Bond, only Bond!

Edellinen Seuraava

Aina ajoittain tapaa vanhaa tai uutta James Bond -aihepiiriin kuuluvaa materiaalia.

Kirjaston poistettu romaani Casino Royale on kuudes suomalainen painos siitä ekasta Bond-kirjasta ja painettu vuonna 1991. Samanniminen brittiläinen alkuteos on vuodelta 1953.

Kansikuvastakin näkyy että Daniel Craig -aika ei ole vielä alkanut. Tämän kertomuksen virallinen filmatisointi tapahtui vasta 15 vuotta myöhemmin. Niinpä kannessa patsastelee vanha Bond typerän ilmapistoolinsa kanssa ja Le Chiffre on epämuodikkaasti ylipainoinen.

Eihän nuo Bond-kirjat ja Bond-leffat muutenkaan kovin hyvin toisiaan vastaa, se on vaan käytännön tosiasia jonka kanssa täytyy opetella elämään.


Etsittäessä yksinkertaista tekniikka joka voisi soveltua pienoismalliautojen valmistukseen tulee ehkä ensimmäisten joukossa mieleen paperista tai pahvista taitteleminen.

Tällainen ajatus joka tapauksessa on joidenkin mieleen tullut. Oheinen kirjakaupan alennuskirja sisältää varoituksen ettei se sovellu alle 3-vuotiaille. Olen kuitenkin jo täyttänyt 54, joten voinemme turvallisin mielin jatkaa.

Nykyaikaisten autojen kaarevat linjat soveltunevat heikohkosti paperista (useammassa kuin yhdessä suunnassa) taiteltaviksi, mutta kirjanen joka tapauksessa ottaa esiin myös James Bondin auton.

Teoksessa esitetty selitys DB8:n puuttumiselle sarjasta onkin minulle uusi. Olisihan se melkoinen nöyryytys jos joku asiaa tuntematon mallimerkinnän perusteella kuvittelisi että urheilullisen ja kalliin auton moottorissa on vain kahdeksan sylinteriä!Eräänlaisia Bond-autoja löytyy myös koomikko Mike Meyers:in hupaisista Austin Powers -agenttielokuvista.

Ensimmäiset kuvat ovat toisesta Austin Powers -elokuvasta vuodelta 1999, suomalaiselta nimeltään "Agentti joka tuuppasi minua". Elokuva alkuteksti on StarWars -tyylinen.

Autojen merkit näissä ovat tosin hiukan poikkeavia Bond -elokuviin nähden.

Taiteellisen vapauden nimissä tässä Bond-parodiassa tehtyjä valintoja ei kuitenkaan voi moittia.

Enkä pidä Bond-parodiaa mitenkään pahana varsinkaan koska viimeisimmän bondin perusteella näyttää siltä että suurten mestareiden aika on ohi. Ennen bondeissa oli suureellisuutta ja tyyliä, mutta se oli ennen se.

Toiset kuvat ovat kolmannesta Austin Powers -elokuvasta Goldmember (Kultamuna) vuodelta 2002.

Minin rekkarin alkuosa GR8 muuten lausutaan kuten GR-eight eli GREAT.

Jaguarilla ja Minillä James Bond ei muistaakseni erikoisesti ole ajellut. Ja sutenöörin ajoneuvokin oli vastapuolen kalustoa. Japanissa ajetun avoauton merkki jäi minulle epäselväksi.