The World Is Not Enough
( 1999 )

Edellinen Elokuvan mallit Polvi: #3 Seuraava
# "James Bond" Vuosi Ohjaaja Elokuvan suomalainen nimi Elokuvan roolihenkilöitä
19. Pierce Brosnan 1999 Michael Apted "Kun maailma ei riitä"

On kyse öljystä ja rahasta. Öljyä tuottava Sir Robert King tilasi raportin Venäjän atomivoimaministeriöstä, koska uskoo sen nimeävän öljyputkeaan uhkaavat terroristit, mutta maksurahat varastettiin.

Alussa silmälasipäinen James Bondin hakee Sir Robertin rahat Bilbaossa, Espanjassa, sveitsiläisestä teollisuuspankista La BANQUE SUISSE de L'INDUSTRIE. Asia kiinnostaa Bondia sikälikin että hänen virkaveljensä kuoli rahoja varastettaessa. Pankki tietää asiasta enemmän kuin kertoo.

Bond haluaa tietää tappajan nimen ja tunnelma tiivistyy. Kriisitilanteessa auttaa se että Bondin takavarikoitu ase laukeaa silmälaseissa olevalla kytkimellä. Pankinjohtaja kuitenkin kuolee niskaansa heitettyyn veitseen ennenkuin ehtii kertoa kuka tappoi MI6-agentin.

Yllättävää kyllä Bond saa taistelussa apua myös ulkopuolelta, eräs pankin pistoolisankari kuolee lasertähtäimellä varustetulla aseella ikkunan läpi ammuttuun luotiin. Joku tuntematon haluaa varmistaa että Bond pääsee lähtemään rakennuksesta rahojen kanssa.


007 : "Rakentaminen ei 
oikein ole erikoisalaani."

 M  : "Itse asiassa 
aivan päinvastoin."

MI6 Headquarters, London. Näennäisesti kaikki on hyvin. Sir Robert saa rahansa takaisin. Rahat on kuitenkin muutettu pommiksi lisäämällä niihin kemikaalia. Bondin käsien kosteus käynnisti kemiallisen reaktion tämän käsitellessä rahoja. Sytyttimenä toimii erään setelin vaihdettu metallilanka. Sir Robertin manipuloitu rintaneula sisältää radiolaitteen joka aktivoi rahat räjähtämään ja surmaa Sir Robertin. Siksi oli tärkeää että Sir Robert saa rahat.

Räjähdys repii aukon MI6:n pääkonttorin seinään. Tuohon aukkoon ampuu lähistöllä olevasta muskeliveneestä naispuolinen henkilö lasertähtäimellä varustetulla automaattiaseella. Bond on firman paras mies, joten hän ei jää pyörittelemään peukaloitaan, vaan ottaa käyttöönsä senioriagentti Q:n eläkepäiviensä ratoksi rakenteleman kalaveneen, joka kuulemma on keskentekoinen, mutta vaikuttaa jo nyt ylispeksatulta.

Q-boat on monipuolinen laite. Muskeliveneen avujen lisäksi se kestää tulitusta, osaa sukeltaa ja kulkee myös kuivalla maalla, ilmeisesti rakettimoottorin avulla. Kahdella torpedolla se lopulta tuhoaa pakenevan veneen kiivaan takaa-ajon päätteeksi. Nainen yrittää vielä paeta kuumailmapallolla, mutta on jo liian myöhäistä, helikopterit ovat tulossa. Nainen mieluummin tekee itsemurhan ampumalla polttoainesäiliön puhki kuin kertoo toimeksiantajansa nimen, koska ei usko että häntä voitaisiin suojella tarpeeksi.


Q seuraajalleen : 
"Et ole täällä ajattelemassa. 
Olet täällä tekemässä mitä käsken."

James Bond Q:lle : 
"Ethän jää eläkkeelle aivan heti, 
ethän?"

MI6:lla on näköjään päämaja myös Skotlannissa. Robert Kingin hautajaisten jälkeen tapaamme Skotlannissa Q:n ilmeisesti viimeisen kerran. Tapaamme myös Q:n seuraajan joka ei vaikuta erityisen älykkäältä. Hän kuitenkin esittelee Bondin uudet työkalut, kuudella juomatelineellä varustetun BMW Z8:n ja takin joka laukeaa suojaavaksi palloksi agentin ympärille.

Bond kiinnittää huomiota siihen että Sir Robert Kingin nuori tytär Elektra on aiemmin ollut kidnapattuna ja silloin vaadittu lunnassumma viisi miljoonaa dollaria oli päivän kurssin mukaan täsmälleen sama kuin se £ 3,030,303.03 jonka Bond haki sveitsiläisestä pankista. Tämä vaikuttaa viestiltä.

