Edellinen

25.04.2012

Seuraava

Vertikaalinen tasoaurinkokello on hieno, monipuolinen, kuten voi todeta mm. demo-kelloista. Sen problematiikka juontaa siitä että aika-asteikko on vahvasti riippuvainen siitä suunnasta johon asteikkotason normaali kohdistuu.

Niinpä kiinnitykseen tarkoitetun seinän suunta olisi tarkkaan tutkittava ennen aika-asteikon laadintaa, tai sitten kellon kiinnityksessä pitäisi olla säätö jonka avulla esim. likimäärin etelään kohdistuvaan seinään kiinnitettävä ja täsmälleen etelää varten laskettu aika-asteikko saadaan säädettyä suuntautumaan prikulleen oikeaan suuntaan.


Olen alustavasti kehitellyt tällaista mallia, vertikaalisen tasoaurinkokellon säädettävää seinätelinettä. Monet seikat ovat vielä avoimia, joten ainakaan aivan tällaisena se ei varmaankaan toteudu. On siinä kuitenkin jotakin hyvääkin.

Asteikko ja varjosauva olisi tapauskohtainen, mutta seinään kiinnitys pyrkii yleispätevyyteen. Asteikon koko on tässä 300mm * 200mm.

Asteikon keskellä voisi olla polaarisauvan alapään tuki. Järkevimmin se ehkä muodostaisi yhden kokonaisuuden polaarisauvan kanssa? Polaarisauvan yläpään paikka täytyy kuitenkin voida säätää koska esim. vain etelään suuntautuvassa asteikossa polaarisauvan yläpää on tarkasti asteikon koordinaatistojärjestelmän keskipisteen kohdalla.

Takanäkymästä kaksiosaisen seinätelineen toteutus näkyy paremmin. Seinään kolmella ruuvilla kiinnitettävä takimmainen teline on oltava pystysuorassa, sillä pysty- ja vaakatasoa ei tässä voi muuten säätää.

Takimmainen teline liittyy eräänlaisten "saranoiden" avulla siihen telineeseen johon itse aika-asteikko on kiinnitetty. Jos kellotaulu osoittaa riittävän tarkasti juuri siihen suuntaan mihin on tarkoituskin, niin noihin neljään "sarananreikään" pistetään vaan pultit (ei kuvassa) ja valmista tuli ; säätöä ei tarvita.

Mutta entäpä jos kellotaulu osoittaakin hiukan väärään suuntaan?

Silloin telineiden väliin ujutetaan rakennelma jonka avulla asteikon suuntaa voidaan hienosäätää hiukan erilaiseksi seinään nähden. Tämä säätörakennelma voidaan kytkeä kumpaan reunaan tahansa, joten pienen rakentelun jälkeen asteikon suuntaa voi hienosäätää kumpaan suuntaan tahansa.

Säätörakennelma kytkeytyy kellon telineiden "saranareikiin" tapeilla jotka yhdessä näistä kuvista on esitetty sinisinä.

Pultit irroitetaan aurinkokellon telineen sen puolen saranoista johon säätö lisätään, asteikkoa käännetään sivulle ja säätörakennelma rakennetaan sisään, telineen osien väliin. Suunnitelmassa on tosin vielä pientä hienosäätämistä.

Idea on kuitenkin se että säätörakennelman täytyy mahtua kellon telineiden väliin normaaliasennossakin, silloin kun saranareiät ovat kohdakkain. Säätö kytkeytyy saranareikiin "ulkopuolelta" niin että myös säätörakennelman kanssa asteikon voi suunnata seinän mukaisesti.

Säätörakennelma kytkeytyy tapilla ylempää saranareikään yläpuolelta ja alempaan saranareikään alapuolelta.

Asteikon suunnan hienosäätö toimii liikeruuvilla jota voi kääntää ruuvimeisselillä asteikon kyljestä. Liikeruuvin pyörimisliike välitetään vipujen avulla kellon telineiden välistä kulmaa suurentavaksi tai pienentäväksi liikkeeksi.

Tämä suunnitelma epäilemättä jättää vielä paljon toivomisen varaa, mutta uskoakseni periaatteessa se olisi tehtävissä. Saattaa kuitenkin olla liian monimutkainen ja turhan kallis toteuttaa kunnolla näillä konsepteilla?

Heikkous on ainakin siinä että asteikko voi ehkä saada kunnollista tukea vain yhden puolen saranoista, vaikka säätörakennelma onkin yritetty suunnitella kannattelemaan sitä toista puolta.

Liikeruuvi tarvitsisi kunnolliset johteet. En oikein usko että se voi oikeasti takeltelematta toimia näin huterossa kokoonpanossa, vaikka 3D-malli toimiikin.

Yksinkertaisempaa olisi varmaankin tehdä kellotaulun telineelle keskelle pystysuuntainen akseli jonka ympäri kiertämällä sen suuntaa voi hienosäätää. Tässä puutteena se että asteikko täytyisi rakentaa melko kauas seinästä että kulmassa olisi tuntuva säätövara. Ja mitäpä sitten jos säätövaraa ei tarvitakaan niin paljon...


Jutut

PÄÄSIVU