettynä ja sormien läpi hengitettynä tekee ihmisen iloiseksi (alkoholia). Ehkä tuo muu aine voisi toimia vahan kaltaisena?

Pienoismallin oikean kyljen peräpuolelta tosiaan löytyy jonkinlainen polttoainetankin aukko. Hienoa tässä mallissa ovat mm. pinnavanteet, muhkeat ovenkahvat, vakuuttava mittaristo ja valkoiset raidat renkaissa.