Ekvatoriaalinen aurinkokello

Ekvatoriaalisen tasoaurinkokellon aika-asteikko on ekvaattoritasossa. Asteikko on tasavälinen ja helppo laatia. Vuoden kesä- ja talvipuoliskoille tarvitaan kuitenkin omat asteikot koska talvella Aurinko on ekvaattoritason eteläpuolella.

Jos tasavälinen aika-asteikko rakennetaan niin että sitä voi kiertää keskipisteen ympäri, voi näin näppärästi korjata mm. ajantasauksen ja kesäajan niin että virallinen aika näkyy suoraan asteikolta. Tällainen rakenne on mekaanisesti vaativampi, mutta niin kätevä että sitä kannattaa tavoitella.

Ekvatoriaalisen tasoaurinkokellon varjosauvasta tulee maapallon akselin suuntainen yksinkertaisesti siten että se asetetaan kohtisuoraan ekvaattoritasoa vasten, joten muita vaihtoehtoja ei juuri kannata edes harkita.

Tässä vain joitakin kuvaruutukaappauksia hyvin alustavien suunnitelmien 3D-malleista. Joistakin näistä voi jo heti kättelyssä todeta että tuollaisena se ei toteudu...

Ekvatoriaalisen aurinkokellon aika-asteikko on yksinkertainen tasavälinen asteikko, mutta kellon rakenteesta tulee melko haastava jos siinä koettaa toteuttaa erilaisia säätöjä ja korjauksia mekaanisesti.


Projekteja

PÄÄSIVU