Maasto-Sitikka

Edellinen Seuraava

Erikoisista pohjista puheen ollen, tieltä ulos ajavaa Rättäriä esittävän mallin #05 dioraaman pohjan on melkoisen huomionarvoinen.

Pohjassa oli vielä jäljellä jonkinlainen mustan muovisen valutapin puolikas. Ainoat merkinnät pohjassa ovat kaksi erillään olevaa kakkosta ; toinen versioko?

Pohjan ruuvi oli aika kireällä ja joudun vaihtamaan isompaan kuusiokoloavaimeen (pienimpään tuumakokoon 1/16") että saan sen auki. Kieltämättä se hiukan "nuljaantuu" sisäpuolelta.

Olen aiemmin hahmottanut dioraaman pohjaan lisätyn vaaleahkon rakenteen vanhaksi kaivoksi, mutta lähemmässä tarkastelussa se osoittautuu esittävän kaadetun puun kantoa ; siitä lähtee vaakasuunnassa pari juurta.

Pienoismalli on kolhiintuneen näköinen koska sen esikuva koki kovia elokuvassa takaa-ajon aikana.

Pienoismallin vaurioita ei kuitenkaan liene sentään aivan kiinalaisen tehtaan lattialla potkimalla ja seinään heittelemällä synnytetty, vaan siinä lienee jokin tarkempi suunnitelma ja systematiikka taustalla.

Mitään mallin yksilöivää merkintää en löydä metallisesta valuosasta. Voipa tosin olla että näin erikoisessa mallissa sellaista ei niin kipeästi tarvitakaan?

Rättisitikan tekniikka on karun yksinkertaista. Joitakin detaljeja sentään on silmien iloksi tarjolla.

Matkustamo on yksinkertainen mutta sekin koostuu monista osista. Matkustamossa vallitsee tiivis tunnelma ; Rättärissä ei ole ylimääräistä tilaa.

Parhaat lähikuvat pokkarin salaman kanssa figuurien kasvoista ehkä saa kuvaamalla valkoista taustaa vasten.

Eli voisi sanoa että kun antaa automaattivalotuksen ylivalottaa sen valkoisen taustan niin kuvan etualalla olevien figuurien kasvoista saa paremmin selvää ; ne eivät ylivalotu niin pahoin.

Lopulta kohdetta lähestyttäessä kuitenkin aina havaitaan että on tultu tarpeettoman lähelle. Mallin pienet puutteet tulevat häiritsevästi esiin. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kuvata sitä miten huono malli on, vaan sitä miten hyvä se on.


Lopuksi vertailun vuoksi joitakin kuvaruutukappauksia ko. elokuvan takaa-ajosta jossa iso ilkeä Pösö suistaa pienen kiltin Sitikan ulos tieltä. Rättisitikka menee ulosajossa katon kautta ympäri, mutta matka jatkuu.

Reipas oliivilehdossa ajelu jatkuu vielä tämän kohtauksen jälkeenkin.