Kisko-Mersu

Edellinen Seuraava

Keräilysarjan numero #23 esittää rautatiekiskoilla kulkevaa Mersua. Renkaita siinä ei ole vaan malli on kiskojen päällä vanteiden varassa.

Dioraaman pohja on erikoinen, siinä on mallinnettu ratapenkka, rautatiepölkyt ja kiskot kiinnikkeineen.

Kiskot on kuitenkin kuvattu aivan suorakulmaisina, ilman oikeaa kiskon muotoa. Osat joilla kiskot kiinnitetään ratapölkkyyn ovat lisäksi niin korkeat että vanteet oikeasti ottavat kiinni niihin.

Pohjan ruuvi on valitettavan hankala ja joudun murjomaan sen auki pihdeillä jääden hämmentävän epätietoisuuden valtaan siitä tulisiko minun kokea sadistista mielihyvää vaiko ei.

Mallin pyörät eli ne pelkät vanteet voisivat olla parempaakin laatua. Vanteiden maalaus on puutteellinen ja vaikutelma jää häiritsevän muoviseksi. Vanteiden kohtisuoruus akselia vasten ei myöskään ole kehuttava. Pyörät kuitenkin pyörivät.

Valuosan tyypin yksilöivää merkintää on kuvasta hiukan hankalahko tavailla, mutta se taitaa olla UH-2098-D01.

Mallista puuttuu toisen ajolampun lasi. En nyt muista rikkoutuiko se elokuvassa tulituksessa.

Mallin vaurioiden kuvaamisessa on joka tapauksessa nähty paljon vaivaa. Mallissa on luodinreikiä kuvaavia painaumia ja vasemmassa kyljessä on myös naarmuja ja painaumia kuvaavia jälkiä. Mustasta pinnasta niiden kuvaaminen vaan on hankalaa. Myös ikkunoissa on luodinjälkiä.

Yritin puhdistaa maalipintaa kosteilla vanupuikoilla mutta tulokset eivät ole kovin hääppöisiä. Noh, tämähän on Neukkujen raskaassa tulituksessa kärsinyt ajoneuvo, joten ei kai sen pinnan kovin puhdas kuulu ollakaan.

Tämän mallin perusteella Bond saisi kisko-Mersulla epämukavaa kyytiä - niin kauan kuin vanteet kestävät tuota rytyytystä. Vanteet nimittäin tässä hakkaavat kiskon kiinnityksiin kun malli etenee kiskoilla.

Mukava malli kuitenkin, pienistä ongelmistaan huolimatta, tyydyttävästi kyllin kunnianhimoinen ja innovatiivinen.

Dioraaman pohjan ja taustakuvan yhteensopivuuden problematiikkaan on aiemmin viitattu jutussa 73.

Niin ja Mersun tuttu 3-sakarainen tähti tästä puuttuu keulalta jäähdyttimen yläpuolelta. Tähden varrelle ei ole edes tehty reikää jäähdyttimen päälle.