From Russia with Love
( 1963 )

Edellinen Elokuvan mallit Polvi: #1 Seuraava
# "James Bond" Vuosi Ohjaaja Elokuvan suomalainen nimi Elokuvan roolihenkilöitä
  2. Sean Connery 1963 Terence Young "Salainen agentti 007 Istanbulissa"

Elokuvan alussa näemme miten Dartmoorin vankilasta vuonna 1960 paennut murhaaja Donald Grant kuristaa rannekellon nupista esiin vedettävällä vaijerilla James Bondin näköisen harjoitusvastustajan SPECTRE:n harjoitusleirillä.

Grant siis oletettavasti tunnistaisi oikean James Bondin helposti.

Vuonna 1963 valmistuneessa James Bond
-elokuvassa agentti 007 seikkailee 
Istanbulissa.
Rikollisjärjestö SPECTRE houkuttelee 
Bondin ansaan käyttäen syöttinä 
venäläistä Lektor-salakirjoituskonetta, 
jota brittien salainen palvelu himoitsee.
Elokuvassa vilahtava laite muistuttaa 
lähinnä pientä kirjoituskonetta. Enigman 
kaltaiset salauskoneet säilyivät joissakin
maissa käytössä aina 1990-luvulle asti.

Salausmenetelmät, 2003 Petteri Järvinen

SPECTRE haluaa Lektor -nimisen venäläisen salauslaitteen. Salakirjoittaminen ja koodin murtaminen tosin menevät iloisesti sekaisin, mutta kyseessä on nimenomaan pieni salauslaite, ei täysin tuntemattomien koodien murtamiseen tarkoitettu laite.

Järjestön operatiivi #5, tshekkiläinen shakkinero Kroonsteen on laatinut täydellisen suunnitelman. Suunnitelman toteuttaminen annetaan tehtäväksi operatiiville #3, joka on Neuvostoliiton SMERSH:in entinen operaatiopäällikkö eversti Rosa Klebb.

Ideana on uskotella Briteille että Istanbulissa kryptografian parissa työskentelevä venäläinen nainen on ihastunut Salaisen agentin James Bondin arkistokuvaan ja on halukas loikkaamaan länteen. Tuomisenaan hänellä olisi Lektor. Tämä aivan ilmeisesti on ansa, mutta shakkineron logiikan mukaan britit tarttuvat syöttiin juuri siksi.

Klebb värvää houkutuslinnuksi NL:n Istanbulin konsulaatissa työskentelevän Valtion Turvallisuuspalvelun korpraalin Tatiana Romanovan, jolla ei ole mitään syytä epäillä etteikö eversti Klebb edelleen olisi NL:n palveluksessa. Klebb vannottaa Romanovaa vaikenemaan tästä projektista koska sen salaisuusaste on korkeampi kuin mitä on Romanovan esimiesten turvallisuusluokitus.

Tatiana Romanova ei ole varsinainen vamppi, mutta paineen alla hän voi luvata narrata miestä menestyksellisesti jos tämä on "kind and kulturnyj".
James Bond:
"En tiedä paljon 
kryptografiasta."

Mi6 lähettää James Bondin Istanbuliin kuten SPECTRE on tarkoittanutkin.

Välineistöpäällikkö Q suorittaa tässä elokuvassa ensiesiintymisensä. Q -osasto on valmistanut tavallisen näköisen salkun joka tulee agenttien käyttöön.
James Bond kommentoi 
uutta salkkuaan:
"Epämiellyttävä joululahja.
En varmaan tarvitse tätä 
tähän toimeksiantoon."

Salkkuun on piilotettu ammuksia, heittoveitsi, koottava AR7 tarkka-ampujan kivääri cal .25, infrapunatähtäin, 50 kultarahaa ja talkkipurkiksi naamioitu kyynelkaasupanos joka laukeaa silmille jos salkun avaa väärin.

Kuten tavallista, James Bond tarvitsee juuri niitä erikoisvarusteita joiden kanssa hänet matkaan lähetetään.
Miss Moneypenny ojentaa Bondille 
lentolipun ja he keskustelevat:

- Minä en ole koskaan ollut Istanbulissa.
- Etkö ole koskaan ollut Istanbulissa?
 Jossa kuunvalo Bosporuksella on niin 
 vastustamaton?
- Ehkä veisit minut sinne joku päivä.
 Olen jo yrittänyt muita konsteja.
- Rakas Moneypenny, tiedäthän etten 
 vilkaisisikaan muita naisia.
- Todellako, James?

