Tervetuloa seuraamaan insinöörin opinnäytteen kehittelyä

Tämä sivusto on tarkoitettu ammattikorkeakoulun "insinöörityön" kehittelyä varten. En usko saavani työtä mistään yrityksestä, joten ajattelin tehdä tutkintoon vaadittavaa päättötyötä itse. Silläkin tavalla pitäisi olla mahdollista suorittaa tutkinto Insinööri AMK.

En ole saanut edes aloittamislupaa opinnäytetyölle, mutta perustan pian toiminimen ja yritän uudelleen. Yksityisen ammatinharjoittajan kuuluu mielestäni voida suorittaa opinnäytetyö. Yritystoiminnan kehittelyä ei sovi haitata. Tätä projektia aion joka tapauksessa tehdä kaiken ohessa, riippumatta siitä hyväksytäänkö kattoaurinkokello insinöörin osaamisen näytöksi vaiko ei. Rakennusvalvonnalta ja muilta byrokraateilta tämä nostaa ihokarvat pystyyn, mutta soromnoo.

Perusidea on ekvatoriaalinen peiliaurinkokello joka voisi ehkä olla avoimella paikalla bussipysäkin tai talon katon osa tai ehkä se olisi korkean patsaan sisällä? Patsaassa sen aika-asteikko voisi sopia hameasuista naista esittävän pystin hameenhelman sisään, niin että hameen alle kurkistelemalla näkisi aurinkoajan. Aurinkokello näyttää aikaa selkeällä säällä (alustavan suunnitelman mukaan) kolmen kaarevapintaisen peilin kautta kaltevalle aika-asteikolle heijastuvan valon avulla. Yksityiskohdat ovat vielä hiottavina.

Peilioptiikka on tarkoitus suunnitella omatekoisella 3D ray-tracing -ohjelmalla jota täällä myös kehittelen. Seuraamme siinä Auringon valon säteiden kulkua kolmessa ulottuvuudessa. Keskeinen kysymys mielestäni on, miten hyvä kontrasti ja miten kapea aikamerkintä varjossa olevalle aika-asteikolle lopulta saadaan. Suuri käytännön vaikeus epäilemättä on yhteensopivuus kattorakenteiden kanssa.

Ohjelmat toteutan täällä JavaScript:in avulla, se toimii käyttäjän nykyaikaisessa selaimessa ja grafiikka piirretään HTML5:n Canvas-elementin avulla. Ohjelmat toimivat latauduttuaan myös selaimen off-line tilassa, palvelinyhteys ei ole tarpeen ajoaikana. Stereokuvapareja mahdollisesti käytetään 3D-grafiikan havainnollistamiseen. Osa teksteistä tällä saitilla saattaa olla kansainvälisellä Esperanton kielellä.

SolidWorks-ohjelmalle minulla ei enää ole käyttöoikeutta, mutta se on helposti korvattavissa. Toistaiseksi en pysty tällaista peiliaurinkokelloa käytännössä rakentamaan, mutta suunnitelmat aion tehdä vimpan päälle. Eläköön insinöörin ilme!

PÄÄSIVU


Kehyksiä suositellaan. Ne saa käyttöön index-sivun kautta. Ylemmän kehyksen valikko sisältää sivuston päävalinnat, mutta ne ovat myös pääsivulla. Sivustoa voi oman valinnan mukaan käyttää kehysten kanssa tai ilman kehyksiä. Sivuilla ei ole ennalta asetettua leveyttä, vaan käyttäjä voi itse säätää selainikkunan leveyden sisällölle sopivaksi.