Kiri kiri!

Edellinen Seuraava

Heinäkuun puolivälissä saapuivat keräilysarjan mallit #116 ... #119. Tämä ryhmä vaikuttaa taas olevan jonkinlainen Mersu - Lada -vastakkainasettelu.

Paketissa oleva osoite näyttää nyt ihan normaalilta vaikka jouduin jälleen valitsemaan sen BFPO:n vanhojen irtonumeroiden tilauslomakkeella päästääkseni eteenpäin. Sähköpostiin on kyllä tullut tilausvahvistuksia joissa on tunnukset paikkaan jossa voisi sisäänkirjautua ja mm. tilata malleja, mutta sitä mahdollisuutta en ole vielä käyttänyt. Tarvitsisin sellaisen kanavan ehkä vain ruinatakseni mallista #075, jos sellainen on mahdollista, joten ehkä sitä vielä joskus kokeilen.

Oikeastaan taidan sittenkin ruveta käyttämään progressiivista enkoodausta myös mallien jpg-kuvissa. Voihan se säästää kilotavun siellä ja toisen täällä.

Lada Niva #116 on niitä harvoja sarjan malleja joita on "liattu" ihan tahallaan (varmaan ihan puhtaalla maalilla). Sorateillä ajetulle maastohenkilöautolle tällainen toki voi olla paikallaan.

Ladat #116 ja #118 on pakattu pakkaukseen jossa on myös valmistajan nimi Universal Hobbies, vaikka pienoismallit tiettävästi nykyisin ovat Ixo-nimisen firman käsialaa. Tällaista on kyllä tapahtunut aiemminkin.

Pistää miettimään että miten pakkaaminen tehdään. Mallit siis ehkä tekee Ixo, luultavasti koteloineen, eli pohjan ja läpinäkyvän kannen kanssa? Ehkä Ixo ei kuitenkaan pakkaa malleja pahvi-muovi-pakkaukseen, vaan tämä tehdään jossakin muualla? Ja siellä jossakin muualla ei olla niin tarkkoja mitä pientä tekstiä pahveissa lukee, vaan käytetään niitä vanhoja pahveja joita sattuu olemaan?

Joskus on tuntunut siltä että kuvia on hävinnyt tietokoneen kovalevyltä. Näiden mallien kuvien yhteydessä keksin mahdollisen syyn siihen. Vanha Canon-pokkari nimittäin teki kortin tyhjennyksessä niin että se nollasi kuvalaskurin, aloitti ikäänkuin hakemiston alusta, mutta ei luonut uutta kansiota/hakemistoa vaan jatkoi samassa kansiossa. Jos olisin kopioinut kuvat kortilta kovalevylle suoraan niin uudet kuvat olisivat ylikirjoittaneet saman nimisessä hakemistossa olevat vanhemmat tiedostot.

Mersun #117 dioraama oli hiukan "rikki" ; eräs lavasteen laatikoista oli nimittäin irti rei'istään eikä pysy paikallaan ilman liimaa.

Onneksi Pattex auttaa! Voisin tietysti ottaa Pattex-liimatehtaan JBA-sivuston sponsoriksi jos tällaista mahdollisuutta tarjotaan? Kehuisin Pattex-liimaa säännöllisesti jos siitä hiukan maksettaisiin. Köyhällä ei ole varaa eettisiin pohdiskeluihin. Omatunto ei minua soimaisi silmittömän kehua-retostelun jälkeen koska minulla ei ole sellaista.

Mersun pakkaus on mielestäni siitä erikoinen että siinä on jäykkärit vaikka malli on normaalikokoinen. Kotelon sovitus pohjan ja kannen välillä oli epätavallisen tiukka. Teippejä ei ollut, eikä niitä tarvittukaan. Onko tämä koteloiden uusi suuntaus?

Mersun pakkauksen pohjassa oli Daimler-hologrammitarra jonka havaitsin vasta kun olin viiltämässä pakkausta auki. Minusta tuo nyt vaan on paras keino avata pakkaus leipäveitsellä. Viilto täytyy tehdä juuri tuohon. Onko minun vikani jos tarra on pistetty väärään paikkaan! Tämä tarran leikkaus ei ole mikään katkerien Lada-kuskien provokaatio!

Mallin #118 erikoisuus on ihka oikea figuuri kuljettajan paikalla. Tällaista ihmettä ei ole koettu pitkään aikaan. Laskujeni mukaan täytyy mennä taaksepäin aina malliin #100 ennenkuin löytää figuurin malliauton puikoista.

Nimessä on pientä vaihtelua. Wikipedia nimeää auton VAZ -merkkiseksi, mutta kotelon pohjassa lukee suomalaisille tutumpi nimi Lada. Tämä VAZ-2105 tunnettiin Suomessa paremmin nimellä Lada 1500S. Kuitenkin minun silmiini mallin keula vaikuttaa aika vaatimattomalta 1500-kuutioisen ässäladan keulaksi ja mallin maavara näyttää isolta.

Me paatuneet Lada-miehet olemme tietysti hyvin tarkkoja siitä miten meidän - vaikka entinenkin - merkkimme esitetään pienoismallina. Pidämme alituisesti vahtia epäluuloisesti kyräillen ja kulmiemme alta vikuillen. Meillä on vahva etujärjestö. Meille on pottuiltu jo tarpeeksi. Olemme saaneet mittamme täyteen. Olemme tulleet herkiksi. Mikä tahansa kevyt, puolittain leikillinen smalltalk-tyylinen letkautus voi olla juuri se hiekanjyvänen joka katkaisee kamelin selän, se viimeinen pisara joka saa piri-pintaan täyttyneen kärsimysten maljan pursuamaan yli äyräittensä.

Tässä kohdin on taas kerran aihetta hampaiden kiristelyyn ja otsasuonten pullisteluun. Mallin #118 rekisteritunnus "BAD-" vaikutaa olevan isku vasten Lada-yhteisön kollektiivisia kasvoja, törkeä provokaatio, märkä taisteluhansikas päin pläsiä, avoin sodanjulistus. Antakaa arpisten haavojen olla!

Milloin tulee Lada-hologrammeja mallien pakkauksiin, häh? Minä kysyn vaan! Paljonko Mersu maksaa GEFABBRI:lle voitelurahoja Ladan - pahimman taloudellisen kilpailijansa? - morkkaamisesta? Impperialistit!

Malli #119 on vaikuttava limusiini pitkässä kotelossa. Elokuvan nimi taustapahvin takapuolella on kuitenkin väärä, sillä limo on peräisin elokuvasta Thunderball.

Wikipedia-sivusto nimittää tätä "stretch limousine", mutta kotelon pohjassa lukee "stretched". Tarkkana täytyy olla. Täytyykö vielä vanhoilla päivillään ruveta opettamaan Enkuille englanninkieltä?

Pesaista täytyi tätäkin mallia ennen kuvausta. Musta on niin vaikea väri.Kuolemanjälkeisessä elämässä meitä entisiä Lada-miehiä ajelutetaan tuollaisen limusiinin takapenkillä koska olemme jo kärsineet niin paljon täällä maan päällä. Kuljettajina on entisiä Daimler-Benzin johtajia, nöyriä poikia koppalakeissaan ja epämukavissa virkapuvuissaan. Aion nimittää omaa kuljettajaani Aaltoseksi kuten Roope-Ankka. Häh-häh-hää.