Istanbulissa Brittien puolta pitää Kerim Bey, T-aseman pällikkö. Hän on nuorena taivutellut tankoja sirkuksen voimamiehenä. Sittemmin hänellä on siunaantunut runsaasti jälkikasvua. Hän johtaa Turkin suurinta perheyritystä ja lähes kaikki työntekijät vaikuttavat olevan hänen poikiaan.

Istanbulissa on aluksi rauhallista. Bulgarialaiset seuraavat Kerim Beyn toimintaa venäläisten laskuun, mutta konflikteja vältetään. Tällainen välirauha ei kuitenkaan sovi SPECTRE:n suunnitelmiin.
Eversti Rosa Klebb:
"Kylmä sota Istanbulissa 
ei säily kylmänä 
paljon kauemmin."

Niinpä Donald Grant tappaa bulgarialaisen joka on seuraillut Kerim Beytä ja saa sen näyttämään Brittien tekosilta. Neukut vastaavat pommi-iskulla joka olisi voinut tappaa Kerim Beyn ellei tyttöystävä olisi vaatinut tätä poikkeamaan tavallisesta aikataulustaan.

Kerim Bey näyttää miten hän pystyy salaa katselemaan NL:n konsulaatin neuvotteluhuonetta Brittilaivaston lahjoittaman periskoopin avulla. Kulku periskoopin luo tapahtuu kaupungin alle rakennetun muinaisen vesisäiliön kautta. Neukkujen neukkarissa on Krilencu jonka Kerim Bey arvaa olevan pommi-iskun takana.

Krilencusta on vaivaa myöhemminkin sillä hän hyökkää mustalaisten leiriin jossa Kerim Bey ja Bond ovat vieraina. Vangiksi jääneeltä hyökkääjältä saadaan tietää että tämänkin hyökkäyksen kohde oli juurikin Kerim Bey.

Kerim Bey tietää missä Krilencu majailee ja haluaa tästä lopullisesti eroon. Kerim Bey ja Bond asettuvat kytikseen ko. residenssin lähelle. Kahden poliisin partio, molemmat Kerim Beyn poikia, käy soittamassa Krilencun ovikelloa pelästyttäen tämän liikkeelle. Kerim Bey tietää Krilencun pakotien joka on rakennuksen seinässä olevassa elokuvamainoksessa Anita Ekbergin suun kuvan kohdalla. Yhdellä laukauksella Kerim Bey kostaa Krilenculle Bondin AR7-kiväärillä, vaikka on haavoittunut käteen mustalaisleirissä käydyssä taistelussa.
Hotellissa Bond löytää vähäpukeisen 
naisen hääsviittinsä sängystä.
- Te siis olette Tatiana Romanova.
- Mutta ystäväni kutsuvat minua Taniaksi.
- Minun kutsuvat minua James Bondiksi.

Tatiana Romanova ottaa yhteyttä "ihastukseensa". Hän osoittaa huomattavia vakoilualan taipumuksia ilmestymällä kutsumatta Bondin hotellihuoneeseen. Pari tutustuu ja viettää yön yhdessä. Samalla hääsviitin sängyn päädyssä olevan peilin takana kamera käy. Donald Grant ja Rosa Klebb kuvaavat parin öiset toimenpiteet kaitafilmikameralla.

Bond haluaa NL:n konsulaatin pohjapiirroksen josta näkyisi Lektor-salauslaitteen sijainti. Tatianan tehtäväksi tulee sellaisen piirtäminen. Piirros on määrä välittää Bondille Pyhän Sofian moskeijassa niin että paria ei nähdä yhdessä.

Valitettavasti venäläisille työskentelevä bulgarialainen seurailee Tatianaa ja huomaa kotelon jonka tämä jätti erään pylvään juurelle. Paikalla on kuitenkin myös Donald Grant joka surmaa bulgaarin ja varmistaa näin että Bond saa kotelon. Bondille kuollut bulgaari jää mysteeriksi. Grant myös pelasti salaa Bondin hengen mustalaisleirissä ampumalla erään hyökkääjän jolla oli hyvä tilaisuus teilata Bond.
Kerim Bey Bondille:
"Sama vanha peli.
Antaa suden maistaa,
sitten pitää sen 
nälässä.
Hän on saanut 
sinut loukkuun."