Vaikka häntä ei olekaan nimetty tutkimaan tapausta, Bond pyytää M:ltä lisätietoja ja saa tietää että M oli suositellut vanhalle ystävälleen Sir Robertille olla taipumatta kiristäjän vaatimuksiin. Elektra Kigistä ei maksettu lunnasrahoja, vaan hän pääsi karkuun ammuttuaan kaksi sieppaajaansa.

Pääpahikseksi tiedetään Viktor Zokas eli Renard. Hänellä on päässään 009:n ampuma luoti joka vääjäämättä vähitellen tappaa hänet. Vammansa vuoksi Renard on menettänyt aistejaan ja omaa yli-inhimillisen tuntuisia kykyjä.

Elektra King on isänsä jälkeen firman johdossa - ja äidin puolelta se öljy onkin peräisin. King rakennuttaa Azerbaidzanista 2000 km pitkää öljyputkea Turkin läpi, kiertäen terrrorismiin taipuvaiset maat. Venäläisillä on pohjoisempana 3 kilpailevaa öljyputkea.

Eikä kulu kauankaan kun näyttää että venäläiset hyökkäävät. Neljä liitovarjolla ja työntöpotkurilla varustettua jonkinlaista lumikelkkaa ahdistelee Bondia lumisessa vuoristossa jossa Kingin öljyputkien päiden on määrä kohdata. Kahakan seurauksena Bond ja Elektra King ovat vähällä hautautua lumeen, mutta Bondin suojaavaksi palloksi muotoutuva takki pelastaa.

"Parahawk"-hyökkääjillä oli liina jossa on erikoinen tunnus. Bakussa Bondin yksityiselle sektorille siirtynyt vanha ystävä Valentin Zukovsky kertoo liinan kuuluvan Venäjän erikoispalvelun Atomivoiman vastaterrorismiyksikölle.

Kytkentä Venäjään on iäkäs tohtori Mikhail Arkov Venäjän atomivoimaministeriöstä. Hän on toimittanut aseita Renardin operaatioon. Arkovia ei enää tarvita, joten hänet ammutaan ja Kingin turvallisuuspäällikkö Davidov astuu hänen tilalleen. James Bond vuorostaan ampuu Davidovin jatkaen siitä mihin tämä lopetti.

Odottaa sotilaallinen lentokuljetus Kazakstaniin, Keski-Aasiaan. Sotilaat odottivat Davidovia jonka he tuntevat, mutta tyytyvät Bondiin koska hänellä on "rasva" eli urheilukassillinen uusia lenkkitossuja (jääköön merkki mainitsematta) mukanaan.

Kazakstanissa odotetaan tohtori Arkovia, jota he eivät entuudestaan tunne, joten Bond pääsee sisään. Siellä puretaan vanhoja ydinaseita. Ydinaseiden purkupaikan paikallinen silmänilo on aluksi viileältä vaikuttava tohtori Christmas Jones jonka kanssa Bond seikkailee jatkossa enemmänkin.


Renard : "Teloitettavana 
olemiseen kyllästyy."

Bond menee ydinohjuksen laukaisusiiloon jossa Renard on hankkimassa plutoniumia ydinohjuksen taistelukärjestä. Renard odotti Davidovin tulevan hakemaan häntä, mutta saa kuitenkin miehineen yliotteen ja pääsee pakenemaan paikalta irroitettuaan GPS-paikantimen ydinaseesta.

Renard tunnusti olleensa se lasertähtäinmies joka varmisti että Bond saa Sir Robertin rahat sveitsiläisestä pankista. Renard tuntui tietävän yllättävän paljon Bondin viimeisistä vaiheista. Hän mm. tiesi että Bond on loukannut olkapäänsä. Tästä sikiää Bondin mielessä epäilys että Renard on saanut tietoja Elektralta jonka kanssa Bond on jo ehtinyt muhinoida.

Renard räjäyttää lähtiessään ydinohjuksen laukaisusiilon, mutta Bond ja Christmas Jones pääsevät nippa-nappa suojaan. Renard lentää pois Bondin tuomalla lentokoneella plutonium mukanaan.


Elektra King isästään
antaessaan lahjan M:lle :

"Hän puhui usein 
kuinka myöntätuntoisesti 
annoitte hänelle neuvoja 
...
parhaista toimintatavoista 
sieppaukseni aikana."

Elektra King houkuttelee M:n paikalle. Seuraavaksi joku nähtävästi tekee terrori-iskun Kingin öljyputkea vastaan.

