Objektiivinen arvostelu?

Edellinen Seuraava

Ohessa kuvattu opus HALLIWELL'S Film & Video Guide vuodelta 1998 sisältää eräänlaisia arvosteluja elokuvista. Katsotaanpa mitä se sanoo Bond-elokuvista. Kaikkein uusimmat eivät ole siihen mahtuneet.

Gold... on helppo aloitus. Sillä löytyy heti kaksi oheista elokuvaa. GoldenEye ei näköjään ole merkitty perhe-elokuvaksi. Sitä ei myöskään ole merkitty brittiläiseksi?

Kultaan liittyy myös The Man with the Golden Gun ja löytyyhän se, mutta vain yhdellä tähdellä varustettuna ja tylyn arvostelun kera: "Thin and obvious Bond extravaganza with conventional expensive excitements."

Ensimmäistä Bond-elokuvaa Dr. No haen kirjasta pitkään turhaan vaikka siinä on vanhempiakin filmejä. Mutta löytyyhän se lopulta nimellä Doktor No ja oikein kolmen tähden kanssa.

Doktor No on saanut osakseen seuraavan vuodatuksen:
"First of the phenomenally successful James Bond movies, mixing sex, violence and campy humour against expensive sets and exotic locales. Toned down from the original novels, they expressed a number of sixties attitudes, and proved unstoppable box-office attractions for nearly twenty-five years. The first was, if not quite the best, reasonably representative of the series."

Onkohan artikkeli aivan ajan tasalla. Tohtori No:n vuosi 1962 + 25 = 1987 ja kirjan pitäisi olla vuoden 1998 editio! James Bond-elokuvien suosio ei rajoittunut vain mainittuihin "lähes 25 vuoteen", sillä lokakuun 5.päivä 2012 tuli elokuville suosiota tulleeksi jo 50 vuotta ja lisää on odotettavissa.

From Russia With Love nettoaa myös kolme tähteä ja saa suotuisahkon arvion:
"The second Bond adventure and possibly the best, with Istanbul and Venice for backdrops and climaxes involving a speeding train and a helicopter. Arrant nonsense with tongue in cheek, on a big budget."

Thunderball saa kirjassa vain kaksi tähteä ja kalsean kohtelun:
"Commercially the most successful Bond, but certainly not the best despite a plethora of action sequences."

Halliwell's Film & Video Guide
1998 edition
# Elokuva Tähdet
01 Dr. No * * *
02 From Russia with Love * * *
03 Goldfinger * * *
04 Thunderball * *
05 You Only Live Twice * *
06 On Her Majesty's Secret Service * *
07 Diamonds Are Forever *
08 Live And Let Die *
09 The Man with the Golden Gun *
10 The Spy Who Loved Me  
11 Moonraker  
12 For Your Eyes Only *
13 Octopussy  
14 A View To a Kill  
15 The Living Daylights * *
16 Licence To Kill *
17 GoldenEye * *
18 Tomorrow Never Dies ?

18. Bond ei ilmeisesti ole ehtinyt vielä tähän editioon.

Eräät Bond-elokuvat eivät ole saaneet yhtään tähteä neljästä mahdollisesta. Bond-elokuvat eivät ilmeisesti pääsääntöisesti ole saaneet herra Halliwelliä - kuka lieneekään - lankeamaan loveen.


Jaa-ah, täytyy vain todeta että makuja on monenlaisia ja vaikea on kaikkia miellyttää. Aika kitsaasti tähtiään jakelevat. Täytyy toki myöntää että varsinaisia taide-elokuvia Bondit eivät ole.

Jotenkin tuntuu että arvosteluissa ei ole noudatettu aivan yhtenäistä linjaa. Olen järkyttynyt, maailmankuvani perusteet järkkyvät, eivätkö elokuva-arvostelijat olekaan erehtymättömiä ja kaikkitietäviä? Auktoriteettiusko on kovalla koetuksella.