Octopussy
( 1983 )

Edellinen Elokuvan mallit Polvi: #2 Seuraava
# "James Bond" Vuosi Ohjaaja Elokuvan suomalainen nimi Elokuvan roolihenkilöitä
13. Roger Moore 1983 John Glen "Octopussy - mustekala" Octopussy (Maud Adams), Kamal (Louis Jourdan), Magda (Kristina Wayborn), Gobinda (Kabir Bedi), Orlov (Steven Berkoff), mustalaiskaksoset (David ja Anthony Meyer), Gogol (Walter Gotell), Vijay (Vijay Amritraj), Sadruddin (Albert Moses), Fanning (Douglas Wilmer), Lenkin (Peter Porteous), Colonel Toro (Ken Norris)

Octopussy on se nainen joka on kaiken takana, kuten Matti ja Teppo hyvin tietävät.

Octopussyn toimialoja ovat laivaus, hotellit, karnevaalit ja sirkus. Hän harrastaa myös salakuljetusta ja hänellä on jopa oma naisista koostuva armeija. Lemmikkieläimenä pienehkö mutta myrkyllinen mustekala, kuinkas muuten.


Elokuvan varsinaiseen juoneen liittymättömässä alkuosassa James Bond seikkailee lämpimässä latinalais-amerikkalaisessa maassa. Hän ajaa Range Rover avomallilla hevosvaunua vetäen ratsastuskilpailujen parkkipaikalle.

Range Roverin kärryn takaa näkyy hevosen takaselkää ja punaisella nyörillä sidottu häntä. Hevoskilpailuissa on sotilaita, koska ne pidetään sotilastukikohdan lähellä.

Bondin naispuolinen avustaja on kilpailujen yleisön joukossa. Fidel Castrolta näyttävä sotilasjohtaja kurkistelee häpeämättömästi sisään sankarittaremme avoimesta kaula-aukosta.

Bondin kohde on se sotilastukikohta. Hän kääntää takkinsa muuttuen sulavasti siviilistä upseeriksi. Naispuolinen avustaja tuo hänelle henkilökortin ja viikset. Näin Bondista tulee Colonel Luis Toro jolle tarvittavat ovet avautuvat.

Luis Toroksi tekeytyvä James Bond oikealle Luis Torolle:

"Onpa tämä yhteensattuma. Teidänkin nimenne on Toro."

Lentokonehallissa Bond yrittää asettaa räjähdyspanoksen erään hävittäjältä vaikuttavan koneen nokan sisään. Tässä vaiheessa hänen onnensa kuitenkin loppuu. Oikea Luis Toro saapuu paikalle ja ovathan miehet kuin kaksi marjaa. Bond pidätetään ja viedään kuljettavaksi pois avolava-autolla.

Naispuolinen avustaja lähtee valppaana seuraamaan vankikuljetusta Bondin perävaunullisella Range Roverilla. Hän vetää sotilaiden huomion puoleensa naisellisia avujaan esitellen. Bondia vahtii avolavan takaosassa kaksi laskuvarjosotilasta joista Bond pääsee kätevästi eroon laukaisemalla vauhdissa näiden varjot. Pian Bond on naisen kanssa Range Roverissa ja vankikuljetusauto suistuu tieltä.

Uhka ei kuitenkaan ole vielä ohi. Bond eroaa naispuolisesta avustajasta toivottaen jälleentapaamista Miamissa. Hän menee perävaunuun ja irrottaa sen vetoautosta. "Hevosen" takaosa nousee ylös, paljastuen hämäykseksi. Hevosenkuljetusvaunusta purkautuu tielle pieni suihkukone jossa kuljetusta varten on ylöspäin taittuvat siivet.

