Raketti-Aston

Edellinen Seuraava

James Bondin Autokokoelman kuin lentoon lähdössä oleva malli #14 on dioraamansa pohjan osalta eräs tämän keräilysarjan mielenkiintoisimmista.

Mallin perän problematiikkaa on aiemmin pohdiskeltu mm. jutussa 128.

Vanhaan hyvään Universal Hobbies -aikaan dioraamoihin vielä tehtiin monimutkaisia pohjia kuten olen haikaillut jutussa 90.

Tämä on mallisarjan alkupäästä yksi niitä harvoja malleja joista minulla on kaksoiskappale. Muistaakseni tilaukseni alkoi vasta tästä mallista irtonumeroiden ostelun kumppaniksi.

Suksilla varustettu Aston on kiipeämässä ylös järven jäältä eräänlaisia portaita pitkin. Vasen eturengas on menetetty. Kuin sattumalta portaiden kaiteella on juuri sen renkaattoman vanteen kohdalla sopivan korkuinen tuki.

Astonin raideleveys suunnilleen sopii portaiden reunoilla oleviin kaiteisiin ja lisäksi auton sivuilla on ne sukset.

Dioraaman pohjassa oleva tavallista pitempi kiinnitysruuvi on vinossa ja eihän pienoismallin pohjakaan ole vaakasuorassa. Puolitoistamillinen kuusiokoloavain sopii pohjan kolmiokolokantaiseen ruuviin riittävän hyvin, kuten tavallista.

Vaikuttavaa porrasrakennelmaa en yritä purkaa osiinsa. Erikoista merkintää pohjassa ei ollut.

Portaat on näköjään vaivauduttu maalaamaan myös pienoismallin alta, vaikka sinne ei ole aivan helppo nähdä ellei dioraamaan avaa ja pura osiinsa.

Pienoismallin sivuilla olevat sukset ovat joustavaa, taipuisaa, kumin kaltaista materiaalia, vaikka näyttävät tukevan metallisilta. Ne on niitattu pienoismallin pohjaan kiinni. Epäilemättä vaurioitumisriski olisi suurempi jos ne olisivat kovaa ainetta.

Hiukan häiritsevästi pienoismallin pohja tuntuu heikon ohuelta ja kaarevalta. Se tuntuu ihan erilaiselta kuin muut sarjan mallien muovipohjat.

Valuosan perän alla on tunniste jonka kriittisen tärkeästä keskiosasta ei oikein saa selkoa mutta neloseen se tuntuisi päättyvän.

Edessä pohja on vedetty kummallisen ylös, ikäänkuin keulan ohjuksille olisi haluttu varata tilaa sisäpuolelta?

Etupään ohjukset ovat kuitenkin mallissa vain pinnallinen lisäys joka ei tule valuosan läpi.

Tarkemmin tutkien pienoismallin etuosa näyttää alapuolelta aika falskilta, etten sanoisi kornilta.

Mutta kyllä se näin on ihan tahallaan tehty. Valuosassa kierteitetty pylväs on jätetty lyhyeksi ja reunus jota vasten muovipohja tulee on vastaavasti ylhäällä.

Erikoinen ohut ja joustava muovipohja on tarpeen ehkä siksi että paksumpi ei taipuisi, vaan hajoaisi?

Peräosan rakettimoottori on vain ulkopintaan tehty pinnallinen lisäys. Siihen ei liity rakenteita jotka tulisivat esiin vasta kun malli irroitetaan alustasta.

Figuurit istuvat sisällä aivan kiltisti, mutta elokuvan mukainen sellokotelo puuttuu takaistuimelta. Sellon puutteessa nämä figuurit ilmeisesti joutuvat laskettelemaan mäkeä alas ja rajan yli pelkällä omalla pyllyllään. Eipä ihme että tunnelma matkustamossa vaikuttaa jotenkin viileältä.

Lähikuvat figuurien vaaleista kasvoista osoittautuvat vaativiksi pokkarin salamaa käyttäen. Ylivalotusta on vaikea välttää tällä yksinkertaisella menetelmällä.