Bond ja Christmas Jones lähtevät purkamaan tarkkailuvaunussa kohti öljyterminaalia kulkevaa pommia. Christmas Jones toteaa putkessa että taktisessa fissiolaitteessa on vain puolet plutoniumista. He antavat pelkän sytyttimen räjähtää ja 50 metriä öljyputkea tuhoutuu.

Muut luulevat että pommissa oli jotakin vikaa ja että Bond ja Christmas ovat kuolleet. Räjähdyksen tehtävä on salata plutoniumvarkaus. Elektra King on jatkossa epäilysten ulkopuolella sillä miksipä hän olisi iskenyt omaa öljyputkeaan vastaan. Elektralla ei enää ole aihetta salata lähipiiriltään todellista rooliaan tapahtumien takapiruna.

M viedään vangiksi Istambulin Neidon torniin. Hänellä on mukanaan ydinaseen paikanninkortti jonka sai Bondilta. Tarvittavan pariston hän saa kellosta josta vangitsijat antavat hänen mielellään seurata tuntien vääjäämätöntä kulumista.

Valentin Zukovskyn kaviaaritehdas sijaitsee Kaspianmeren rannalla. Sinne hän ajelee valkoisen Rolls Roycensa kyydissä. Häntä jo odottavat James Bond ja Christmas Jones.


Zukovsky Bondille :

"Sinä minun tehtaani tuhosit!
Sitten upotit Rolls-Royceni
ja nyt yrität hukuttaa minut.
Omaan kaviaariini!"

Samalla pahikset ovat päättäneet pistää poikki suhteensa Zukovskyyn koska eivät häntä enää tarvitse. Pari helikopteria alkaa tuhota kaviaaritehdasta sahojen kanssa. Bond ampuu yhden alas BMW:n ohjuksella, mutta toinen helikopteri sahaa pian hänen autonsa kahtia. Zukovsky yrittää paeta veden päälle rakennetulta tehtaalta Rollsilla Christmasin kanssa, mutta tie on sahattu poikki ja Rolls putoaa veteen.

Bond arvaa että Zukovskyn ja Elektra Kingin välillä on yhteys ja kiristää kaviaarialtaaseen hukkumassa olevalta Zukovskyltä tietoja. Bond saa kuulla Zukovskyn sukulaisesta joka palvelee laivastossa.

Zukovskylle työskennellyt herra Harkko on petturi. Harkon ansiosta Bond joutuu vastapuolen vangiksi. Istambulin Neidon tornissa hänet istutetaan vanhaan kidutuspenkkiin jossa hänen on määrä vetää viimeinen varvinsa, one last skrew. Hädän hetkellä Zukovsky saapuu etsimään sukulaistaan ja viimeisillä voimillaan ampuu kävelykeppikiväärillään Bondin kahleen auki.

Renardin varsinainen idea on sellainen että koko Istambul tuhotaan. Tämä tekee venäläisten 3 kilpailevaa öljyputkea käyttökelvottomiksi. Tarvitaan sukellusvene jossa on ydinreaktori. Tuohon ydinreaktoriin Renard aikoo syöttää varastamansa plutoniumin niin että koko helahoito räjähtää.

Viktor III -tyyppisen sukellusveneen Renard on tilannut Valentin Zukovskyltä jonka sukulainen on sen kapteeni. Miehistö luulee että kyse on vain lastin kuljetuksesta ja syö ilomielin aterian jonka jälkeiseltä ruokalevolta se ei enää nouse. Renard kuolee operaatiossa itsekin, mutta hän ei enää välitä, kuolee kuitenkin. Olkoon tämä nimeltään vaikkapa käänteinen Tukholman syndrooma. Elektra King sai kaappaajastaan henkisen yliotteen.

Hyvinhän siinä sitten lopuksi käy. Sukellusvene tuhoutuu, mutta Istanbul ei. Lopussa lämpökameran kuvassa näyttää siltä kuin James Bond ja Christmas Jones makaisivat päällekkäin, mutta Q:n seuraaja tietää että tämä on vain tietotekniikassa tavallista aiemmin esiintyvä "vuosi 2000 -ongelma".


007 Christmas Jonesille :

"Olin väärässä suhteesi.
Luulin että joulu tulee 
vain kerran vuodessa."

Elokuvaan liittyvät pienoismallit:
# Nimi, merkki, malli Dioraaman roolihenkilöitä ...
#04 BMW Z8  
Enkku malleja:
#82 Q-Boat (vene)  
#87 Parahawk (liitäjä)  
#98 Rolls-Royce Silver Shadow II  
#116 Lada Niva  

Elokuvan mallit