Bond nousee ilmaan Acrostar -suihkarilla. Tukikohdasta laukaistaan konetta kohti Rapier -ilmatorjuntaohjus. Bond pakenee ohjusta lentäen huimapäisesti sen lentokonehallin läpi jossa hän yritti asettaa pommin hävittäjään. Bond pääsee täpärästi ulos hallista ennen ovien sulkeutumista, mutta Rapier-ohjus ei. Näin Bond siis kuitenkin onnistui tuhoamaan maalina olleen hävittäjän ja vieläpä koko lentokonehallinkin.

Ohjuksen väistely kulutti polttoainetta joten kaivataan täydennystä. Bond laskeutuu tielle ja rullaa bensa-aseman mittarille koneen siivet yläasennossa pyytäen palvelua "Tankki täyteen"!


Varsinaisen juonen kehittely alkaa Itä-Berliinistä. Sirkuksen klovni pakenee hallussan arvokkaalta vaikuttava Fabergén muna. Häntä takaa-ajavat identtiset mustalaiskaksoset heittävät veitsen selkään, mutta klovni onnistuu ennen kuolemaansa etenemään Britannian suurlähettilään asunnolle saakka.

Klovnin Briteille tuoma Fabergén muna on väärennös, mutta klovni oli aito Brittien agentti, 009, joka toimi salaisessa operaatiossa Löytö. Kuin sattumalta aito Fabergén muna on samalla myynnissä Lontoossa Sotheby's huutokaupassa, jo neljäs tänä vuonna!

James Bond 007 saa tehtäväkseen jatkaa Itä-Saksassa kuolleen 009:n työtä, apunaan aluksi taideasiantuntija Jim Fanning. Huutokauppaluettelo vihjaa että myyjänä on nainen. Fanning arvelee että tavara tulee Venäjältä. Kyse on luultavasti länsivaluutan hankkimisesta NL:oon ulkomailla tapahtuvan toiminnan kustannuksien kattamiseksi.

Kenraali Orlov :

"Briteillä on vain nimellinen armeija."
...

"Länsi on paheellinen ja jakautunut. Se ei uskalla ottaa ydiniskun riskiä."

Moskovassa saamme tutustua NL:n ylimpään johtoon. Puhemies Breznev nähtävästi johtaa kokousta, vaikka hänen nimeään ei mainita. Maltillinen kenraali Gogol esittelee raporttiaan ja suosittaa liennytystä. Kokoukseen osallistuu kuitenkin myös varsinainen haukka, kenraali Orlov.

Kenraali Orlovilla on Itä-Saksassa komennossaan 31 divisioonaa, mukaanlukien 11 panssaridivisioonaa. Kaikkiaan Orlov on sitä mieltä että neukuilla on länsimaita vastaan Keski-Euroopassa ylivoima suhteessa 10:1, joka uuden Kutuzov-tietokoneen mukaan takaa hyökkäyksen voiton viidessä päivässä vastapuolen kaikkia mahdollisia puolustusasetelmia vastaan. Orlovin mielestä nyt olisi hyökkäyksen eikä aseistariisunnan aika.

Orlov jää kokouksessa yksin äärimmäisine mielipiteineen, mutta hänellä on myös pientä sivubisnestä jolla hän epävirallisesti pyrkii ajamaan sotilaallisia päämääriään. Tapaamme hänet Kremlissä, aarteita sisältävässä Kansallisessa taideaitassa josta vastaa toveri Lenkin. Lenkin on huolissaan koska tietää kahden päivän kuluttua edessä olevasta yllätysinventaariosta. Väärennetty Fabergén muna on menetetty matkan varrella Itä-Saksassa ja aito muna on jo Lontoossa huutokaupattavana. Kahdessa päivässä ei pysty väärentämään uutta munaa. Huutokauppaan lähetetty muna on saatava takaisin ettei tovereiden bisnes paljastu.

Jim Fanning : "Oletko tullut hulluksi?"

James Bond : "Katsotaan miten paljon hän sitä haluaa."

