JBA #29

Edellinen Seuraava

Octopussy -elokuvan hupaisa Tuk Tuk -riksamopo on keräilysarjan numero #29. Tästäkin duppletista on kotelo hiukan rikki, joten leikkauspöydälle vaan.

Kuusiokoloavain tuntui ensin lupaavalta ajatukselta pohjan kolmiokoloruuvin avaamiseen, mutta valitettavasti täydellisen kuusiokoloavainsarjani pienin 1/16 tuuman kuusiokoloavain on sekin liian suuri.

Täytynee myöhemmin työstää Valintatalon perunapussin sulkimesta sopiva avain. Sitä odotellessa turvaudumme silkkaan väkivaltaan, joka sopii oikein hyvin reippaan toiminnalliseen 007-henkeen?

Hienoa tässä dioraamassa on mm. sen pohja, vaikka sieltä ei merkintöjä löydykään.

Dioraaman pohjaan on mallinnettu puulaatikko ja kaatunut appelsiinikori erillisinä komponentteina. Lankut ja maahan pudonneet kangaspakat näkyvät pohjan alla syvennyksinä. Pitkin mäkeä lennelleet appelsiinit ovat lisäyksiä pohjaan ; niiden kohdalla ei alapuolella ole syvennystä eikä liitososaa.

Tämänkin mallin pohjasta löytyy mm. mallin ja valmistajan nimet, tosin aika pienellä präntillä. Olen käyttänyt lievää väkivaltaa saadakseni tekstin paremmin esiin.

Kovin paljon tätä pienoismallia ei pysty purkamaan vain ruuveja avaamalla. Pohjassa olevalla ristipääruuvilla kuitenkin irtoaa riksamopon taka-akseli "vetoketjuineen". Moottorin voima siis siirtyy taka-akselille ketjun välityksellä.

Pohjassa on edessä myös toinen hyvin pieni ristipääruuvi, jota saan kyllä kierrettyä auki mutta silti tuntuu ettei mikää osa ole irtoamassa? Tosin en saanut ruuvia ihan irti vaikka kiersin kierteen loppuun asti auki?

Enempää en rohkene osia irroitella koska niiden siististi takaisin paikoilleen saaminen voisi osoittautua liian vaativaksi.

Järin paljon mallia siis ei kadun mies uskaltanut purkaa, mutta ihaillaanpa vielä riksamopon taka-akselia ja siihen merkittyjä pikkuriikkisiä tekstejä koko rahan edestä.

Mallin takaisin paikalleen asettamista auttavat alustassa olevat (hiukan liian leveät) renkaanjäljet.

Malli tulee ovelasti vinoon koska toinen takapyörä on kangaspakan päällä. Kiinnitysruuvikin on siten vinossa. Kangaspakat auttavat naamioimaan mallin kiinnityksen dioraaman pohjaan lähes näkymättömiin.

Tämä pieni malli on melkoisen vaativa kuvattava koska pieniä yksityiskohtia pitäisi kuvata läheltä ja silloin salama on turhan kirkas. Ehkä jokin harso salaman edessä auttaisi? Roger Moorea esittävällä figuurilla on turhan vaalea palttoo.

Riksamopon kuskin figuurihan esittää siellä itämailla aiemmin kuuluisaa tenniksen pelaajaa joka nykyisin lienee suosittu urheilukommentaattori. Tarkasti tuntuu sälli ajelevan kun ei lainkaan nojaa riksamopon selkänojaan. Onkohan harmaa ihonväri autenttinen?


Mallin katon kallistus kohti dioraamaa tavanomaisesta suunnasta katsovaa on kuvaajan kannalta harmillinen, mutta ehkä sillä on pyritty saamaan katon alapinnan kiinnitykset piiloon.