Vuodet, ne eivät tule yksin

Edellinen Seuraava

Viime kuussa, heinäkuussa 2012, tuli 2 vuotta täyteen tämän JBA-saitin rakentamista. Ensi kuussa, syyskuussa, tulee 4 vuotta siitä kun James Bondin Autokokoelma alkoi ilmestyä Suomessa. Näitä merkkitapauksia en ole hoksannut erikseen juhlia joten teen sen nyt tämän jutun avulla. Turhemmistakin tikuista tällä saitilla on asiaa tehty.

Saitti on edelleen kesken vaikka sitä on rakennettu jo yli kaksi vuotta. Tokihan oli jo alunalkaen selvää että valmista tulee hitaasti, mutta se nyt vaan on niin että jos aikoo joskus päästä jonnekin, niin silloin täytyy ensin tehdä päätös lähteä matkaan.


ATK tarvitaan paljouden ja monimutkaisuuden hallintaan, tässä päivän aforismi. Tällä JBA-sivustolla hallitaan lähinnä paljoutta, suurta määrää kuvia, ei niinkään monimutkaisuutta. No jaa, Agenda-osaprojektissa sentään hallitaan myös monimutkaisuutta, kuten isoilla kokonaisluvuilla laskentaa joka olisi kynän ja paperin kanssa aikas toivotonta puuhaa.

Olen joskus leikitellyt ajatuksella rakentaa tämä saitti PHP:llä tietokannan varaan. Tähän ei ole pakko mennä koska sivusto ei ota käyttäjältä vastaan mitään sellaista tietoa joka esitettäisiin sivuston uutena sisältönä. Tavallaan sellainen olisi mukava haaste koska pidän SQL-kielestä. Saittia pystyisi päivittämään on-line ylläpitosivujen kautta - kunhan tekisi sellaiset ja ylläpitäisi niitä päivät pääksytysten niska limassa ja kieli vyön alla. Ei myöskään tarvitsisi luoda niin paljon tiedostoja "manuaalisesti".

Olen myöhemmin tutustunut sellaisiin systeemeihin joissa sivustomateriaali on tietokannassa ja PHP:n päälle rakentuva valmis ohjelmisto esittäää sen. Ja olen hartaasti kiittänyt itseäni siitä etten ole sellaista pakkopaitaa ylleni vetänyt. En voi rehvastella sillä että olisin noin yleensä ottaen elänyt kovin järkevästi, mutta ainakin tämän fataalin erehdyksen olen henkilökohtaisessa elämässäni välttänyt. Jos sellaista joutuu työkseen tekemään niin ... sitten joutuu ja otan osaa! Anteeksi nyt vaan jos tämä koettelee jonkun herkkiä tunteita, mutta minusta sellainen systeemi on pelkkää peukalonpyörittelyä, turhan monimutkaisuuden rakentamista, täysin tuottamatonta "overheadia". Asiakkaana en maksaisi sellaisesta palvelusta mitään.

Päivitykset ovat kuitenkin yksinkertaisempia jos sivut päivitetään suoraan, ftp-siirtona virolaiselle Webol:in palvelimelle joka on ollut vallan käypäinen kumppani sekä myötä- että vastamaassa. Tietokanta ja sen ylläpitosivusto kasvattaisivat projektin kokoa ja voisivat tehdä siitä paljonkin hitaamman. Sivustoa ei myöskään pystyisi päivittämään off-line samalla tavalla kuin nykyisin.

Ratkaisevaa ehkä on että tällainen yksinkertainen "lapsellinen" rakenne on paljon joustavampi kuin tietokannalle rakentuva. On helpompi tehdä muutoksia. Tietokannan rakennetta ei tarvitse suunnitella aina uudelleen. Mitään ylimääräisiä kilkkeitä ei tarvita, sivusto toimii (eräät PHP-sivut poislukien) ilman palvelinta vanhalla kotikoneella suoraan selaimella ja on helppo tarkistaa. Kaikki JBA-sivuston sisältö mahtuu muutamaan sataan megatavuun ja on helppo varmuuskopioida. Haluan tässä keskittyä keräilysarjaan enkä tietokannan kanssa jippoiluun joka voisi sinänsä olla hauskaa, mutta tuottavuus keräilysarjan kannalta kärsisi.

