Nimistö kaivertelee

Edellinen Seuraava

Elokuvassa Thunderball, sen alkunäytöksessä, esiintyy eräs ranskalainen eversti jonka nimi DVD:n suomennetussa tekstissä on Jacques Bouvar. Keräilysarjan lehdet kutsuvat häntä kuitenkin sukunimellä Boitier. Kumpi on totuus?

Epävarmuuden vallassa haen apua suomennetusta kirjasta James Bond Ensyklopedia, toimittaneet John Cork ja Collin Stutz, 2008. Sielläkin hameniekan nimenä on Boitier.

Tjaa, tjaa, kuinkahan tuo lienee. Lehteilen lisää JB-ensyklopediaa ja löydän muutamia muitakin kummastuttavia nimiä.

Ensyklopedian mukaan malli #36 on Moskvits eli suomennettuna "moskovalainen".

Täällä tuon auton nimenä on käytetty mm. toista maantieteelliseltä kuulostavaa merkkijonoa Jalta.

Mielestäni tämä auto ei ole Moskvits -merkkinen, koska Moskvits ei tietääkseni ole sitä tehnyt, vaikka onkin suunnitellut.

Wikipedian juttu http://fi.wikipedia.org/wiki/Moskvit%C5%A1 tietää asiasta enemmän:

Lainaus sivulta http://fi.wikipedia.org/wiki/Moskvit%C5%A1
... Mainittakoon, että Moskvitsh-tehtaalla suunniteltiin 1950-luvulla myös pieni Fiat 600 -autoa kovasti ulkonaisesti muistuttava Moskvitsh 444, jonka valmistus annettiin ukrainalaiselle Zaporoshjen kaupungissa sijainneelle Kommunar-traktoritehtaalle. Tämä auto oli tuotantonimeltään ZAZ 965 Zaporoshets, meillä tunnettu nimellä Jalta.

Entäpä kolmas tilaajalahja jonka tunnemme nimellä T-55? Ensyklopedian mukaan se onkin tyyppimerkinnältään T-80BV.

Tästä vaunusta lie erilaisia tarinoita. Se ei varmaankaan ole T-55 alkuperäisessä asussaan, mutta kuitenkin alunperin vanha vaunu. Taisteluvaunun kohtauksia on kuvattu eri paikoissa, joten eri paikoissa vaunu on voinut näyttää hiukan erilaiselta?

Ensyklopedian vaunu lie melko kevyt, koska se ei oheisessa kuvassa näytä olevan telojen varassa, vaan ilmeisesti kulkee piilossa olevien pyörien päällä.

Bondin vanhasta Bentleystä ei sentään voi olla erimielisyyttä? Mutta kyllä vain. Ensyklopedian mukaan auton nimi on Bentley Mark IV ja tämä lähinnä lehtien nimistöä noudattava sivusto tuntee keräilysarjan mallina #64 esitetyn saman auton nimellä Bentley 4¼ Litre.

Erimielisyydet eivät siis rajoitu vain itäiseen kalustoon.

Tässä kohdin ensyklopedian - ilmeisesti Bond-romaaneihin perustuva - teksti on kyllä aika vakuuttavaa, joten voisin kallistua uskomaan että elokuvan auto on nuorempaa vuosikertaa kuin mitä sarjan lehti esittää.

Mutta mutta ... pahoin pelkään ettei sellaista autoa kuin Bentley Mk IV ole todellisuudessa edes ollut olemassakaan ... joten ehkä se on Ian Flemingin kirjan mukainen, mutta todellisuuden vastainen. Eikö mikään laki vaadi että fiktiivisellä elokuvahahmolla pitäisi olla oikea konkreettisesti olemassa oleva ajoneuvo!

Karkein eroavaisuus nimistössä lienee kuitenkin mallin #67 kohdalla.

James Bondin autokokoelman lehden mukaan auto on brittiäisperäinen Land Rover Lightweight, mutta James Bond Ensyklopedia antaa sille selvästi itämaisemmalta kuulostavan nimen UAZ-469 ja kehaisee sitä vieläpä "neuvostoarmeijan peruskulkuvälineeksi"!

