Tapaus #069 / #014

Edellinen Seuraava

Timothy Dalton -elokuva #15 The Living Daylights (suom. "007 vaaran vyöhykkeellä") antaa katsojalle sellaisen käsityksen että avomallinen Aston Martin #69 muuttuu umpikoriseksi malliksi #14 hyvin helposti, vain lisäämällä siihen kova katto.

Näinhän se ei voi todellisuudessa olla, sillä autojen korit ovat erilaisia.

Winterize taisi olla tekniikkawizardi Q:n käyttämä termi. Siihen kuuluivat ilmeisesti myös melko näyttävät nastat jotka tulivat renkaista ulos nappia painamalla. Tuskin täyttäisivät suomalaisia nastarengasvaatimuksia.

Aiemmassa jutussa #127 on jo sivuttu auton korin problematiikkaa, mutta en heti huomannut että myös perän yläosa on näissä oikeissa Aston Martin -malleissa aivan erilainen.

Sivulta katsoen mallin #69 perä kieltämättä näyttää hassulta sekä ylhäältä että alhaalta verrattuna oikean Aston Martin Volanten perään.

Mitä siis tekee pienoismallin valmistaja? Pitäisikö hänen mallintaa elokuvan mukaan vaiko todellisuuden mukaan?

Todellisesta Aston Martin Volantesta ei pienin muutoksin synny umpikorista mallia, mutta pienoismallista #14 saisi melko vähällä työllä mallin #69 kaltaisen ja kääntäen. Ja niinhän se elokuvan mukaan täytyisi mennäkin, pienillä lisukkeilla #69 pitäisi muuttua #14:ksi!

Bond-autoissa tietysti on asennettuna joitakin käsityönä tehtyjä erikoisia optioita jotka työllistänevät Q-osastoa melkoisesti ja vaativat koriinkin merkittäviä muutoksia, mutta sehän on aivan eri asia!

Valitettavasti Bondin virittämä itsetuhomekanismi tuhosi tuon elokuvan auton räjähdyksessä Tshekkoslovakiassa sellokotelon kantaman päässä Itävallan rajasta, joten saanemmeko koskaan asiaan täyttä varmuutta;-)


Tietysti jos olisin itse pienoismallien rakentaja niin kiusaus olisi suuri käyttää kahdessa toisiinsa liittyvässä mallissa ihan tahallani samaa pohjaa vaikka se ei oikein olisikaan. Se voisi säästää työtä ja kustannuksia.

Eräs motiivi valumuotin mukaan pienoismalleja valmistavalle tehdä tahallaan väärin voisi olla se että valettu pienoismalli täytyy saada helposti ja ehjänä ulos muotista, mutta se tuskin voi tässä tapauksessa olla kyseessä. Sensijaan mallissa #19 näin saattaisi olla asia?

Miten tarkkaan pienoismallin sitten ylipäätään tulisi kuvata autoa? Ja jos elokuvan auto on jotenkin ristiriitainen tapaus niin ... mitä sitten pitäisi tehdä? Eipä ne ostajat kuitenkaan tule rahojaan takaisin vaatimaan...