Tatiana Romanova alkaa vältellä Bondia, ei enää yhteisiä lemmenöitä.

Bondilla on Tatianan tekemä piirros ja konsulaatin virallinen pohjapiirros. Näiden avulla hän paikallistaa Lektorin sijainnin ja samalla varmistaa että Tatianan piirros voi olla oikein.
Lontoossa soitetaan nauhaa 
jossa Romanova ja Bond 
keskustelevat laivalla:
- Dushka, olenko minä 
yhtä kiihottava kuin kaikki 
ne länsimaiset tytöt?
- Kerran M:n kanssa Tokiossa 
meillä oli mielenkiintoinen 
kokemus ...

M hätkähtää, pysäyttää
nauhan ja ilmoittaa että 
Moneypenny voi poistua:
- Kiitos, neiti Moneypenny.

Pari tapaa varovaisesti laivalla jossa sielläkin lienee agentteja seurailemassa tapahtumia. Bondilla on kamera joka toimii myös kelanauhurina. Hän on kuvaavinaan ja kuulustelee samalla Tatianaa nauhoittaen vastaukset jotka välitetään Lontooseen. Tatianan kertoman mukaan Lektorissa on 24 symboli- ja 16 koodinäppäintä.

Edessä on Lektor-laitteen sieppaus. Päivästä on pientä epäselvyyttä, ehkä tahallaan? Tatianalle on uskoteltu että operaatio tapahtuu 14. päivä, mutta jo 13. päivä Bond menee konsulaattiin "anomaan viisumia" ja klo 15 Kerim Bey räjäyttää alhaalta antiikkisesta vesisäiliöstä käsin reiän konsulaatin lattiaan. Myös kyynelkaasua on ilmassa. Kaaoksen turvin Bond löytää Lektor-huoneen ja Tatianan. Pari pakenee räjäytetyn aukon kautta vesisäiliöön ja sieltä Kerim Beyn kanssa jonkin siihen yhteydessä olevan pienen kaupan kautta juuri lähdössä olevalle junalle.

Venäläinen agentti Benz istuskelee kuitenkin (Krilencun kanssa?) rautatieasemalla. Benz tunnistaa Tatiana Romanovan ja haistaa palaneen käryä. Benz nousee kiireesti samaan junaan. Myös Grant on jo junassa.

Bond ja Romanova saavat uuden henkilöllisyyden, he ovat nyt herra David ja rouva Caroline Somerset, häämatkalla. Kerim Beyn suunnitelma on sellainen että juna pysähtyy hetkeksi rajan lähellä, 30 km päässä lentokentästä. Junan konduktöörin on määrä auttaa suunnitelman toteutuksessa.

Kerim Bey paikallistaa venäläisen agentin Benz:in ja estää tätä aiheuttamasta ongelmia, mutta hiukan myöhemmin konduktööri toteaa että sekä Benz että Kerim Bey ovat kuolleet. Arvellaan että he olisivat ampuneet toisensa, mutta arvattavasti tämä on Grantin tekosia. Bond ei edelleenkään ole tietoinen SPECTRE:n Donald Grantista. Juna ei pysähdy Kerim Beyn suunnitelman mukaisesti.

Nyt Bond suuttuu. Arvattavasti Kerim Beyn kuolema pisti hälytyskellon soimaan. Joku pelaa kieroa peliä. Bond kovistelee Tatianaa, mutta tämä ei lupaa kertoa mitään ennenkuin Englannissa, eikä hän sitäpaitsi tiedäkään keiden hyväksi hän oikeasti työskentelee. Tatiana luulee työskentelevänsä venäläisille.

Belgradin asemalla Bond tapaa erään Kerim Beyn pojan jolle junan pysähdystä turhaan odottanut toinen Kerim Beyn poika on soittanut. Tunnussanat vaihdetaan tupakansytytin kädessä. Bond haluaa että joku asema Y:stä tulee hänen luokseen kun juna saapuu Zagrebin asemalle.
Keskustelu ravintolavaunussa:

Bond: Minulle grillattua kampelaa.
   Ja myös vaimolleni.
   Entä teille, Nash?
Nash: Kuulostaa herkulliselta.
   Saammeko kolme annosta?
Bond: Ja pullo Blanc de Blancs 
   -viiniä.
Nash: Minä ottaisin chiantia.
Tarjoilija: Valkoista chiantia?
Nash: Ei, punaista.