Olen halunnut tehdä sivuston rakentamisen itselleni helpoksi. Haluan että kun minulle tulee mieleen jokin idea niin siitä on helppo kirjoittaa juttu. En halua ylettömästi jippoilla ulkonäön kanssa. Julkaisun kynnys täytyy olla matala, näin uskon saavani mahdollisimman paljon aikaan minimivaivalla. Tämähän on vain harraste, ei työ. En koskaan rikastu tällä sivustolla pennin hyrrää vahingossakaan, en edes palaneen puupennin puolikasta.

Olen toiminut vastoin useita suosituksia. Nämä sivut ovat tahallaan hyvin yksinkertaisia, niin yksinkertaisia että monet varmaan pitävät näitä teknisesti jopa virheellisinä. Kaikista sivuista puuttuu mm. HTML-headerit, joka on alusta saakka ollut tietoinen valinta. Olen lähtenyt näitä pykäämään hiukan kieli poskessa Xperimental CowBoy-tyylillä, aivan vasiten vastoin parempaa tietoa. Nämä ovat kostoni yhteiskunnalle, myöhäispuberteetin uhmakas ilmentymä, rajojen etsimistä, rintakarvojen kasvatusta, pohojalaasta ylypeyttä.

Näytä hurija luontos! yllytettihin eteläpohojammaalla ja täs mää ny sen oon näyttäny!

Jos sivusto olisi kaupallinen, olisivat konseptit tietenkin hyvin erilaiset ja sivustoideologia pitäisi takoa kokonaan uusiksi. Ammattityönä tehty sivusto olisi kokonaan eri pallopeli, whole new ballgame, ja sen suunnittelisin aivan eri pohjalta.


Olen ajatellut että muuttaisin layoutia kolmen kehyksen näytössä niin että kolmas ylälaidan kehys ulottuisi ikkunan laidasta laitaan. Tällöin kolmannen kehyksen kuvien ei tarvitsisi olla niin pieniä. Joidenkin elokuvien mallien kuvien täytyy olla jo 1/15-kokoa ja ne ovat kyllä jo turhan pieniä.

Haluan käyttää mallien kuville ylälaidan kehyksessä vain yhden rivin ja haluan että vanhan koneeni näytöllä vaakasuuntaista vierityspalkkia ei tarvita kolmannessa kehyksessä. Ohjettakin täytynee muuttaa samassa yhteydessä koska siellä on kuvattuna kolmen kehyksen näyttö jossa vasen kehys ulottuu ikkunan ylälaidasta alalaitaan saakka. Vasemman kehyksen tekstejä pystynee kyllä tiivistämäänkin.


Sivusto käsittelee siis virallisten James Bond -elokuvien kulkuneuvojen pienoismalleja. Ja toki myös niitä elokuvia, jossakin määrin myös kulissien takaa. Ja toki James Bondia muutenkin, vaikka Bond-kirjoja minulla ei paljon ole, enkä niitäkään ole kaikkia lukenut. Yleensäkin olen parempi keräilemään kirjoja kuin lukemaan niitä. Sivusto käsittelee myös jossakin määrin autoja koska niistähän ne pienoismallit on tehty.

Kun kyseessä on Salainen Agentti 007 niin olen ottanut vapauden sisällyttää myös kryptografian tämän saitin toimialaan, koska kryptografia tavallaan liittyy salaisuuteen, salassapitämiseen. Tosin James Bond on Sean Conneryn suulla tunnustanut toisessa 007-elokuvassa ettei hän tiedä paljoakaan kryptografiasta.

