Tintti vs. Bond

Edellinen Seuraava

Elokuvien ohella olen myös sarjakuvien suuri ystävä. Kaikki helppotajuinen - ainakin ensikokemalta - ja havainnollinen miellyttää suuresti.

Niinpä tunnen Tintin, sen pojan näköisen (ranskalaisen?) sankari-lehtimiehen. Hänestä ja hänestä tehdystä elokuvasta oli juttu viime vuoden loppupuolella jenkkien TIME-lehdessä. Tosin elokuvaa täytyy mielestäni pitää vain amerikkalaisena näkemyksenä, joka ei välttämättä aivan syvimpiä tuntoja soittele Tintti-fanin sielusta.

Lehdessä oli mielestäni hyvin huomionarvoinen maininta James Bondista joten täytyyhän se esittää tällä sivustolla joka sinne tänne haahuillen pyrkii kattamaan koko James Bond -genren kentän.

... Tintin is distantly related to James Bond, who arose as the avatar of a virile, indefatigable England as if to compensate for the waning power of the British Empire.

Tällaista syvällistä aspektia en olekaan ennen tavannut JB-tutkimuksessani. Jos nyt unohdetaan armeliaasti se että Bond mm. Skyfall-elokuvan mukaan on alkuperältään Skotti ja alkuperäinen Bond Sean Connery on ollut niin innostunut Skotlannin aiotusta itsenäisyydestä. Olkoon se siis "Englanti" sanan laajassa merkityksessä.

James Bond tarvittiin pönkittämään Brittien itsetuntoa imperiumin romahdettua. Hmmm, mielenkiintoinen näkökohta kieltämättä. Hahmoina Tintti ja Bond ovat kuitenkin kovin erilaisia.

Tietokonegrafiikalla toteutettu elokuva sopii sarjakuvahahmolle oikein hyvin. Jopa hiukset on esitetty hyvin uskottavalla tavalla, liikkuvassa hahmossa. Ilmeet ovat myös astetta elävämpiä kuin vanhantyylisissä piirretyissä.

Toivottavasti en kuitenkaan näe sitä päivää kun myös James Bond on vain biteillä digitaalimuistiin piirretty eloton hahmo.


Olen käynyt katsomassa elokuvateatterissa uuden bondin toisen kerran ja kielteinen mielipiteeni siitä on vain vahvistunut ; en pidä Skyfall -elokuvasta. Erikoisesti en pidä sen loppuosasta, mutta en myöskään pidä tietotekniikkahömpästä ja liian monista yhteensattumista.

Aion tässä myöhemmin esittää yksityiskohtaiset perusteluni miksi tuo elokuva oli minulle pettymys.

Kaikenlaista on Bond-leffojen katsoja saanut sietää vuosien varrella, mutta tämä on minusta jo liikaa. Tiettyjä juttuja en voi sietää. Olen tullut yliherkäksi superkonnille joilla kaikki natsaa kohdalleen.

Ja eräs tärkeä juttu. En pidä nyyhkyleffoista. Uudessa bondissa on kaikki nyyhkyleffan ainekset. Minä lähden kuitenkin siitä että kun tuplanolla-agentti saa kentällä pistää henkensä alttiiksi rutiininomaisesti, niin riskien ulkopuolelle eivät voi firmassa muutkaan jäädä, ei edes M. Turha siitä on sen suurempaa elämää pitää. Kaikki ovat korvattavissa ja niin pitääkin olla.


Niin ja valkoisen tilanne ei todellakaan nyt näytä hyvältä Star Wars -shakkinappuloissa, vaikka lukumäärät ovat tasan, sillä pimeyden voimilla näkyisi olevan selkeä yliote. Viimeisin lisäys 3-CPO ei valkoisen tilannetta paljon auta.