Junassa tapahtumia tarkasti seuraava Donald Grant on kuitenkin nopeampi. Hän tietää tunnussanat ja ehtii ensin agenttia vastaan Zagrebissa. Hän hankkiutuu miehestä eroon miestenhuoneessa ja ottaa hänen henkilöllisyytensä esiintyen Bondille kapteeni Nash:inä. Ja hyvin esiintyykin, Donald Grant on varsin uskottava, luonteva ja rento englantilainen.

Ravintolavaunussa Grant kaataa Tatianan juoman ja lasia uudellen täyttäessään sujauttaa mukaan unitabletin. Bond huomaa tämän. Miesten jäätyä kahden Grant selittää hänen suunnittelemansa pakoreitin olevan vain yhdelle henkilölle.
Grant on kolkannut Bondin ja 
hänen todellinen minänsä 
alkaa paljastua kun
Bond tulee tajuihinsa.

Grant: Pysykää paikoillanne.
   Nyt nouskaa polvillenne.
   Pankaa kädet taskuihinne.
   Pitäkää ne siellä.
Bond: Punaviiniä kalan kanssa.
   Olisihan sen jo pitänyt 
   varoittaa minua.

Tunnelma tuntuu ajoittain kiristyvän. Grant kuitenkin selittää ansiokkaasti parhain päin ja onnistuu yllättäen tyrmäämään Bondin.

Grantilla on nyt yliote. Bond luulee ensin että Grant on SMERSH:in asialla, mutta oivaltaa sitten ettei hänellä ole mitään tekemistä neukkujen kanssa. SPECTRE on saanut Mi6:n ja venäläiset tappelemaan keskenään. Grant on aluksi haluton puhumaan, mutta kertoo kuitenkin miten hän on pitänyt Bondia hengissä ja ettei Tatiana tiedä SPECTREstä mitään vaan luulee palvelevansa Äiti-Venäjää.

SPECTREn suunnitelmana on käyttää hotellin hääsviitissä kuvattua filmiä ja väärennettyä kirjettä apuna. Kirjeessä Tatiana muka uhkaa antaa filmin lehdistölle ellei Bond suostu avioon. Lehtiin tulisi otsikko: "Brittiagentti murhaa kauniin venäläisen vakoojan ja tappaa itsensä."

Grant ei ole tietoinen agentin salkun sisällöstä, hän ei ole ehtinyt avata Nash:in salkkua. Grantin kohtaloksi koituu kullan himo. Bond lupaa maksaa kultarahoilla. Bondin yrittäessä ottaa Nashin salkusta kultarahoja Grant aavistaa kieroa peliä ja haluaa avata sen itse. Niinpä Grant saa kyynelkaasupanoksen silmilleen ja junaosastossa käynnistyy totinen taistelu. Grant jo virittelee rannekellonsa kuristusvaijeria mutta salkku pelastaa jälleen, Bond vetää heittoveitsen salkun kyljestä ja iskee sillä Grantia saaden yliotteen.

Bond ja uninen Tatiana poistuvat junasta Grantin itselleen järjestämässä paikassa jossa on kuorma-auto radan kiskoilla. Kuorma-auton kuski odotti Grantia, mutta Bond saa hänet hallintaan.

Vastapuoli tietää kuitenkin jo että jotakin on mennyt pieleen. Helikopteri alkaa ahdistella, sieltä pudotellaan käsikranaatteja. Bond onnistuu ampumaan AR7-kiväärillä helikopterin miestä käteen niin että tämä pudottaa käsikranaatin helikopterin sisään ja kranaatti räjähtää tuhoten helikopterin.

Pako jatkuu nopealla veneellä jossa on mukana runsaasti polttoainetta. SPECTRE:n 3 venettä ajavat takaa, mutta he eivät halua tuhota karkulaisia, he haluavat Lektor-laitteen.

( Elokuvan kuvaus on kesken ... )

Elokuvaan liittyvät pienoismallit:
# Nimi, merkki, malli Dioraaman roolihenkilöitä ...
#40 Citroën Traction Avant Spectre-tappaja Donald "Red" Grant  
Enkku malleja:
#64 Bentley 4¼ Litre Taustakuvassa Sylvia Trench jonka kanssa Bond muhinoi  
#123 Plymouth Savoy taxi    

Elokuvan mallit