Peiliaurinkokelloprojektin uusi linja : "Potut pottuina!"

Tällä projektilla on jo historiaa takanaan. Alunperin tämä oli tarkoitettu ammattikorkeakoulun "insinöörityöksi", lopputyöksi eli opinnäytetyöksi ja jälkiä siitä alkuperäisestä jalosta pyrinnöstä näkyy näillä sivuilla edelleen. Hiukan sekavaahan tämä jo on. Sekavuus on väistämätöntä koska projektilla on sekava historia. Karavaani ei kuitenkaan tyystin ja kokonaan pysähdy.

Ensimmäinen opinnäytetyön aloittamislupahakemukseni oli surullinen kertomus. Tiimivastaava valitsi sellaisen linjan että hän jättää aloituslupahakemukseni huomiotta, ikäänkuin en olisi lainkaan jättänyt hakemusta. Sellaista pidän rikollisena tekona, mutta ilmeisesti tiimivastaava ei joudu siitä vastuuseen. Verovaroin palkattu virkamieskunta ei oikeasti vastaa mistään.

Alkuperäisen yrityksen ongelmat

Asiaan liittyy takkuista problematiikkaa. Ammattikorkeakoulun systeemi on yleensäkin omituinen ja opinnäytetyön käsittely aivan erikoisesti. Systeemi kaipaisi tuuletusta, mutta korppi ei korpin silmää noki. Kouluhallitus korkeintaan seuraa katseella.

SAMK on mahtipontisesti julistanut että "jokainen tutkinnon suorittanut opiskelija työllistyy". Minun sosiaaliryhmäni kohdalla tuo ilmeisesti merkitsee käytännössä sitä, että jos ei todennäköisesti voi työllistyä, niin ei voida myöskään sallia tutkinnon suorittamista. Irvokasta mutta ei epäuskottavaa. Tokihan on myös toisen suuntaan niin, että voi olla vaikea työllistyä ellei saa tutkintoa vuosien opiskelun jälkeen, mutta SAMK ei välttämättä koe olevansa sen suhteen missään vastuussa. Koulu ei ole vastuussa työllisyydestä ja koulunkäynnin keskeyttäneistä. Koulu voi kokea olevansa vastuussa korkeintaan tutkinnon suorittaneista.

Aikuisopiskelijoita on SAMK:issa muutenkin kohdeltu huonosti, ikäänkuin meitä haluttaisiin estää suorittamasta tutkintoa. Meitä ei pidetä oikeina opiskelijoina, meitä siedetään vain vaivoin, välttämättömänä pahana. Sellainen ylenkatse ja pahansuopa asenne tuntuu loukkaavalta.

Tutkinnon suorittaminen ehkäpä sallitaan vain niille jotka jo ovat työelämässä tai joilla vähintäänkin on hyvät mahdollisuudet työllistyä. Näin kaunistetaan tilastoja. Vika ei koulun mukaan olekaan koulussa, vaan se on opiskelijassa itsessään. Niinpä vaikeasti työllistyviltä ainakin estetään hyväksytty opinnäytetyö, vaikkapa yksinkertaisesti vaan jättämällä reagoimatta aloituslupahakemukseen millään tavalla. Mitenkäs sellainen opinnäytetyö olisi hyväksyttävissä, johon ei ole edes aloituslupaa!

Opettajan auttamisvelvollisuus - erikoisen salakavala kaksiteräinen miekka

Periaatteessa ammattikorkeakoulun opettajilla on velvollisuus auttaa opiskelijaa ko. alan opinnäytetyön toteuttamisessa. Itse en tosin koskaan ole mitään apua pyytänyt, enkä pyydä jatkossakaan. En tarvitse apua, tarvitsen vain mahdollisuuden, normaalin virallisen aloittamisluvan. Opettajat ovat kuitenkin tietoisia periaatteellisesta velvollisuudestaan auttaa opinnäytetyössä.

Puusta katsoen tuollainen auttamisen velvollisuus saattaa ehkä vaikuttaa oikein hyvältä asialta. Sillä on kuitenkin myös salakavala kääntöpuolensa.