Lontoo, Sotheby's, Tsaari Nikolain Moskovassa vuonna 1897 omistaman Fabergén munan huutokauppa. Tarjoukset alkavat £150.000, Fanning arvelee hinnaksi muodostuvan korkeintaan £300.000. Yleensä myyjänä esiintyvä "kyseenalainen kaveri" Kamal Khan on tällä kertaa kuitenkin erikoisen kiinnostunut ostamaan, saaden neuvoja seuraansa liittyneeltä pitkänhuiskealta vaalealta naiselta.

Jim Fanningin kauhuksi James Bond alkaa tehdä munasta tarjouksia kilpaa Kamal Khanin kanssa. Bond tarjoaa munasta kahdesti, korottaen tarjouksen - munaa omassa kädessään tutkittuaan - jopa hintaan £475.000. Kamal Khanin on tarjottava pöyristyttävät £500.000 voittaakseen tarjouskilpailun. Jim Fanning näyttää huonovointiselta, mutta Bond toteaa viileästi: "Hänen täytyi ostaa se". Huutokaupan jälkeen Khan seurueineen lähtee Mercedes-Benz 600:lla Heathrow:n lentokentälle josta lentää Intian Delhiin.

Päällikkö M James Bondille :

"Allekirjoita kuitti munaa vastaan ennen kuin menet. Se on hallituksen omaisuutta."

Omiensa joukossa Bondille koittaa tilinteon hetki. Miten 007 perustelee käytöksensä?

Bondin esimies M saa kuulla että 007 vaihtoi huutokaupassa myydyn munan sitä kädessään pidellessään hallussaan olleeseen väärennökseen niin että aito muna onkin nyt Bondilla ja Kamal Khan on huutanut väärennöksen. Bond arvaa että vastapuoli ei halua julkisesti valittaa väärennetystä Fabergén munasta - tai ylipäätään puhua yhtään mitään sellaisesta mahdollisuudesta että liikkeellä voisi olla väärennöksiä.

Väärennettu muna ilmeisesti matkaa inventaariota varten Kremlin taidevarastoon jossa sitä luullaan aidoksi, mutta Kamal Khanille karu totuus lie paljastunut nopeasti. Bond lähtee Intiaan koska Khan epäilemättä haluaa aidon munan takaisin.

Intiassa tapaamme Universal Exports -peiteyrityksen erikoislähetin. Vijay oli todellisessakin elämässä nimeltään Vijay ja maineikas urheilija (toiminee nykyisin urheilukommentaattorina). Saamme tietää että Kamal Khan on karkotettu afgaaniprinssi ja asuu kukkulalla Monsuunipalatsissa. Hänet voi tavata klubilla lautapelin merkeissä.

Bond tapaakin Khanin seurueen noppapelin ääreltä ja paljastaa hallussaan olevan aidon Fabergén munan. Varmuuden vuoksi Bond ärsyttää Khania vielä lisää paljastamalla tämän huijaavan noppapelissä. Khanin kookas adjutantti Gobinda esittelee sormivoimiaan murskaamalla isäntänsä erityisen onnekkaiksi säädetyt nopat jauhoksi kourassaan.

Klubista poistuttaessa alkaa huikea takaa-ajo Tuk Tuk -takseilla kaupungin kapeilla kujilla. Gobinda ja kumppanit yrittävät nitistää Bondin, mutta Vijayn riksamopo ei olekaan mikä tahansa kinneri. Vijay ja Bond pääsevät suojaan. Apua on myös klubilla ansaituista voittorahoista joita heitellään väkijoukkoon takaa-ajajien tien tukkimiseksi, "easy come, easy go"!

Q Vijaylle, Bondiin viitaten :

"Älä annna hänen opettaa sinulle pahoja tapoja."

Intiassa toimii oma Q-osasto jossa mm. kehitellään klassista fakiirin köysitemppua. Fabergén munan sisällä olevan kuninkaallisten postivaunujen pienoismallin sisään tekniikan nero Q asettaa pienen mikrofonin ja seurantalaitteen jonka suunnan Bond näkee Seiko-rannekellostaan.

