Gallerian saneeraus talvella 2012/2013

Edellinen Seuraava

Asiaa ei voi loputtomiin lykätä. Nyt on pohdittava tämän gallerian edeltävien juttujen saneerausta. Näiden galleria-sivujen alussa ei vielä pyhäinpäivänä 2012 ole tyylitiedosto käytössä. Sivuja pitäisi yhtenäistää. Kaikki sivut täytyisi käydä läpi ja tarvittaessa korjata tai muuten päivittää.

On kuitenkin eräs ongelma. Alunperin galleria-sivut eivät olleet aikaan sidottuja. Ne olivat vain lyhyitä juttuja jostakin teemasta, irrallisia ja ajattomia, ne putoilivat kuin syksyiset vaahteran lehdet nurmikolle, omassa vapaassa tahdissaan. Niillä ei ollut tiettyä päiväystä vaikka ne olivatkin keskeneräisen sarjan jossakin tietyssä vaiheessa luotuja, eivätkä siten voineet edustaa koko sarjaa. Jotkut sivut tosin aika hyvin pystyy ajoittamaan sivuhistorian päiväysten avulla. Jutut ovat tietyssä kiinteässä järjestyksessä, mutta useimmissa jutuissa ei kuitenkaan aikadimensiota ole erikoisesti huomioitu.

Jotkut uudemmat jutut sensijaan ovat tarkasti ajoitettuja, ne kuvaavat juuri tiettyä tilannetta. Miten sellaisia sivuja voisi päivittää ilman että juuri se oleellinen ajankohtainen kuvio muuttuu?

Tietenkin teen korjauksia vanhoihin tiedostoihin aina kun sellaisille tarpeen havaitsen, siitä erikseen mitään ilmoittamatta. Käytännössä eipä juurikaan ole onnistunut julkaista yhtään sivua niin etteikö siihen olisi pitänyt myöhemmin korjata vähintäänkin jokin kirjoitusvirhe tai vääräntyylinen ilmaisutapa tai mahdollisesti harhaanjohtava sanonta.

Sama problematiikka toki koskee kaikkea kirjoitustoimintaa, mutta minua erikoisesti askarruttaa Gallerian saneeraus. Asiaan liittyy se että Galleria on oikeastaan aika sekalainen kokoelma sellaisia "toimintoja" - tai oikeastaan muistiinpanoja - jotka olisi oikeasti pitänyt toteuttaa koko sivuston rakennetta muuttamalla. Galleria on ollut jonkinlainen puskuri jonne kasautuu sivuston kehitystarpeita, ideoiden hautomo tai eristysselli.

Gallerialla on lievä identiteettikriisi. Se on miljoonalaatikko ja mietintämyssy. Se yrittää myös osittain olla jonkinlainen kapteenin loki matkalla tuntemattomaan, sankarimatkailijan päiväkirja, löytöretkeilijän matkakuvaus. Kuvaus matkasta tulevaisuuteen koko maapallon halki. Maailmojasyleilevä rihkaman arkisto autoista aina elokuviin ja kirjallisuuteen saakka, Star Wars-shakkinappuloita ja Hackmanin haarukoita unohtamatta.

Summa summarum ; Mitä sitten sille asialle lopuksi teen? Tyylitiedoston otan vähitellen käyttöön koko Galleriassa. Samalla käyn läpi sivuja ja koetan päättää tapaus kerrallaan mitä niille teen. En halua vääristellä sitä polkua jota pitkin olen kulkenut. Toisaalta tuskin myöskään kirjoitan juttuja kokonaan uusiksi. Ja tasan en merkitse tiedostoihin mikä on alkuperäinen ja mitä on muutettu, niin alas ei taiteilija voi vajota. Vaikka tämä ei mikään varsinainen taidegalleria olekaan, niin jonkinlaisena elämäntaiteilijana katson jo tässä vaiheessa voivani itseäni pitää.

En siis oikeastaan kaiken tämän pohtimisen jälkeen pysty sellaista yleistä linjaa piirtämään joka erheettä ja kaikin detaljein varustettuna tässä syksyisessä lauantaiaamussa ilmaisisi sen minkä mukaan olisi Gallerian saneerauksessa toimittava, vaan huiskautanpa vaan kädelläni ilmaa ja lausahdan taiteellisesti että whatever will be, will be.

Luulenpa kuitenkin että sivujen loppuun on lisättävä linkki Gallerian etusivulle, koska sivuja on jo kertynyt näin paljon. Kunkin sivun kuvat luultavasti kokoan yhteen hakemistoon, jolloin joidenkin kuvien osoitteet muuttuvat. Gallerian hakemisto saadaan näin siistimmäksi. Kuri ja järjestys se olla pitää.

Myöhemmin poistan palvelimelta väärässä paikassa olevat kuvat, jos muistan. Ja toivon hurskaasti ettei kuviin ole suoria linkkejä muualta koska ne lakkaavat silloin toimimasta ... Tilasta ei sinänsä ole pulaa palvelimella, koska vasta alle 1/3 on käytössä, mutta minähän olen tunnettu siisteyden ystävä. Hurjimman siivousvimman vallassa voin intaantua lakaisemaan lattian jopa kerran kuukaudessa!


Tällä sivustolla on varmaan jo tuhansia linkkejä, eikä hakemistoa ole vielä edes kunnolla aloitettu, eli linkkejä pitäisi olla vielä enemmän. Joskus kauhistuttaa ajatella mikä määrä virheitä täällä voisi olla. Tosin tietenkin rakennan sivustoa periaatteessa koko ajan timmisti tarkistaen ja vainoharhaisesti testaten, mutta yllätyksiä voi aina tulla, erikoisesti kun tiedostoja ja niiden eri versioita on eri koneilla ja eri muistitikuilla. Luulenpa että mistään yksittäisestä paikasta ei enää varmuudella käy ilmi sitä mikä versio on palvelimella. Luulen kuitenkin että olen tähän keskeneräiseen ja muutosprosessin alaiseen kokonaisuuteen melko tyytyväinen.

Valkoinen Kohina kuulostaa minusta ihan hyvältä, hyvin kryptograafiselta. Mitä sekavampi, sen parempi. Veitsen terällä ne parhaimmat saavutukset suoritetaan, ei turvallisessa betonibunkkerissa sikiöasennossa kyhjöttämällä.


Katsotaanpa vielä mallin #31 kraateria, kuumönkkäriä ja Sean Connerya 3D:nä.