Nenän nyrpistely

Edellinen Seuraava

Emme elä täydellisessä maailmassa, tämä tosiseikka jää ehkä kouluopetuksessa vähemmälle huomiolle. Kaikki ei aina kolahda vimpanpäälle kohdalleen. Jotkut reaalitodellisuuden kiusalliset pikku yksityiskohdat saattavat toisinaan jäädä hiertämään ja jättää enemmän tai vähemmän toivomisen varaa.

Näihin elämän väistämättömiin kauneusvirheisiin voi sitten jokainen suhtautua oman persoonallisuutensa mukaan. Joku voi jäädä siihen jumiin kiristelemään hampaitaan ja pullistemaan otsasuoniaan. Toinen voi kohauttaa kulmakarvojaan, heittää huiviin parit verenpainetabletit ja jatkaa sitten kylmän rauhallisesti de facto -pohjalta eteenpäin. Kolmas ei edes tunnu huomaavan asiaa.

Myöskään James Bond Car Collection ei ole vapaa tästä suboptimaalisen täydellisyyden rasitteesta. Shit Happens, kuten Forrest Gump taisi asian ilmaista. Kaikki sarjan mallit eivät ole esikuviensa todenmukaisia esityksiä. Tosin monessa kohdin vain asiantuntija huomaa eron ja mistäpä muusta voisikaan kiistellä kuin makuasioista.

Sarjan englantilainen Wikipedia-sivu http://en.wikipedia.org/wiki/James_Bond_Car_Collection listaa kasvavan määrän virheitä ja puutteita James Bondin Autokokoelmassa.

Aluksi lie paikallaan lausua selkeästi missä seisomme, mikä on attityydimme ja arvomaailmamme, mielemme vakaa tila, korostaa että James Bondin Autokokoelma, me rakastamme sinua joka tapauksessa , puutteinesi kaikkinesi!

Mutta otetaanpa tarkasteluun joitakin vakavammin otettavia kohtia em. Wiki-sivun listasta. Siinä kun on vähemmän vakavastikin otettavia.

"Felix Leiter's 1964 Thunderbird from issue 42 has the taillights of the 1965 model."

"Issue 111, Largo's 1965 Thunderbird retains the 1964 grille from issue 42."

Jaapa jaapa. Joku Thunderbird -asiantuntija on jättänyt rasvaisen käpälänjälkensä. Meikäläinen ei olisi varmaan takavalojen ja keulan vuosimalli-virhettä huomannut malleissa #42 ja #111 ikipäivänä, kuuna kullan valkeana, vaan olisi elänyt tästä maailman erikoisesta pahuudesta iloisen tietämättömänä aina maailmansa henkilökohtaiseen tappiin saakka.

Not knowing is a blessing! julisti joku uskonnollis-sävyinen jenkkien laulelma. Tosin ehkä siinä ei juuri tätä nimenomaista detaljia tarkoitettu?

"Issue 65, The Italian police Defender chasing Bond and the Alfa Romeos is supposed to be a 2.5 Puma, but the model is actually an older TD5"

Tarkkasilmäinen Lantikka-fani kotkankatseineen on selkeästi ollut asialla ja tarttunut mallissa #65 huomaamaansa epätarkkuuteen.

Noita mallin silmiinpistäviä astinlautoja - vai pitäisikö sanoa astinrautoja? - minäkin kyllä hiukan karsastin. Lehden tietokonekuvassa niitä ei ole.

"Issue 69 is highly inaccurate in relation to the rear end of the real Aston Martin V8 Volante."

Mallin #69 perä saa pyyhkeitä Aston-muotoilun asiantuntijalta? Minun autotallissani ei valitettavasti juuri nyt ole tätä nimenomaista Aston Martinin mallia, joten en voi varmistaa väitteen todenperäisyyttä. Ja ei kyllä ole sitä autotalliakaan, sen puoleen.

Olisikohan tuo Astonin perän problematiikka johdettavissa siitä että sisarmallissa #14 on varsin erikoinen rakettipropulsio -laitteisto, joka on saattanut vääristää suunnittelijan käsitystä auton normaalista peräpeilistä?

Malli #14 on rakennettu jyrkälle rampille ja silti sen perässä olevan rakettisuuttimen pitäisi olla irti maasta ja näkyä hyvin. Perää on ehkä tämän vuoksi jouduttu muotoilemaan uudelleen? Ja mallin #69 lähtökohdaksi on ehkä epähuomiossa otettu tuo malli #14 erikoisine perineen?

Mallin #69 lehdessä ei ole kovinkaan hyviä kuvia auton perästä.

Mutta suomennettuun mallisarjaan kuuluvan mallin #14 lehdestä löytyy tämän avomallin - vuosimallin 1978 Volanten - kuva, johon verraten mallin #69 korkea perä ehkä näyttää hiukan omituiselta. Tässäkin kuvassa perä jää varjoon mutta yritän käsitellä sitä kuvankäsittelyohjelman Histogram functions | Equalize -toiminnolla.

"Issue 70 wrongly contained the X350 version of the Daimler Super 8 instead of the X308 Daimler Super V8 as featured in the film."

