Dr. No
( 1962 )

Valikko Elokuvan mallit Polvi: #1 Seuraava
# "James Bond" Vuosi Ohjaaja Elokuvan suomalainen nimi Elokuvan roolihenkilöitä
1. Sean Connery 1962 Terence Young "Salainen agentti 007 ja tohtori No"

Ensimmäinen virallinen Bond-elokuva ei perustu ensimmäiseen Bond-kirjaan "Casino Royale", jonka virallisen filmatisoinnin aika koittaa vasta paljon myöhemmin.

Bond taistelee kiinalaistaustaista Tohtori No:ta vastaan (jossakin kirjassa suomennettu Tohtori Ei:ksi) Jamaikalla. Elokuvan autot ovat tavanomaisia, ilman myöhemmistä elokuvista tutuiksi tulleita salaisen agentin erikoisvarusteita.

Näin jälkikäteen voi vain ihmetellä miten valmis ja rapean kypsä tuote ensimmäinen Bond-elokuva oli jo heti startista lähtien.

Mi6:n päällikön M:n sihteeri miss Moneypenny ja salainen agentti 007 James Bond keskustelevat toimistolla aamuyöllä klo 3:n aikaan.

Miss Moneypenny:
- Et koskaan vie minua illalliselle tämännäköisenä.
- Et vie minua koskaan illalliselle. Piste.

James Bond:
- Veisinhän minä. Mutta M veisi sotaoikeuteen hallituksen omaisuuden laittomasta käytöstä.

Tohtori No on rikastunut ryöstämällä kultaa kiinalaiselta rikossyndikaatilta. Hän työskentelee nykyisin SPECTRE:n hyväksi pienellä jamaikalaisella Crab Key -saarella. Tavallinen konna hän ei ole, vaan omaa huomattavia tieteellis-teknisiä valmiuksia.

Tri No toimii bauksiittikaivoksen suojissa kiinalaisen työvoiman avustuksella. Saarella on myös radioaktiivista ainetta jota käyttäen hän on rakentanut pienen ydinvoimalan. Ydinvoimalaa tri No tarvtsee voimanlähteenä "keikuttaakseen" Floridasta lähteviä jenkkien avaruusraketteja näiden herkillä lähdön ensihetkillä.

Tarkoitus on saada raketin hyrräohjaimet pois tasapainosta voimakkaan radiosäteen avulla ja näin suistaa raketti pois suunnitellulta radaltaan jolloin se luultavasti tuhoutuu törmäyksessä. Jenkit ovat asiasta kovasti huolissaan koska miehitetyt kuulennot ovat pian ajankohtaisia.

Jenkit tietävät että "keikuttaja" toimii Jamaikan seudulla. Paikalla on CIA:n agentti Felix Leiter selvittelemässä ongelmaa. Jamaika lie kuitenkin oikeastaan brittien reviiriä, joten jenkit eivät halua sooloilla, vaan tekevät yhteistyötä brittien kanssa.

CIA-agentti Felix Leiter jamaikalaiselle laivuri Quarrel:ille, joka on nautiskellut rohkaisuryyppyjä isosta kannusta ennen lähtöä vaarallisena pitämälleen Crab Key -saarelle vakoilemaan:

- Jos näet lohikäärmeen, käythän ensin henkäisemässä sitä kohti? Kaiken juomasi rommin ansiosta se kuolee onnellisena.

Brittien edustaja Jamaikalla on sotilastiedustelu Mi-6:n agentti Strangways. Tri No on hyvin selvillä paikallisista vastustajistaan. Strangways on käynyt nuuskimassa Crab Key:llä ja tri No tapattaa hänet Angliansa kylkeen. Myös Strangways:in sihteeri tapetaan ja ruumiit katoavat. Lontoon radioyhteys Jamaikan Kingstoniin katkeaa ja näin Bond tulee vedetyksi mukaan kuvioihin.

James Bond viettää Lontoossa varsin mukavan näköistä poikamieselämää. Tapaamme tyylikkään Sylvia Trech:in joka esiintyy Bondin tyttöystävänä eräässä toisessakin elokuvassa. He tutustuvat pikkutunneilla, mutta työ kutsuu.

Pahin takaisku on ehkä se että Bond joutuu vaihtamaan kevyen Beretta:nsa (cal .25?) - joka on palvellut häntä vuosia - toiseen itselataavaan pistooliin, Walther PPK 7.65 mm.

