Vaaka-asentoinen aurinkokello

Vaakatasossa oleva eli horisontaalinen tasoaurinkokello on tavallaan helppo rakentaa koska periaatteessa tarvitaan vain sopiva varjosauva ja maan pinta. Vaaka-aurinkokellon aika-asteikko ei kuitenkaan ole tasavälinen, joten asteikkoa ei voi kiertää keskipisteen ympäri.

Jos varjosauva ei ole maapallon pyörimisakselin suuntainen, voi siitä käyttää vain tiettyä kohtaa.

Vaaka-asentoinen aurinkokello on siitä mukava että yksi asteikko voi riittää koko vuodeksi, jos kello sijaitsee avoimella paikalla.

Tässä vain pari kuvaruutukaappausta 3D-malleista jotka näyttävät miten yksinkertainen rakennelma voi olla kyseessä. Nämä asteikot on ratkaistu piirtämällä 3D-mallinnusohjelmalla, niitä ei ole erikseen laskettu.

Tässä näyte näiden mallien apugrafiikasta jonka avulla aika-asteikko on tuotettu. Ensimmäisessä mallissa on kaksi erillistä Auringon valosta varjon muodostavaa särmää, joten kummallekin särmälle tarvitaan oma apugrafiikkansa. Ekassa mallissa apugrafiikkaa on siksikin paljon että asteikko ei ole paikalliselle aurinkoajalle, joten se ei ole symmetrinen. Toisen kellon asteikko on symmetrinen (paikallinen aurinkoaika) joten vain toiselle puolelle asteikosta tarvitaan apugrafiikka.


Projekteja

PÄÄSIVU