Ööööh ... vai niin, onko näin? Myös malli #70 jättää toivomisen varaa sikäli että juuri tämä malli ei ollut elokuvassa. Valitettavasti en ole jaksanut niin tarkkaan seurata näitä brittien marginaalisia ... eikun siis ...erikoisia malleja että pystyisin väittämään vastaan.

"The Audi 200 quattro from issue 72 is a non-prototypical mixture between the Audi V8 and the Audi 200. Overall appearance is that of an Audi V8 (slanted front, position of front indicator lights, prominent fender flares which continue on rear doors and front and rear bumper units), while details (radiator grille, raised door handles, trunk lock position, no side repeater lights, red-and-orange taillight clusters) are correct for a 1987 Audi 200."

Tässä kohdin kokoan itseni, ryhdistäydyn ja rohkenen jopa väittää vastaan. Oleellisinta on kai se onko malli #72 elokuvan mukainen, ei se onko se tavallinen Audi 200. Tästä autosta nimenomaan haluttiin tehdä erilainen elokuvaa varten. Ei ollut tarkoituskaan että se olisi ollut tavallisen näköinen Audi 200. Asia on mielestäni lehdessä hyvin selvästi kerrottu.

"Issue 84. The Dragon Tank is out of proportion vertically and not an accurate model."

Jopa proverbiaalinen Sokea-Reetta huomaisi - ilmeisesti vanhan kenkälaatikon pohjalta kehitetyn - mallin #84 puutteet.

"Issue 88 is a model of a Cadillac hearse converted by Miller-Meteor, not the Superior Coach Company as shown in the film.

Aah, tämäpä valitettavaa, mallin #88 jyhkeä Cadillac -ruumisauto onkin Miller-Meteor -nimisen firman tuunaama, ei Superior Coach Company kuten elokuvassa.

"The 'GoldenEye' VAZ, issue 113, has a wrong 'Lada Niva' rear badge."

Entisenä paatuneena Lada-kuskina huomasin tämän mallin #113 kömmähdyksen oikopäätä. Niva on ihan eri näköinen auto.

Minun Ladassani siinä kohtaa luki 1200S, eli kyseessä oli ulkonäöltään hiukan sievempi malli kuin 1200L, mutta teknisesti ne olivat samoja. Siihen aikaan (noin vuonna 1980) puhuttiin 20% devalvaatiosta ja tyytyväisen näköisen autokauppiaan mukaan se merkitsi vähintään 20% nousua uusien Ladojen hintoihin. Kyllä kai autokauppiaat tietävät mitä puhuvat! Eipä ne hinnat kylläkään ihan niin paljoa nousseet.

"Issue 117 contains a Mercedes-Benz 180. Although the entry-level 180 is seen during the chase, the model does not match the 'Mercedes-Benz 220S' description on the diorama base and magazine."

Vai niin! Juu, aika vanhoiltapa ne Kultasormen korealaisten Mersut kyllä näyttivät, täytyy myöntää, vaikka en mikään Mercedes-über-expertti olekaan (enkä muutenkaan Über-Mensch), joten väite niiden oikeasta mallimerkinnästä 180 on helppo uskoa.

Sarjan tätä mallia #117 minulla ei vielä olekaan, mutta toivottavasti sellainen joskus ehkä kuukauden kuluttua näille raukoille rannoille rantautuu?


Tällaista töhnää ovat enkut kaivaneet esiin. Ja hyvä että ovat kaivaneet. Toki on mahdollista että malleissa on muitakin "ongelmia", mutta MicroSoftin opettaman mallin mukaisesti ("lamppu hajosi ja sammui, joten pimeys on ominaisuus") me digitaaliaikakauden ihmiset olemme varmaankin jo taipuneet sujuvasti tulkitsemaan monet probleemat ominaisuuksiksi, emmekä turhaan muodosta niistä itsellemme henkilökohtaista ongelmaa.

Minua itseäni eniten lie aikonaan vaivannut suomennettuun sarjaan kuuluvan mallin #19 keula, jonka puuutteet paljastuvat jo lehden kansikuvasta kun vertaa pienoismallia tietokonemalliin.

Jarrulevyjen puute pistää myös silmään jos nykyaikaisessa - tunnetusti levyjarruin varustetussa - autossa on sellaiset erikoisvanteet joiden isojen aukkojen läpi jarrulevyjen ehdottomasti pitäisi näkyä, kuten #41.


Tässä yhteydessä ei malta olla toteamatta millainen keräilysarjan tilanne on Enkuissa toukokuun alussa 2012.

Wiki kertoo että sarjan numero #119 on jo ilmestynyt ja numeroa #120 odotetaan.

Vanhojen irtonumeroiden tilaussivulta ei kuitenkaan voi vielä tilata numeron #115 jälkeen ilmestyneitä.

Nettisivu kertoo myös että numeroita ilmestyykin nyt vain yksi kappale kuukaudessa, aiemman tiheämmän "joka toinen viikko" -ilmestymisaikataulun asemesta.

Käyköhän noin että sarjan tällä-tietoa-päätepiste #130 ilmestyy vasta hyvän joukon uuden Skyfall -Bond-elokuvan jälkeen?

Tuo sopisi kyllä hyvin yhteen sen kanssa että sarja saisi uuden elokuvan ansiosta pientä tekohengitystä ja jatkaisi keskeytyksettä vielä vaikkapa numeroon #150 saakka, vetreästi kuin nuori hirvi?