Kamal Khanin vaalea seuralainen neiti Magda saapuu Bondin hotelliin tekemään vaihtokauppaa. Neiti Magda välittää Kamal Khanin näkemyksen jonka mukaan Bond saa pitää henkensä jos luovuttaa heille aidon munan.

Yhteisen muistorikkaan yön jälkeen Bond antaakin neiti Magdan poistua munan kanssa. Khan ei kuitenkaan tyydy tähän, vaan lisäksi Gobinda kolkkaa Bondin ja hänet viedään "vieraaksi" Monsuunipalatsiin lukitun oven ja kaltereilla varustetun ikkunan taakse. Jatkossa hänestä aiotaan pumpata tiedot ulos kemikaalien avulla pysyvistä aivovaurioista välittämättä.

Bond syövyttää ikkunan kalterit poikki Q-osaston täytekynän sisällöllä ja vapautuu vankilastaan. Samoihin aikoihin Monsuunipalatsiin saapuu punainen NL:lainen helikopteri josta astuu ulos kenraali Orlov. Bond yrittää salakuunnella herrojen keskustelua Fabergén munan sisällä olevan mikrofonin avulla. Hän saa tietää että seuraava tärkeä etappi on Karl-Marx-Stadt.

Monsuunipalatsi on korujen väärennyspaja. Orlov hankkii aidot korut Kremlistä, niistä tehdään Lenkinin ohjeiden mukaan kopiot Monsuunipalatsissa, kopiot alkuperäisten tilalle Kremliin ja aidot salakuljetetaan länteen myytäviksi.

Keskustelun lopuksi päättäväinen kenraali Orlov murskaa pistoolinperällä lyöden Kamal Khanin silmien edessä aidon Fabergén munan, luullen sitä väärennökseksi jonka menetys Itä-Saksassa aiheutti niin paljon harmia. Kamal Khan on ilmeisesti ollut liian kaino kertomaan miten huutokaupassa oikeasti kävi.

Murskatun munan sisältä paljastuu miniatyyrielektroniikkaa jota Venäjän tsaarilla tuskin oli käytettävissään vuonna 1897. Kamal Khan arvaa että Bondilla on näppinsä pelissä. Gobinda toteaa Bondin karanneen huoneestaan. Kamal Khan käynnistää "tiikerin" metsästyksen arvellen että Bond ei voi olla kaukana Monsuunipalatsista jota ympäröi melko laaja ja vaikeakulkuinen maasto.

Bond kahlattuaan joelle ja paettuaan metsästystä turistien veneeseen turvaan:

"Matkustan säästöluokassa."

Bond joutui salakuuntelunsa päätteeksi Monsuunipalatsissa vahingossa uudelleen lukkojen taakse, mutta ei paljastunut. Hän pääsee palatsista ulos tekeytymällä kuolleeksi. Kaksi korujen kopioijaa on ilmeisesti käynyt jo tarpeettomiksi ja heidät on ripustettu lihakoukkuihin.

Koruseppien ruumiit on tarkoitus heittää kangaspusseissa palatsin ulkopuoliselle kaatopaikalle. Bond asettuu toisen ruumiin tilalle kangaspussin sisään ja pääsee näin poistumaan Monsuunipalatsista. Ruumiit ajetaan ulos jeepin kyydissä.

Kamal Khanin johtamasta metsästysseurueesta Bond selviytyy pakenemalla joelle länsimaisia turisteja kuljettavaan veneeseen jonne metsästäjät eivät uskalla ampua.

Bond näki neiti Magdan vartaloon tatuoidun erikoisen mustekalan kun tämä käväisi ehdottamassa vaihtokauppaa "muna hengestänne" ja keräämässä sisältöä muistojensa albumiin. Paikallinen agentti Sadruddin tietää että kyseessä on Blue Ringed Octopus, Genus Hapalochlaena, "sign of an old secret order of female bandits and smugglers". Bondin on aika vierailla Octopussyn kelluvassa palatsissa, saarella joka on sallittu vain naisille.