Tässä on mukana vähintäänkin alan tavanomainen problematiikka. Pitäisikö mallin noudattaa kirjaa vai filmiä? Filmissä voi olla hiukan eri autoja eri kohtauksissa. Elokuvassa esiintyvä malli ei välttämättä ole tismalleen sitä mitä katsojan halutaan kuvittelevan. Pienoismalli ei välttämättä ole tismalleen esikuvansa mukainen - vahingossa tai ehkä tahallaan. Pienoismallin valmistaja ei ehkä ole tehnyt ihan sitä mitä tilaaja on halunnut. Kenties tilaaja ei ole ihan tarkkaan tiennyt mitä hän haluaa? Elokuvan autoon on voitu tehdä joitakin muutoksia alkuperäiseen nähden jne jne.

En pysty sanomaan onko se Lantikka, kuten Wikipedian http://en.wikipedia.org/wiki/Land_Rover_1/2_ton_Lightweight vaiko Suomessakin käytetty UAZ kuten http://fi.wikipedia.org/wiki/UAZ-469. Netistä löytyy runsaasti parempiakin kuvia kevitetystä Lantikasta kuten myös itämaisesta UAZ:sta.


Jaa-ah, jaa-ah, mihinkään ei voi enää luottaa, elämme kasvavan epävarmuuden maailmassa. Pohjoismainen lintukoto on särkynyt ja kavala maailma kärkkyy yhä lähempänä meitä. Perusturvallisuutemme horjuu, maailma pienenee, rajat häviävät, kilpailu kiristyy ... mutta EU-byrokratia sen kun paisuu vaan.

Kilpailusta puheen ollen, nyt on Lontoon olympiatunnelmissa hyvä latautua ottamaan Enkkujen repäisemä etumatka kiinni. Mallit #120 ja #121 voivat olla tällä saitilla elokuun puolivälissä. Aikatauluista olen menettänyt otteen kun en tiedä milloin muutos 2/kk -> 1/kk on tarkemmin tapahtunut eikä sitä Wikipediaakaan sentään ihan päivittäin päivitetä.

Kilpalajin nimi voisi olla esim. 140 mallin kilpajuoksu, joka alkoi noin 60 mallin kilpajuoksuna, mutta matkan varrella kilpailijoille pari kertaa noin sivumennen ilmoitettiin että matkaa onkin hiukan kasvatettu.

Brittikilpailijat saivat selvää kotikenttäetua, aloittivat pari vuotta aiemmin, jota ei todellakaan voi pitää reiluna. Britit olisi pitänyt viheltää takaisin lähtökuoppiin. Hei haloo, mitä 100 metrin juoksustakin tulisi jos Britit pääsevät lähtemään matkaan vuosia muita aiemmin!

Mitalia - sen paremmin kirkasta kuin himmeääkään - en voi Suomelle luvata tässä meikäläisittäin kovassa lajissa koska Enkuilla on tietty etulyöntiasema (kun vain he voivat julkaista uusia JBA-malleja niin vaikea on mennä heistä ohi), mutta sitkeänä sissinä hiihtelen perässä. Minulla ei ole ollut mahdollisuutta korkean paikan harjoitteluleiriin, lapsuuteni oli ankeanpuoleinen, pipo kireä, enkä ole saanut talonmies Tuppuraiseltä hyviä persvitamiinipiikkejä. Ihan vaan kotimaisella kaurapuurolla ja Mynthon-pastilleilla (Sitruuna-Hunaja) ei tämän parempia tuloksia synny. Perusravinnossa ei ole tarpeeksi bofoortteja. Ollappa edes väkeviä Sisu-pastilleja ja kourallinen dynamiittipötköjä, niillä doupattuna Jussikin sai suolla paljon aikaan kuokkineen.

On maamme köyhä, siksi jää, jos kultaa kaipaa Ken ja Barbie.