Kun tiimivastaava ja opettaja ei missään nimessä halua auttaa opiskelijaa opinnäytetyössä millään tavalla, mitä hän silloin tekee? Miten hän varmistaa oman selustansa, über-suojautuu mukavassa suojatyöpaikassaan?

Yksinkertaisinta on jättää koko aloittamislupahakemus huomiotta, teeskennellä ettei sitä ole. Kun ei ole sitä kiusallista aloittamislupahakemusta, opettajan ei tarvitse murehtia mahdollisista vastuistaan avun antajana tai tiimivastaavana. Varmuuden vuoksi niin voi tehdä vaikka mitään erityisempää avunpyyntöä ei olisikaan odotettavissa. Helppoa kuin heinänteko. Näin opettaja voi helposti vapautua kaikesta vastuun riskistä. Opettajalle ei virkamiehenä tule siitä mitään seuraamuksia. Ammattikorkeakoulun sairas systeemi onkin sitten yksin opiskelijan vastuulla.

Täytyypä muistaa seuraavassa opinnäytetyön aloittamislupahakemuksessa koettaa erikoisesti painottaa sitä että EN TARVITSE MITÄÄN APUA. Tarvitsen ainoastaan aivan normaalin mahdollisuuden opinnäytetyön suorittamiseen. Korostan vielä että pelkän MAHDOLLISUUDEN siihen. Teen opinnäytetyön omalle toiminimelleni jonka olen perustanut aivan tätä varten. Opinnäytetyö on tehtävä jollekin yritykselle, mutta myös oma toiminimi on jokin yritys. Jos toiminimi ei saa normaalia aloituslupaa, pidän sitä yritystoiminnan haittaamisena ja pahantahtoisena syrjimisenä.

Onhan siinä probleema, mutta karavaanin täytyy kulkea

Opiskelijalle hyväksytyn opinnäytetyön puute merkitsee kuitenkin sitä ettei voi myöskään saada tutkintoa. Tutkinnon puute vuosia jatkuneen opiskelun päätteeksi tietää vakavia vaikeuksia työnhaussa ja lisäksi taloudellisia rankaisutoimenpiteitä TE-toimiston suunnalta ja mahdollisesti KELA:lta. Se ei ole aivan pikkuasia. Opiskelijan kannalta on sikäli melkoisen vakava asia ellei lopputyölle saa edes aloituslupaa. Ilman opinnäytetyön aloituslupaa ei saa normaalia mahdollisuutta tutkinnon suorittamiseen, joten opiskelijalle sellainen tilanne on huolestuttava.

Kun kyseessä on julkisin verovaroin rahoitettu koulutusjärjestelmä, täytyy oikeustajuni mukaan opettajilla olla virkavastuu. Moni opettaja varmaan pystyy luikertelemaan vastuusta eroon, piiloutumaan jonkun selän taakse, mutta tiimivastaavan tulisi mielestäni ihan oikeasti vastata tiimistään. Jos tiimivastaava ei ole vastuussa, niin kukapa sitten on?

En ymmärrä miten epäluotettava ihminen voi jatkaa tiimivastaavana. Minusta opinnäytetyön aloittamislupahakemuksista pitäisi pitää paljon parempaa huolta, koska niillä on kriittinen merkitys valmistumisessa. Aloittamislupahakemuksen käsittelyä ei saisi salata, vaan sen olisi oltava avoin. Vaatimus opinnäytetyön aloittamisluvasta ennen pakollista tutkimusviestinnän kurssia on aika outo. Kun kaikki eivät kuitenkaan (muiden) yrityksiin pääse, on outoa että opinnäytetyö on tehtävä yritykselle. Opinnäytetyö on huonolaatuisen koulutuksen päätteksi tehtävä TUTKIMUS, lievästi ilmaisten outoa. Pätevöittääkö leikki-insinöörin koulutus ihan vallan tutkijaksi, seuraako heikosta amk-koulutuksesta peräti tutkijan kompetenssi! Kamoon hei.

