Kokoelman säilytys

Valikko Seuraava

Pienoismallien hyvä säilytys- ja esitystapa on vielä hakusessa. Ihanne olisi ehkä joukko läpinäkyviä, valaistuja lasivitriinejä, oma vitriini jokaiselle Bond-elokuvien sukupolvelle. Samaan vitriiniin kaikkia malleja tuskin kannattaa yrittää tunkea.

Oikealla näkyvä projekti ei oikein tunnu riittävältä ratkaisulta, mutta samaan elokuvaan liittyvät pienoismallit pitäisi olla yhdellä hyllyllä vierekkäin.

Hyllyn pitäisi olla sopivan leveä ja sopivan syvä. Dioraaman päällä pitäisi olla vapaata tilaa.

Dioraamat täytyisi voida asetella sopivasti "vinoon", niin että myös taustakuva näkyy hyvin.

Dioraamojen kohdevalaisimina voisi ehkä käyttää pieniä joulukuusen lamppuja? Lamput pitäisi kuitenkin asetella nätisti pienoismallien lähelle ja suojata niin ettei niiden valo paista häiritsevästi suoraan katsojan silmiin.

Dioraamojen asetteleminen päällekkäin ei ole hyvä ratkaisu jos on vaihtoehtoja, eli vapaata tilaa on käytettävissä. Dioraamat sopivat parhaiten katsottaviksi hiukan yläviistosta.

Pinon alimpien valaistus jää heikoksi jos koteloita pinotaan päällekkäin. Silloin dioraaman yksityiskohtien ja taustakuvan hienouksien hyvä näkeminen voi vaatia taskulampun käyttöä.

Kannattaa varautua siihen että eräät kotelot ovat tavallista korkeampia ja myös ilman elokuvalavastekoteloa oleville malleille pitäisi olla sopiva paikka.

Osa dioraamoista on vasemman- ja osa oikeanpuolisia. Tämänkin vuoksi niiden pitäisi olla hyllyllä "vinossa", joka vaatii hyllyyn jonkin verran enemmän syvyyttä kuin mitä kotelon pienin mitta on.

Hyllykkö ei saisi olla kovin korkea jos malleja on tarkoitus voida mukavasti katsella. Alaviistosta liian ylhäällä olevat mallit eivät näytä hyviltä ja alimpiakin hyllyjä pitäisi voida katsella läheltä kumartumatta.

Hyllykön mitoittaminen voi olla vaikeaa senkin vuoksi että ei varmasti tiedä montako mallia mihinkin elokuvaan lopulta tulee kokoelmassa kuulumaan ... Mutta nou hätä, antaa veden virrata Tonavassa!


Mallien määrä on sitten tämän artikkelin kirjoittamisen kasvanut joten nämäkään ratkaisut eivät enää tunnu riittäviltä.

Galleria