Bond saapuu saarelle salaa krokotiili-aluksella, mutta Octopussy näkyy jo odottavan häntä. Octopussyn varallisuus ja ammatti lienee isän, majuri Dexter Smythe, peruja. Sodan aikoihin agenttihommia tehnyt isä kähvelsi valtiolta arkullisen kultaa ja parikymmentä vuotta myöhemmin James Bondin oli määrä pidättää hänet. Bond antoi isälle 24 tuntia aikaa järjestää asiansa jonka isä käytti tekemällä itsemurhan.

Octopussy ei kuitenkaan ole Bondille katkera, vaan katsoo että isä sai kunniallisen perääntymistien koska vältti sotaoikeuden. Isän jälkeen Octopussy ryhtyi salakuljetusalalle Hong Kongissa. Valeorganisaatiokseen hän herätti henkiin vanhan Mustekalakultin. Octopussy ei oman näkemyksensä mukaan ole rikkonut mitään Britannian lakia, eikä salakuljetus vieraissa maissa kuulu Mi6:n työsarkaan.

Kamal Khan on tietoinen Bondin oleskelusta Octopussyn saarella. Hän haluaisi saattaa kesken jääneen metsästyksensä päätökseen, mutta ei voi avoimesti toimia Octopussyn määräystä vastaan. Niinpä hän lahjoo häneen liittymätöntä paikallista väkeä hyökkäämään saarelle ja likvidoimaan James Bondin. Kolmen aggressorin joukossa on 2-teräistä käsisirkkeliä käyttelevä käsityöläinen. Nämä vekkulit tappavat ensin Vijayn joka pitää vahtia rannalla ja uivat sitten naisten saarelle.

Huonosti olisi Bondin käynyt ellei kostean käsisirkkelin terästä putoava vesipisara olisi paljastanut hyökkääjiä. Octopussyn myrkyllinen mustekalakin saa osallistua voimainkoitokseen, se nähtävästi tukehduttaa erään hyökkääjistä liimautumalla tämän kasvojen peitoksi.

Bond poistuu lopulta saarelta krotiilialuksella. Ilmeisesti on ymmärrettävä niin että tuo krokotiilialus on niin kehittynyt versio että se ottaa osaa Bondin ja erään hyökkääjän väliseen taisteluun vedessä, varmistaen Bondin voiton? Octopussy jäänee kuitenkin siihen käsitykseen että Bond kuoli viimeistään "krokotiilin" hyökkäyksessä.

Bond matkustaa Berliiniin jossa hän tapaa esimiehensä M:n. Brittiherroja askarruttaa miksi neukkujen kenraali Orlov osallistuu korujen väärentämiseen ja salakuljetukseen. Bond siirtyy Itä-Berliiniin uuden henkilöllisyyden turvin. Hän on olevinaan Charles Moreton, teollisuuden edustaja Leedsistä, tutustumassa Itä-Saksan huonekalutehtaisiin. Oikeasti hän etsii Octopussyn sirkusta.

Sillävälin Moskovan taideaittaan tulee vieraita, kenraali Gogol ja toveri Borchoi, Eremitaasin kuraattori Leningradista! Lenkinillä on nyt paljon selitettävää sillä asiantunteva toveri Borchoi huomaa muutamalla silmäyksellä että esim. Romanovin tähti on väärennös.

Autuaallisen tietämättömänä Moskovan suunnalta päälle kaatuvista ongelmista kenraali Orlov ihailee aitoa Romanovin tähteä rautatievaunussa Itä-Berliinissä. Siellä kätketään suuri määrä aitoja koruja sirkustykin jalustaan tarkoituksena salakuljettaa ne rajan yli länteen. Tai näin asia ainakin esitetään Octopussylle ja Magdalle.

