Syyni

Edellinen Seuraava

Pistää miettimään millaisia muutoksia James Bondin Autokokoelma - keräilysarjassa on vuosien varrella tapahtunut.

Sarja lie alkanut Enkuissa vuoden 2006 lopussa (juttu #20), yli viisi vuotta sitten. Alkuperäinen suunniteltu pituus oli vain 40 mallia ja nyt Enkuissa huidellaan jossakin mallin #116 tai #117 vaiheilla kohti 130:tä joka saavutettaneen syyskuussa tänä vuonna 2012 - tasaisen tappavalla vauhdilla 2 uutta mallia kuukaudessa.

Voisi olettaa että esim. numeroon #40 ulottuvan Suomi-sarjan alun ja enkkumallien loppupään välillä olisi kertynyt jotakin eroa.

Jutussa #15 olen jo koettanut aiemmin jäljittää sarjan sukupolvia. Suomi-sarjan voisi jakaa malleihin #01 ... #40 ja #41 ... #60. Kolme tilaajalahjaa voi laskea Suomi-sarjan ensimmäiseen osaan (vaikka niissä ei mitään suomennettua olekaan).

Jo Suomi-sarjassa näkyy muutos varsinaisten Bond-autojen suhteen. Ensimmäisessä 40:n mallin (43:n jos tilaajalahjatkin lasketaan) osassa 007-autot ovat hyvin edustettuna, myöhemmin ne harvenevat. Tämä on kai luonnollista. Ei kai keräilysarjaa ollut alunperin tarkoitus nimetä "Roistojen ja Muiden Epämääräisten Tyyppien Autokokoelmaksi".

Selvä se että vasta vuonna 2008 julkaistun Quantum of Solace -elokuvan malleja ei ennen sitä alkaneen sarjan alkupäässä ole.

Lupa mallintaa Rollsseja saatiin vasta Suomi-sarjan jälkeen. Malleissa #97 ... #107 olikin Rollsseja peräti 4 kpl. Tätä on sivuttu jutussa #52.

Suomi-sarjan jälkeen pienoismallien sukupolvet ehkä olisivat

 • mallit #61 ... #70,
 • mallit #71 ... #85,
 • mallit #86 ... #96,
 • mallit #97 ... #110,
 • mallit #111 ... #130 (joka on vielä kesken).

  Mallisarjan jatkaminen kokonaista 20:llä mallilla #110:n jälkeen tuntuu oikeastaan aika rohkealta vedolta kun katsoo miten pienin pätkin sarjan pituus on aiemmin kasvanut. Syksyn uuden Bond-ensi-illan kanssa sen voisi aavistella merkitsevän sitä että #130 ei jää GE FABBRIn viimeiseksi sanaksi tällä saralla, kuten olen jutussa #105 arvaillut.

  Numeroon #96 ulottuva lista oli kuitenkin 'open to change', joten mallit #86 ... #110 saattavat kuulua melko paljon yhteen? Tekisi myös mieli hiukan yhdistää noita kahta ekaa Suomi-sarjan jälkeistä osaa, eli mallit #61 ... #85. Suomessakin kun oli tarkoitus edetä aina numeroon #85 saakka, sarjan suomalaisten nettisivujen mukaan.

  Olisiko parempi sarjan jako sukupolviin tällainen 2-tasoinen, iso muutos, pieni muutos? Minä vain kysyn, kuin eräs lyhyenläntä SF-filmikoomikko Masa Niemi.

  1. Suomi-sarja ... malliin #60 saakka
   1. mallit #01 ... #40 ( + alun 3 tilaajalahjaa )
   2. mallit #41 ... #60
  2. Melkein Suomi-sarjan jatko ... #85
   1. mallit #61 ... #70
   2. mallit #71 ... #85
  3. Enkkumallit ... malliin #110 saakka
   1. mallit #86 ... #96
   2. mallit #97 ... #110
  4. Enkkumallit numeron #110 jälkeen
   1. mallit #111 ... #130
   2. #131 ... ??? ( millainen on äärettömän entiteetti? )

  Ehkäpä vielä kehitän oikein kunnon taksonomian tälle keräilysarjalle, sitten kun se on kokonaisuudessaan tarkasteltavissa. Minusta saattaa tulla James Bond Autokokoelman Carl von Linné? Ehkä minut todellakin vielä aateloidaan tästä hyvästä, tai lyödään ritariksi? Tai lyödään muuten vaan?

  Mutta eniten pähkäilen sitä että miten nuo mallien sukupolvet eroavat toisistaan, mitä selviä kehityslinjoja tuossa voisi olla?

