23. Bond

Edellinen Seuraava

Tarkoitukseni oli oikeastaan katsoa uusi Bond vasta myöhemmin, koska haluan yleisön silmissä profiloitua vanhempana kylmäverisenä "bin to hell and back" -tyylisenä tuhoutumattomana ja kaiken jo kokeneena karskina kadun miehenä joka ei kadu mitään.

Uteliaisuus vei kuitenkin voiton ja niinpä nöyränä poikana tassuttelin Raumalla kiltisti kinoon Kalliokatua pitkin Kanaalin yli perjantai-illalla ja ostin lipun ensi-illan kolmanteen näytökseen.

Sain ostoksesta oikein kuitinkin. Sen minulle tarjoili kohtelias herra joka kerran soitti minulle elokuvanäytöksen jälkeen kun olin toheluuksissani pudottanut lompakkoni salin lattialle.

Iso-Hannun elokuvalippujen metallinhohtoiset reunat eivät kuitenkaan ole yhtä hienoja kuin ennen. "Alunperin", tai siis Riku Räsäsen tultua Iso-Hannun omistajaksi (josta ei niin kauhean kauan ole), lipuissa oli erikoiset reunat joita paremman nimityksen puutteessa olen nimittänyt "hologrammimaisiksi". Ei ole enää.

Elokuva esitettiin Iso-Hannun isommassa salissa, alakerrassa. Siellä on edelleen säilytetty erikoiset vanhat seinävalaisimet, joten täytyihän niistä vaivihkaa räimäistä pari kuvaa ilman salamaa.

Elokuvaa en kuvannut koska se on kiellettyä. Olen kaidan polun kulkija. Vaikka olisihan ollut mukava kokeilla miten vanhan pokkarin maksimiherkkyys ASA 400 riittää valkokankaalta kuvaamiseen. Luultavasti aika huonosti. Vaikka enhän minä sitä voi tietää kun en kokeillut;-)

Entäpä itse elokuva? Juonta ei saisi paljastaa, sekin kiellettiin alkutekstissä.

Skyfall täytyisi ehkä nähdä useamman kerran ennenkuin voin siitä lopullisen tuomion julistaa. Se on kuitenkin erilainen Bond. Se ei mielestäni ole suoraa jatkumoa Daniel Craig:in aiemmille Bondeille. Pääpahiksella oli melko iso rooli.

Skyfall on hitaampi ja pehmeämpi. Skyfall on mieto Bond kahteen edelliseen verrattuna. En voi kieltää etteikö erikoisesti sen loppuosa olisi ollut jonkinasteinen pettymys, Daniel Craig -bondiksi. Siihen täytyy ehkä totutella.

Henkilökunta menee uusiksi, mutta nimet Q, Moneypenny ja M säilyvät. Saamme nähdä James Bondin lapsuudenkodin Skotlannissa. Siellä on myös kappeli ja vanhempien hauta. Bond on orpo eikä hän erikoisesti pidä karusta lapsuudenkodistaan jonka nimi on - yllätys yllätys - Skyfall. Niinpä kivestä rakennettu komea vanha talo saa tuhoutua. Kyllä se kämppä olisi minulle kelvannut. Näemme myös vanhan Aston Martin DB5:n jossa on tuttu rekkari. Sekin menee kuitenkin ns. päreiksi.

Kaiketi tämän elokuvan on tarkoitus aloittaa uusien Bondien sarja. Olen lukenut että Bondeja on jatkossa odotettavissa kuin liukuhihnalta kahden vuoden välein. Kyllä niistä varmaankin voi tulla hyviä perhe-elokuvia jos tällä linjalla jatketaan. Ohjaajan pyrkimys miellyttää kaikkia ei kuitenkaan koskaan tule kaikkia miellyttämään.

Craigin aiemmat Bondit on osittain koettu liian koviksi. Skyfall on askel pehmeämpään ja perinteisempään suuntaan, joten se ehkä miellyttää suurta yleisöä. Bond jopa hymyilee vaikka lisenssiä ei siihen ole. JBA-sivuston edustajana kyllähän kaikki Bond minulle kelpaa, mutta en toivoisi elokuvien linjassa jatkossa niin rajuja muutoksia kuin mitä Daniel Craig on merkinnyt.

Toisaalta uskon että Craig on ollut tarpeellinen kun ajatellaan mitä Bondit olivat esim. 1990-luvulla. Tuntui että Bondit olivat kuin painumassa suohon. Craig ehkä pelasti Bondien jatkumisen kunniallisina elokuvina. Nämä ovat ehkä liian kovia sanoja, mutta tällaisia apeahkoja ovat tunnelmat heti Bond 23:n ensi-illan jälkeen.

Tämän sivun ulkokuvat ovat aika kohinaisia koska vanhan pokkarin herkin asetus 400 ASA alkaa olla sen kykyjen äärirajoilla. Raumalla oli kyllä yleisesti ottaen hiukan enemmän lunta, mutta tuolla Vanhan Rauman laidalla oli ns. katulämmitys jo sulatellut lumia pois. Luitte aivan oikein, Vanhassa Raumassa osaa katuja lämmitetään talvella niin että lumi ja jää eivät pääse kertymään kapeille kaduille ja jalkakäytäville. Liukkautta on kuulemma näin jopa halvempi torjua kuin perinteisin menetelmin. Tiedä häntä, mutta kyllä ne Vanhan Rauman kulkutiet pahimmillaan aika karmeassa kunnossa ovat talvella olleet ilman tätä "liukkaudentorjuntajärjestelmää".