Naisten tietämättä aidot korut sirkustykin jalustassa vaihdetaan sadan kilotonnin ydinlataukseen jossa on aikasytytin. Orlovin idea on räjäyttää ydinräjähde amerikkalaisessa sotilastukikohdassa niin että sitä luullaan jenkkien omaksi mokaksi. Venäjää ei voi syyttää, ei voida havaita mitään ohjusiskua. Turvaetäisyys on 30 kilometriä.

Tällainen paljon ihmishenkiä vaativa "ydinaseonnettomuus" oletettavasti tekisi jenkkien ydinaseista Saksassa hyvin epäsuosittuja ja se helpottaisi NL:n panssarikiilojen etenemistä Keski-Saksan alangolla jossa ne ovat vain ydinasein pysäytettävissä.

Orlov pettää Octopussyn toisellakin tavalla mustalaisen avustuksella. Tästä petoksesta eivät liene myöskään Kamal Khan ja Gobinda tietoisia. Orlov nimittäin ottaa aidot korut junanvaunusta oman virkamersunsa tavaratilaan. Ehkä hän aikoo palauttaa ne Kremliin? Korujen arvoksi mainitaan 300 miljoona dollaria.

Sirkusjuna lähtee Feldstadt -nimiseen USA:n tukikohtaan jossa on seuraava näytäntö.

Kenraali Gogol : "Senkin varas. Häpeäksi univormulle."

Kenraali Orlov : "Kyllä. Mutta huomenna ...
olen Neuvostoliiton sankari."

Bond on jo nitistänyt yhden mustalaiskaksosista ja pukeutunut samanlaiseen punapaitaiseen asuun. Bond yllättää kenraali Orlovin junanvaunussa, mutta Orlov pääsee pakoon. Bond ottaa Orlovin virkamersun ja yrittää tavoittaa sirkusjunan. Renkaat puhkeavat ja irtoavat vanteilta jonka jälkeen Mersu siirtyy kiskoille. Vaihteen jälkeen Bond pääsee Mersulla junan vierelle, asettaa sateenvarjon kaasulle, kapuaa mersun kattoluukusta ulos ja nousee junaan.

Orlovin virkamersu törmää vastaantulevaan junaan ja lentää jokeen. Kenraali Gogol saa haltuunsa joesta nostetun Mersun tavaratilassa olevat korut. Orlov ajaa Volgalla rajalle ja yrittää juosta sirkusjunan kiinni. Kenraali Gogol saapuu kuitenkin paikalle helikopterilla ja Orlov ammutaan konetuliaseella rautatiekiskoille rajavyöhykkeellä ennenkuin hän pääsee junaan. Orlov kuolee siinä uskossa että hänestä tulee Neuvostoliiton sankari kun Saksan puolustus romahtaa jenkkien ydinaseiden poistuessa.

Bond joutuu liikkuvassa junassa taistelemaan Gobindan ja toisen mustalaisen kanssa. Mustalainen on erikoisen ärtyisä koska tajuaa Bondin tappaneen kaksosveljensä. Bond ja mustalainen putoavat junasta ja selvittelevät välinsä metsämajalla lopullisesti. Mustalaisen syy, pitikö mennä tappamaan 009?

Elokuvan loppuhuipennus tapahtuu USA:n tukikohdassa - 120th Tactical Fighter Wing - jossa Octopussyn sirkus esiintyy. Bond liftaa metsästä ihmisten ilmoille. Alkaa olla kiire, joten Bond ottaa käyttöönsä puhelinkopin hänen edestään varaavan naisen Alfa Romeon. Poliisit lähtevät pian varastetun auton perään moottoripyörällä ja valkovihreällä BMW-poliisiautolla.

Kamal Khan ja Gobinda ovat hyvin tietoisia siitä että heidän täytyy ehtiä vähintään 30 km etäisyydelle ennenkuin pommi räjähtää. Heillä on aikaa puolisen tuntia. Niinpä he liukenevat sirkusnäytöksestä tekosyyn avulla ja poistuvat ruskealla Mersulla. Naiset eivät tiedä pommista mitään, vaan luulevat että sirkustykin jalustassa on edelleen salakuljetettavia koruja.