Ammattikorkeakoulun systeemi on omituinen ja käytännössä se johtaa toiminnan kieroutumiseen. Opiskelijan oikeusturva vaikuttaa olevan täysin retuperällä. Esimerkiksi kouluhallituksen odottaisi suhtautuvan huomattavan paljon kriittisemmin amk:n toimintaan ja toimimatta jättämiseen. Kyse on sentään verovarojen käytöstä, julkisesta koulutuksesta. Koulu ei voi olla olemassa pelkästään henkilökuntaa varten. Verovaroin ylläpidetyn koulutusjärjestelmän tulisi palvella opiskelijaa, opiskelua ja tutkinnon suorittamista.

Eteenpäin päivä kerrallaan

Peiliaurinkokellosta ei siis tule ammattikorkeakoulun opinnäytetyötä. Tätä projektia täytyy koettaa edistää muissa puitteissa. Seuraavaksi yrittämäni opinnäytetyön idea tulee olemaan erilainen, suppeampi ja mitättömämpi. Sitä en kuitenkaan aio kokonaisuutena käsitellä tällä sivustolla.

Olen jo ehtinyt surra tätä asiaa yli vuoden ajan yhteen menoon ja se saa nyt riittää. Olen ollut vihainen, kostonhimoinen ja pettynyt. Korkea verenpaine on terveydelle vaarallista. En halua tappaa itseäni huonon koulun vuoksi. En huoli enää surra maahan kaatunutta maitoa, vaan jatkan päivä kerrallaan eteenpäin. "Potut pottuina" merkitsi aluksi kostoa. Jatkossa se saa luvan merkitä sitä etten enää välitä. Teen mitä pystyn niissä olosuhteissa jotka vallitsevat, sitä mikä minua itseäni kiinnostaa. Se riittää siihen mihin riittää.

Suhtautumiseni on muuttunut vähemmän vihaiseksi, vähemmän katkeraksi. Tämä siksi etten enää voi kokea AMK-insinöörin tutkintoa erikoisen arvokkaaksi. En oikeastaan ole vaarassa menettää mitään arvokasta. Voin menettää, mutta se ei ole arvokasta. Opiskelu on tärkeää, tiede ja tekniikka on kiinnostavaa, mutta tavallisen insinööriyden merkitys on kyseenalainen.

Insinööriys on pahimmillaan pelkkää höttöä. SAMK ei vaikuta hyvälaatuiselta opinahjolta ainakaan tekniikan osalta, mutta verenpaine ei enää vaivaa niin paljon ja voin suhtautua asiaan neutraalimmin. Vähemmän tarvetta otsasuonten pullistelulle ja hampaiden kiristelylle, enemmän energiaa käytettävissä hyödylliseen työntekoon.

Voi hyvinkin olla etten koskaan saa tutkintoa, mutta en välitä. Insinööriys ei oikeasti merkitse ammattitaidolleni juuri mitään. Toisen opinnäytetyön aloituslupahakemuksen voin luovuttaa koulua edustavalle luotettavalle henkilölle vastikkeetta ja vailla odotuksia. Koulu ei minua enää pysty vahingoittamaan.

Konetiimin "vastaavalle", sille epärehelliseksi osoittautuneelle haista-paskan hiekoitusäijälle, luovutan mitään papereita enää vain siinä tapauksessa että saan asiasta etukäteen kirjallisen todisteen. Kyllä, juuri niin, nimenomaan ETUKÄTEEN. Pidän edelleen rikoksena sitä että aloituslupani hylättiin salaa, unohtamalla koko asia. Luotin Santaseen yli vuosi sitten ja jouduin katkerasti pettymään. Jos vuorostani petän tämän luottamuksen, enkä teekään sitä toista aloituslupahakemusta (josta minulla täytyisi olla etukäteinen kirjallinen todiste), niin sehän on vain tasapeli. Tai ei oikeastaan edes tasapeli, sillä minulla ei opiskelijana ole virkavastuuta, toisin kuin eräillä. Se olisi paljon reilumpaa kuin monet isotkin seikat tässä ristiriitojen maailmassa.


Yleiset asiat
PÄÄSIVU