Talven selätys

Edellinen Seuraava

Vanhan kansan nimeämä "Talvenselkä" on käsillä, joten kauheesti tarttee tsempata että sen yli päästään.

Tilasin tammikuun lopulla Enkuista mallit 110 ... 113 ja nyt numerot #112 ja #113 ovat saapuneet. Numeroista 110 ja 111 ei ole havaintoa eikä mitään tietoa. Sääli, sillä #111 olisi ehkä ollut mukava omistaa.

Meillä Suomessa ALE tarkoittaa alennusmyyntiä. Enkuissa se on jotakin aivan muuta, juotavaa. Meillä Suomessa olen nähnyt mainostettavan tyyliin "2 yhden hinnalla". Käyköhän tässä nyt vastavuoroisesti niin että saan Enkuista vain 2 mallia neljän hinnalla?

Kaipailen myös edelleen niitä kahta mallia #75 jotka tilasin ja maksoin jo vuosi sitten. GE FABBRI on minulle jo neljä pystyssä.

Ikävä juttu, mutta minkäpä tuolle tekee. Periculum vehiculum, tai jotakin sinne päin. Hävikkiä on postissakin kuulemma niin paljon että ampuma-aseita eivät enää ota postina kuljetettaviksi. Tavara voi vaivihkaa kadota henkilökunnan liiveihin.

Mutta jotakin on sentään uutta ja myönteistä lievikkeeksi talven ankeuteen.

Kaksi uutta mallia, Lada ja Mersu, nuo suomalaisen sielunmaiseman antipodit, pohjamudissa ryömijä ja tähtimerkki, laadun ikoni, ainakin minun nuoruudessani. Modernimmin ehkä kuin Jing ja Jang ... tai ehkä kuin Niinistö ja Haavisto?

Molemmat mallit ovat enkkulähteen mukaan Ixo-malleja. Kuitenkin Ladan pakkauksesta löytyy edelleen alkuperäisen valmistajan nimi Universal Hobbies, josta äärimmäisen karkeasta epäkohdasta olen ennenkin rutkuttanut.

Mersun pakkaus on uusi tekstejään myöten. Normaalikokoisessa pakkauksessa on jäykkärit - mielestäni ensimmäisenä laatuaan - ja muutenkin pakkauksen muotoilu on erilainen, pyöreämpi.

Mersun pakkaus vaikuttaa "edistyneemmältä", mutta Mersu on #112 ja Lada #113, joten Ladan pitäisi edustaa sarjan pitemmälle edennyttä tuotetta. Löytyisikö selitys sitä kautta että Ladan dioraama ja lehti eivät olleet muovipussin sisällä mutta Mersu oli?

Mersu on oikein hieno, mutta Ladan suhteen muutamat seikat harmittavat. Venäläisittäin auto on VAZ, mutta tämän mallin peräpeilissä lukee LADA NIVA. Suomalaisittain auton merkki tosin olisi Lada, mutta mallinimi ei sentään ole NIVA.

Ladan taustakuva on hiukan reissussa rähjääntynyt, mutta ennenkaikkea se on omituinen. Onko taustakuvan tarkoitus kuvata että hevospatsas kulkee kahden rinnakkain ajavan Ladan katolla? Sellaisen vaikutelman synnyttäminen ei mielestäni täysin onnistu, näin lievästi ilmaisten.

Johtuneeko erheellisestä NIVA-tekstistä vai mistä lennokkaan nelivetovaikutelman tavoittelusta, mutta Ladan pyöristä vain yksi koskettaa maata, muut kolme pyörää ovat ilmassa. Auton kiinnitys alustaan on uusi ja erikoinen? Näyttää siltä kuin se olisi tarkoitettu huomattavasti pitemmälle mallille.

"Autoni nimi on Samara, autokauppias oli kavala." Lada ei ole - eikä saa olla - laadun synonyymi? Tätä samaa perinnettä tämä varmaan on, jatkumoa sille. Näin entisenä Ladan omistajana ei voi kuin kiristellä hampaitaan. Rekkarikin vinossa, kuin kiusallaan. Kovaa on meillä finskeillä, elämä.

Ruotsalaiset on fiksumpia. [Svenskar] gör som Kungen, vänder blad och går vidare. Tämäntapaisen hauskuuden löysin svedujen mainiosta Teknikens Värld -lehdestä, joka nimestään huolimatta on puhdas autolehti. Viittaa siis Ruotsin kuningasperheeseen. Kunkku lukee lehteä, näkee jotakin epämiellyttävää, kääntää vaan sivua ja se siitä.

Joo. Koetan viikonlopun aikana saada sivuston näiden uusien mallien tasalle. Välillä voi olla hiukan tavallista sekaisempaa.