Bond lentää Jamaikan Kingstoniin ja kohtaa heti lentokentällä tri No:n kätyreitä. Vastustaja on siis varsin hyvin perillä brittien toimista. Vastustajan henkilökunta on sitoutunut tehtäviinsä ihailtavalla tavalla. Felix Leiter oli myös lentokentällä mutta joutuu toteamaan että Bond lähtikin pois vastapuolen kyydissä.

Simpukankuorien keräilijä Honey Rider kuvailee muistikuvaansa Crab Key:n lohikäärmestä paikan päällä:

- Sillä oli kaksi palavaa silmää, lyhyt häntä ja terävät siivet. Se syöksi tulta.

Bond:in ja CIA:n yhteistyökuvio syntyy kuitenkin pienten alkuvaikeuksien jälkeen. Bond päätyy nopeasti siihen käsitykseen että ongelma täytyy olla Crab Key ja tri No. Niinpä Bond lähtee saarelle pienellä veneellä paikallisen laivuri Quarrel:in kanssa CIA:n Felix Leiterin luvatessa järjestää taustatukea.

Saarella Bond tapaa skandinaavista naiskauneutta ja joutuu vankina tri No:n käsiin, koska halusi selvittää mikä todellisuus on sitkeän Crab Key:n lohikäärme-huhun takana. Tri No kohtelee vankejaan aluksi hyvin, koska pitää mahdollisena että pystyväksi mieheksi osoittautunut James Bond voisi ryhtyä työsuhteeseen SPECTRE:n kanssa.

Loppuhuipennus katkaisee seurueen aterian. Jenkkien raketti on lähdössä Cape Canaveral:ista. Tri No:n organisaatio valmistautuu "keikuttamaan" sen huitsin-nevadaan. Bond pakenee vankilastaan (hämmästyttävän tilavan ja tukevatekoisen) ilmanvaihtokanavan kautta ja soluttautuu operaatiohuoneeseen jossa on myös ydinreaktori.

Bond onnistuu salaa vääntämään ydinreaktorin tehot yli turvallisen rajan ja estää näin synnyttämällään hätätilanteella jenkkien raketin nousun häirinnän. Crab Key menee melko huonoon kuntoon tätä seuraavissa räjähdyksissä, mutta Bond ja Honey Rider onnistuvat pakenemaan veneellä. Laivuri Quarrel kuoli jo aiemmin Crab Key:n "lohikäärmeen" polttotaisteluaineen suihkuun.


Nykyaikaista ihmistä varmaan hämmästyttää se että jamaikalaiset eivät tunnista Crab Key:n "lohikäärmeen" jälkiä traktorin pyörien jäljiksi. Ehkä siellä päin ei tuolloin juurikaan ollut traktoreita?

Vauhdikkaassa takaa-ajokohtauksessa meikäläistä jonkin verran häiritsee "Ultimate Edition":issakin oleva autojen renkaiden vinkuminen soratiellä ... ikäänkuin kyseessä olisi asfaltti.


Jonkin verran pahennusta tässä elokuvassa on herättänyt se että Bond tappaa kylmästi geologi Dent:in jonka aseen hän tietää tyhjäksi. Dent tosin yritti aiemmin tappaa Bondin, mutta Bondille se ei enää ollut ihan välitöntä itsepuolustusta. Dent oli tri No:n kätyri. Myös brittien paikallisen päällikön Pleydell-Smith:in sihteeri neiti Taro työskenteli tri No:n hyväksi. Neiti Taro houkutteli Bondin asunnolleen jossa Dent yritti tehdä Bondista selvää.

Elokuvaan liittyvät pienoismallit:
# Nimi, merkki, malli Dioraaman roolihenkilöitä ...
#17 Sunbeam Alpine Three Blind Mice (takaa-ajavassa autossa)  
#33 Chevrolet Bel Air autonkuljettaja Mr. Jones  
Enkku malleja:
#84 Dragon Tank   Korkea kotelo
#89 Ford Anglia Strangways, Brittien matalaa profiilia pitävä edustaja Jamaikalla  
#92 LaSalle hearse (ruumisauto)   Pitkä kotelo
#106 Ford Consul    
#115 Austin A55 Cambridge Mark II taxi    

Elokuvan mallit