  Alussa sarjan kantava ajatus oli James Bondin erikoisvarustellut ajoneuvot höystettynä joillakin muilla elokuvien ajoneuvoilla. Muut erikoisuudet ovat tulleet mukaan myöhemmin. Mutta että tarkemmin, miten? Lopulta tässä kuitenkin käy niin että valtaosa malleista on jotakin muuta kuin keräilysarjan nimen edellyttämiä varsinaisia James Bondin autoja, salaisen agentin erikoisia kulkuneuvoja.

  Edustuskelpoisimpia Bondin autoja tämän keräilysarjan pienoismallien valossa on esitelty jutussa #66.

  Kolmannessa mallisukupolvessa alkaen mallista #88 on uusi pienoismallien valmistaja Ixo isoista malleista aloittaen yhtä enemmän syrjäyttänyt alkuperäistä valmistajaa Universal Hobbies kuten on kerrottu jutussa #71. Neljännessä mallisukupolvessa lähes kaikki mallit ovat Ixon tekemiä.

  Kun katselee miten Suomi- ja Enkku-mallit ovat jakautuneet elokuvittain. Siinä havaitsee joitakin erikoisuuksia. Ensimmäisen Bond-elokuvan suosio mallien määrällä mitattuna on Enkku-sarjassa kasvanut. Japsielokuva You Only Live Twice ei ole vastaavasta ilmiöstä nauttinut. Viimeisen Brosnan -elokuvan suhteen voisi myös aavistella linjan muuttuneen Enkkumallien myötä. Ja niin komeita kuin ne riisipellossa törröttävät italialaiset urheiluautot olisivat olleet pienoismalleina.

  Täytyy vielä miettiä millainen luokittelu ja tilasto parhaiten paljastaisi sarjan sukupolvissa tapahtuneet muutokset.

  Eri Bond-näyttelijät, kolme Bond-sukupolvea, eri elokuvat, mallit luokiteltuina tällä sivustolla käytetyn jaon mukaan (007-auto ... konna-auto), dioraaman suuntautuneisuus (vasen / oikea) ... JBA-mallien sukupolvien 1. - 4. mukaan taulukoituna, siinäpä työmaata. Haluaisin kaivaa sieltä esiin jotakin yllättävää.

  Luulen joka tapauksessa että suurin ero löytyy alkuperäisen 40+3 mallin ja sarjan jatkojen väliltä.

  Tukkimiehenkirjanpito tuottaa seuraavia tuloksia:

  Brittien kallon mitat selvitetään kyllä vielä ... frenologia voittoon!
  Bond-sukupolvien mallien määrät mallisukupolvittain "James Bondin Autokokoelma" -keräilysarjassa
  (malliin #115 saakka)
  Bond-sukupolvi
  Connery
  -
  Lazenby
  Moore
  -
  Dalton
  Brosnan
  -
  Craig
  JBA-polvi # Malleja
  "Suomi" I a. 40 (+ 3) 43 16 15 12
  b. ... 60 20 4 9 7
  "Enkku" II a. 61 ... 70 10 1 5 4
  b. ... 85 (1 puuttuu)   15 5 6 4
  III a. 86 ... 96 11 4 4 3
  b. ... 110 14 4 5 5
  IV a. 111 ... 130 (kesken)   5 2 2 1
  b. ?
  Yhteensä ... 115 118 36 46 36

  ( Malli #75 puuttuu minulta, mutta tiedetään että se on Roger Mooren elokuvasta ja siten toista bond-polvea. )

  Ensimmäisen Bond-polven malleista leijonanosan tietysti kahmaisee Sean Connery ja toisen polven malleista Roger Moore. Veikkaan että kolmannessa Bond-sukupolvessa Craig vielä näyttää Brosnanille mistä kana kusee.

  Tässä ei ehkä ole kovin suuria yllätyksiä. Paitsi että näyttää siltä että valmistaja on melko paljon huolehtinut siitä että mallien jakautuma on melko tasainen eri bond-polvien (ja pääosan esittäjien?) välillä (elokuvien määrä huomioiden). Tuskin he silti sarjan jatkoa suunnitellessaan samaa Bond-sukupolvijakoa käyttävät kuin tällä sivustolla?

  Alkuperäisessä mallisarjassa ensimmäinen bond-polvi oli suosittu, mutta sittemmin R.Moore lie vetänyt pisimmän korren.


  Totuus kaivetaan vielä esiin, vaikka puurolusikalla raapien!
  Oikeus voittaa!
  Mutta kohtuudesta ei niin väliä.