Insinööriosaamisen kehittelyä

Alunperin idea oli ammattikorkeakoulun opinnäytetyö, mutta projekti on jo eronnut siitä ympäristöstä. Tavoite on edelleen hyvän peiliaurinkokellon suunnittelu ja siihen liittyvä. Jatkan hyvän idean kehittelyä. Sekavaa on, mutta karavaani jatkaa.

Mikä on (ekvatoriaalinen) peiliaurinkokello?

Peiliaurinkokello käyttää peilejä Auringon valon heijastamiseen aika-asteikolle niin että valo näyttää ko. hetken aurinkoajan. Monissa aurinkokelloissa aikaa näyttää varjo, mutta tässä siis valo. Alustava esimerkki.

Sijainti, suuntaus, kallistus, mitat ja rakenteelliset yksityiskohdat ovat aurinkokellossa tärkeitä koska aurinkokello nimenomaan perustuu sille että itse rakenne näyttää aikaa pelkällä olemassaolollaan.

Ekvatoriaalinen aurinkokello on suunnattu taivaan ekvaattorin mukaisesti. Taivaan ekvaattoria voidaan pitää maapallon päiväntasaajan kautta kulkevan tason jatkeena taivaalla, taivaanpallon viivana jossa päiväntasaajataso leikkaa sen.

Ekvatoriaalisessa rakenteessa on hienoa se että aika-asteikosta tulee tasavälinen ja ekvaattoritasossa Auringon kaikkien eri deklinaatioiden samat tuntikulmat kuvautuvat asteikolle samoihin kohtiin.

Niinpä ekvatoriaalisen aurinkokellon pyöreällä aika-asteikolla voidaan kesäaikakorjaus, paikallisaikakorjaus ja haluttaessa ajantasauskorjauskin tehdä yksinkertaisesti kiertämällä aika-asteikkoa napa-akselin ympäri. Tavallisessa vaaka- tai pysty-asentoisessa aurinkokellossa vastaava ei onnistuisi, mutta sopivien peilien avulla aika-asteikko voidaan saada tasaväliseksi.

Seuraavassa sivuston päävalintoja joissa on ko. aihepiirin kattava valikko:

Lisätietoja erillisillä sivuilla:

Näyttötila: 2 kehystä tai Ei kehyksiä

Tätä pääsivua main.html voi halutessaan käyttää projektin aloitussivuna jos ei pidä kehyksistä. Tältä sivulta löytyvät samat valinnat kuin yläkehyksestä. Kaikilta sivuston sivuilta pääsee linkillä takaisin.

X