Agenda -osaprojektin ylläpito on viime aikoina jäänyt lapsipuolen asemaan, mutta toivottavasti sinne palaan kun maasta nousee virkistävää tuoksua joka saa miehen tavoittelemaan suuria tekoja. SekoKrypt -projekti ei ole edennyt, mutta ehkä senkin päivä vielä tulee.

Itse asiassa luulenpa että voisin aina tarvittaessa keksiä aasinsillan lähes minkä tahansa aiheen ymppäämiseen JBA-sivuston Galleriaan joka on sivuston kaikkein maailmojasyleilevin ja rimoja-alittavin osa. Limbo, how low can you go!


... Vielä pieni kuvapläjäys syyskuussa 2012 ...

Räimäistäänpä tähän lopuksi ulkokuvia raumalaisen Kauppakeskus Potkurin fasaadista kun olen jossakin tullut maininneeksi Potkurin Valintatalon kassan eräänä niistä harvoista paikoista joista James Bondin Autokokoelman suomennettuja osia oli Raumalla saatavissa aina katkerille kalkkiviivoille saakka.

Noh, Rauman Prisma varmaankin oli myös eräs sellainen.

Kuvat on otettu silakkamarkkinoiden aikaan sunnuntaina 16.09.2012, mutta eipä se vilkkaitten silakkamarkkinoitten markkinahumu ihan tänne saakka ulotu sieltä ihmisiä kuhisevasta Kanaalin rannasta.

En tiedä rohkenisinko tai röyhkenisinkö vielä joskus uskaltautua yltymään ja äitymään alustavasti ponnistautumaan valmistautumaan harkitsemaan luvan pyytämistä ottaa valokuvia siitä nimenomaisesta Potkurin Valintatalon kassasta jossa JBA-mallien irtonumeroita oli kaupan vielä tammikuussa 2011?


Tjaah, kun nyt tätä kirjoittelemaan rupesin, täytyy mainita että oikeastaan syyskuussa on tapahtunut sellaistakin kehitystä että olen asentanut Operan läppäriin sähköpostin vuoksi. Opera -selain näyttää sivut, erikoisesti taulukot hiukan eri tavalla kuin IE jota olen aiemmin pääasiassa käyttänyt. Tämä voi johtaa muutoksiin joissakin vanhoissa sivuissa.

Tarkoitus on vähitellen siirtyä läppärin ja langattoman yhteyden käyttöön, mutta toistaiseksi olen vielä tekstisivut päivittänyt lankayhteydellä suoraan vanhasta pöytäkoneesta jossa on kunnollinen näppis ja jolla teen jokseenkin kaikki kirjoitustyöt. Muokattavia tekstitiedostoja on tyypillisesti useita ja monissa eri hakemistoissa. Samassa hakemistossa olevat kuvatiedostot on helppo siirtää kerralla läppäristä serverille, mutta läppärin sisäänrakennettu hiiri (touchpad) on niin kamala etten yleensä uskaltaudu sen kanssa yksittäisten tiedostojen siirtelyyn. Helposti käy niin että olen hiiren osoitinta siirtäessäni muka napauttanut jotakin ja ... aaargh!

Onhan minulla ulkoinen hiiri läppärille, mutta ongelmien perussyy on oikeastaan se että työpöytäni on niin täynnä kaikenlaista "tärkeää" paperia yms. En vain enää muista miksi ne olivat tärkeitä enkä jaksa selvittää. Toisin sanoen; arkistointijärjestelmä on pettänyt. Papereita ym roinaa on pöydällä monta epätasaista kerrosta. Pitäisi ensin siivota pöytä niin että hiirtä pystyisi siinä käyttämään. Tässä taas näemme miten siivoaminen haittaa kaikkea tuottavaa toimintaa. Minähän en täällä ole tahallani mitään sotkenut, joten mikä velvollisuus minulla muka olisi siivota!