Sotilastukikohdan porttivahti radioon :

"Joku hullu punaisessa paidassa meni läpi varastetulla autolla. Haluaa komentajaa."

Bondilla on sotilastukikohdassa tiettyjä vaikeuksia saada sanomansa perille. Hän tulee poliisiautojen pillit soiden takaa-ajamana, ajaa portin läpi, joutuu pakoilemaan sirkusalueella, vaihtaa ylleen pellen asun että pääsee sirkustelttaan.

Bond yrittää pellen asussa saada tukikohdan komentajan uskomaan että sirkustykissä on pommi, heikolla menestyksellä.

Pellen asuun pukeutunut Bond Octopussylle :

"Kamal ja Orlov pettivät sinut. Näin heidän kantavan korut junasta."

Francisco The Fearless, inhimillinen kanuunankuula, haluaisi esiintyä sirkustykkinsä kanssa, mutta tällä kertaa hänen ohjelmanumeroaan häiritään.

Bond tempaa käteensä palokirveen ja yrittää sillä rikkoa sirkustykin jalustan lukon, mutta väentungoksessa häiriköivältä pelleltä otetaan nopeasti kirves pois.

Ratkaisijan rooliin astuu Octopussy joka ampuu jostakin evakuoimallaan aseella lukon rikki. Nyt kaikki näkevät että sirkustykin jalustassa on tosiaan jotakin kummallista. Bond ehtii vetää pommin sytyttimen ulos viime hetkellä.

Näin on ydinaseen räjäytys Länsi-Saksassa estetty, mutta Kamal Khan ja Gobinda ovat edelleen vapaalla jalalla, matkalla Intiaan.

Kamal Khan tietää että hänen asemansa Monsuunipalatsissa on kestämätön. Niinpä hän aikoo häipyä sieltä Gobindan kanssa. Hänellä on mm. rahojen painolaattoja joilla voi tehdä omaa rahaa. Samaan aikaan Octopussy on kuitenkin naisineen hyökkäämässä Monsuunipalatsiin. Myös senioriagentti Q osallistuu hyökkäykseen kuumailmapallolla.

Octopussy on käärmeissään siitä että Kamal Khan olisi jättänyt hänet kuolemaan ydinräjähdyksessä. Asia ei kuitenkaan puhumalla parane, hän joutuu vangiksi. Kamal Khan ja Gobinda pakenevat vankinsa kanssa hevosilla vanhan 2-moottorisen potkurilentokoneen luo. James Bond ehtii myös hypätä koneen päälle ennen sen nousua ilmaan. Hän onnistuu sammuttamaan koneen toisen moottorin. Bond ja Gobinda käyvät taistelua lentokoneen katolla, Gobinda putoaa.

Bond keinottelee itsensä matkustamoon samalla kun Kamal Khan joutuu laskeutumaan tasahuippuisen vuoren päälle. Matka ei riitä pysähtymiseen, Bond ja Octopussy hyppäävät koneesta ulos viime hetkellä, kone putoaa jyrkänteeltä ja Kamal Khan tuhoutuu koneen mukana.

Loppunäytöksenä näemme Octopussyn naisenergialla toimivan, soudettavan laivan.

Elokuvaan liittyvät pienoismallit:
# Nimi, merkki, malli Dioraaman roolihenkilöitä ...
#23 Mercedes-Benz 250SE  
#29 Tuk Tuk Vijay  
#46 Willys Jeep M606  
Enkku malleja:
#66 BMW 518 (länsi-saksalainen poliisiauto)    
#73 Alfa Romeo GTV6    
#90 Acrostar mini-jet   Korkea kotelo
#99 Range Rover convertible   Pitkä kotelo
#114 Austin FX4 taxi    
#121 Volga M24    

Elokuvan mallit